LENKA (38): Je ze mě bezdomovec, přespávám u známých, nemám peníze

15 komentářů

Rambíša
28. března • 10:57

Nepíše nic o vzdělání,co asi dělala v té reklamce??? Slečna je asi z těch osob,co se nechají vláčet životem,samy nic nevymyslí,když jsou peníze tak je bez rozmyslu utratí za kraviny, nemyslí na zadní kolečka a zřejmě je velmi nepraktická. Tak ji život semele,že skončí jako bezďačka a nebyla by první ani poslední. Nechápu,na co čeká,asi na nějakého Spasitele,což se nedočká. Musí se spolehnout jen na vlastní ruce,a ty mohou makat kdekoliv,i v zemědělství by se něco našlo i s ubytováním,jen se chce trochu více starat a přemoci pocity typu "já jsem oběť a kdo je víc"!!!

Dasa63
28. března • 7:07

Tohle je zase vymyšlený příběh! Není možné, aby něco takového chodilo po světě, že ne? Ve 40 stáke v pubertě, zájem jen o hadry a šminky? Radíte jí tady hezky a rozumně, jenže tahle osoba, pokud se náhodou opravdu vyskytuje, nechce pracovat a ani bych jí do práce nechtěla. Někdo, kdo krade u kamarádek vložky a používá jejich kosmetiku by mi ve firmě nepřekročil práh. Co asi taková slépka umí? Těžko bych jí svěřila tramvaj, jak tady někdo navrhoval. Nezodpovědná, líná, hloupá, neschopná... té pomůže maximálně ta rada požádat o sociální dávky a jít někam do azyláku. Je pro tenhle svět efektivně ztracená. A mimochodem - říkat kamarád někomu, koho okrádám nebo na kom se přiživuji, je taky trochu mimo mísu.

Elynor
26. března • 20:27

dragondra: s tím se dá souhlasit. Škodovka má celkem dobrou pověst, a sama bych to brala. Bohužel oni by nebrali mě. Zkusila jsem to a poslali mě kamsi, sice zdvořile, ale... no. Ovšem slečna z článku nemá ty nevýhody, co mám já, takže by fakt mohla.

dragondra
26. března • 18:55

Drahá slečno, můžete nastoupit do výroby u nás v automobilce Škoda. Dá se sehnat i ubytovna. Zdali nejste vyložené netáhlo pak máte šanci. Počítejte ale s prací na tři směny. Tak co risknete to nebo si budete vylévat slzičky jak jste na tom špatně. P.S. Když do Mladé Boleslavi dokážou lidé dojíždět ta prací i z Ústí nad Labem, nebo Děčína tak to o něčem svědčí. :tleskani

Mata69
25. března • 20:55

V 38 letech dělat "na dohodu", bydlet v podnájmu u kamarádky a "investovat" jen do hadříků, dobrého jídla a kosmetiky - to je na pováženou. Nechápu proč to nazývá investice. Ale pak není divu, že teď žije tak, že pendluje mezi kámoškami. Pořád si myslím, že navzdory současné situaci, je možné si práci najít. Ale chce to odpovědný přístup k životu, a ten neměla evidentně nikdy.

SandraN
25. března • 16:35

Jinak ať je doba jaká je....někdo to má těžké v mládí, někdo ve zralém věku, někdo ve stáří...slečna se až doteď měla dobře, tak přišly hubenější roky. Nedá se nic dělat. Moje děti jsou plus mínus v jejím věku. Mají vlastní zařízené bydlení až v posledních letech. Protože doteď makaly a šetřily každou korunu.

SandraN
25. března • 16:29

Mě by spíš zajímalo, co slečna vlastně dělala do té doby, než to takhle dopadlo. Na co myslela. Krom toho, že co vydělala, utratila. A nic víc neřešila. Přijde mi to jako nesplňovat podmínky pro přiznání řádného důchodu, to jest mít občas brigádu, občas se nechat živit partnerem a spoléhat se na to, že to nějak dopadne, že se podmínky změní atd. A potom se divit. Jako teď. Slečna si říká o to, abychom s ní soucítili, politování ji, zanadávali si s ní na ten svět zatracený....jenomže bohužel.... teď jsou profese, kterým se nedaří. Ale ta výpověď, s tou člověk tak nějak dneska musí počítat....dnes se nikdo nikoho nezastane, práce není a covid to všechno ještě zhoršil.

lebahu
25. března • 15:35

Najít dobře placenou práci může chvíli trvat, ale i za tu nejmizernější brigádu by slečna měla na chleba, vložky a nájem třeba ve sdíleném bytě (teď nejsou studenti, takže pokojů k podnájmu je relativně dost).

Elynor
25. března • 10:36

To nemá nic společného se samostatností a nezávislostí. Tahle slečna nikdy taková nebyla. Bydlela u kamarádky v jejím bytě a pracovala u jiného kamaráda v jeho firmě. Kde, ptám se, je v tom nějaká samostatnost a nezávislost? Naopak ji vůbec nenapadlo si nějaké zázemí budovat, což by možná bylo ještě omluvitelné ve 28 letech, ve 38 už je to přinejmenším s podivem. Skutečně samostatný a nezávislý člověk by se fakt nemusel doprošovat po kamarádkách, aby tam směl přespat, a nekradl by u nich hygienické pomůcky. 8-)

j66
25. března • 10:18

To je opačná strana samostatnosti a nezávislosti.

Elynor
25. března • 7:19

mambule: myslím, že odpověď je zde - "Já, která milovala hezké oblečení, ráda investovala do dobrého jídla, dobrých knih a kosmetiky..." Pak se nabízí otázka, jestli ta "dohoda" ve skutečnosti nebyla práce na černo. Čili za nijak úžasný plat.

Elynor
25. března • 7:08

Jinak dlužno podotknout, že podobných případů znám osobně hodně, a nepochybuji, že jsou jich stovky až tisíce. Vládní opatření za poslední rok úspěšně zlikvidovala životy mnoha lidí, kterým to sebralo možnosti obživy, připravilo je o firmy léta budované, o úspory, o perspektivu na stáří a donutilo je zahodit hrdost a vydělávat si i za ponižujících okolností, nebo se zadlužit, jen aby vůbec mohli přežít. A výsledek je nula - nebo spíš 25 tisíc mrtvých a ještě to nekončí. Hanba, pravím. Za tohle by měl někdo nést odpovědnost - nejlíp ten, co loni touhle dobou vykřikoval, jak tu odpovědnost přijímá a jak to bude všechno řídit. :-\ Jedna velká katastrofa je to. A nikdo by k tomu neměl jen mlčky přihlížet, ani ta Lenka z článku ne.

mambule
25. března • 7:05

Vyhazov z bytu za neplacení nájmu není podraz, ale normálka. Aspoň by to tak mělo být. Pokud ovšem slečna měla nájemní smlouvu, mohla dle občanského zákoníku v bytě prudit ještě nejméně šest měsíců (ovšem za cenu, že si nadělá dluhy).
38 let, bez partnera (možná nechce), bez dětí (možná nechce), bez peněz. Vrtá mně hlavou, za co může osamělá pracující osoba utratit všechny prachy, že nemá vůbec žádné úspory?
No nic, stalo se. Slečna je volná jako pták a na portálech s nabídkami práce se objevují inzeráty na zaměstnání i s ubytováním. Pětihvězdičkový hotel to asi nebude a tichá vytopená kancelář taky ne, ale pro začátek bych šla touto cestou.

Elynor
25. března • 7:00

Ach jo. Dvakrát jsem se podívala, kolik je té slečně let. Kdyby jí bylo 18, pochopím to. Ale že i ty kamarádky jsou asi stejně staré a i stejně neschopné? Jinak by jí snad pomohly už jen proto, aby se jí zbavily. ]:-D Takže - úřad práce nezajišťuje jen podporu v nezaměstnanosti, ale asi milion různých sociálních dávek. O ty je ovšem třeba aktivně požádat a doložit příjmy. Klidně i z dohody o provedení práce. Dál - kompenzační bonus poskytovaný státem je opět i pro dohodáře, za předpokladu, že z té dohody odváděli sociální pojištění. To snad slečna dělala. Opět je třeba o to požádat. Dál - na tom pracáku visí X inzerátů na práci, stačí si stoupnout před tu nástěnku a obvolávat ta čísla. Slečna je mladá a zdravá, může dělat prakticky jakoukoli práci - rozvážkové služby a dopravní společnosti hledají setrvale kurýry a řidiče. Pošta má pořád nedostatek doručovatelů - ne lidi na přepážkách, ale ty, co fyzicky nosí tu poštu, v terénu. Hlídací agentury berou i ženy, na služby v recepci a podobně. Dopravní podnik hlavního města hledá řidiče MHD, a nabízí jim náborový příspěvek a ubytování. ČD berou nové průvodčí, taky tam myslím dávají nějaký příspěvek a ubytování. Technické služby berou brigádníky na údržbu zeleně a úklid ulic. Rozvoz letáků je taky oblíbená brigáda. No a jestli je slečna opravdu tak bezradná, tak ve větších městech jsou poradny pro ženy a dívky. Zdarma. jsou tam právníci, psychologové, sociální pracovníci. Poradí, najdou kontakty, v krajním případě i dojdou s člověkem jako doprovod. Je čas zahodit hrdost - nikdo nepřijde, nezavolá, Lenka sama se bude muset trošku vnucovat a být aktivní. Jinak pod tím mostem fakt skončí. Uf. Proč se tohle nevyučuje ve školách? :hm

mina0405
28. března • 13:53

@Elynor: Dovolím si mít jen poznámku ke kompenzačnímu bonusu, o kterém jste se zmiňovala. U všech typů žadatelů je důležité, aby byli důchodově pojištěni, to jste řekla vlastně správně. Ovšem paní by nárok neměla. U KB typu 2 by bohužel na nic nedosáhla, protože činnost reklamních agentur nebyla vládními nařízeními zakázána. U tohoto typu KB se vyplácí pouze těm, kteří jsou vládními nařízeními omezeni přímo (typicky např číšník restaurace). I když firma kvůli koronaviru a poklesu zákazníků propouštěla, není to bráno v potaz.
Nově schvalujeme KB 3, zatím za únor a březen. To je otázka kdy k slečnině propuštění došlo. Jestli měla ještě příjmy v lednu či únoru 2021, a prokáže, že došlo k propadu příjmů o více než 50%, mohla by mít nárok. Jestli ale k propuštění došlo ještě před lednem 2021, nárok nevzniká.
Nic si tu nevymyšlím, vše je možné vyčíst v Zákoně o kompenzačním bonusu. 🙂

Doporučujeme

Články odjinud