Lékařky dokáží sdělit nepříjemnou informaci lépe než lékaři

Lékařky dokáží sdělit nepříjemnou informaci lépe než lékaři

Odborníci z Leicesterské univerzity potvrdili, že ženy jsou na tom s komunikací mnohem lépe než muži. Lékařky jsou pak podle zjištění odborníků lépe vybaveni než lékaři, pokud jsou postaveny před problém sdělit pacientovi špatnou zprávu. Muži lékaři jsou totiž rázní a strozí, často jdou přímo k věci a neberou si příliš servítky.

"Problém je, že jim většinou chybí vrozená schopnost ohleduplné komunikace, která je naopak často vrozena ženám. Dá se však poměrně rychle naučit," uvedla doktorka Sheila Bonasová.

"Ženy mají od přírody více citu a empatie. Dokáží se vcítit do svých dětí a stejně přistupují k vážně nemocnému pacientovi. Muži touto schopností příliš neoplývají a tak se ji budou muset začít učit, což není nemožné," vysvětlila doktorka Bonasová.

V budoucnosti by proto mužům v lékařském plášti měli nadřízení věnovat více pozornosti a dopřát jim kurzy správné komunikace. Pacient by tak napříště neměl dostávat naservírovánu odbornou diagnózu a léčbu jako hotovou věc, ale měl by se účastnit otevřené diskuse týkající se jeho obav a možností léčby.

Dříve se pacienti dovídali o svém skutečném zdravotním stavu jen zřídka. Ale od doby, kdy byla nastolena politika sdělovat pacientům pravdu o jejich zdravotním stavu, musejí lékaři čelit nepříjemným momentům dosti často. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud