Lékaři ordinují marihuanu ve spreji

Lékaři ordinují marihuanu ve spreji

Nejde o sen megalomanského narkomana, nýbrž o vážně míněný pokus, jak medicínsky využít příznivých účinků marihuany při léčbě některých nemocí.

Různé země se dívají na marihuanu různě. Někde je její užívání legální, jinde se tiše toleruje. Jsou však země, kde se stíhá jako těžký zločin. Nezávisle na úhlu pohledu různých legislativ, v odborném tisku se v posledních letech stále častěji objevují seriózní práce, zabývající se marihuanou, respektive kanabinoly, které obsahuje, jakožto substancemi, které mají v medicíně svoje místo.

Avšak pozor - zdaleka ne všechny vyznívají příznivě. Mezi odborníky se kupříkladu vede urputná debata o vlivu marihuany na vznik a rozvoj některých duševních nemocí, zejména depresí a schizofrenie.

Na druhé straně jsou dobře známy příklady, kdy používání marihuany pacientům jednoznačně prospívá. Není jich málo. Tlumí dávení při chemoterapii, pacienti s AIDS se díky ní mohou najíst. Zbavuje nemocné úporných křečí, ulevuje od revmatických bolestí, upravuje nitrooční tlak atd.

Užívat marihuanu na lékařský předpis je sice v některých státech možné (např.Velká Británie, Švýcarsko, Nizozemí, Kanada, ale i 35 amerických států), většinou však takové řešení naráží na legislativní obtíže.

S jinou možností přišla britská farmaceutická firma GW Pharmaceuticals, která začala zkušebně vyrábět sprej, obsahující účinné kanabinoly v různých poměrech. Teoreticky tak může nabídnout lék přímo „na míru“ a zároveň předcházet zneužívání svých produktů. Výrobek se v současné době testuje v Kanadě a Velké Británii. Na trhu by se měl objevit v první polovině roku. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud