LENKA (42): Utekl mi od oltáře, dodnes jsem nezapomněla

22 komentářů

Rambíša
19. září • 12:45

Tak jsem se dočkala,že se zase píše/čte nějaká stará vykopávka.Co to má přinést podnětného do dnešní doby??? Paní se zakonzervovala a od té doby nikam nepokročila?

Elynor
19. září • 8:48

No a k anketě - dneska těžko něco užitečného radit. Vyhledat odbornou pomoc Lenka jistě může, ale bude jí to čočku platné. To měla udělat ve třiceti. Dnes jí odborná pomoc nepomůže ani k "pevnému vztahu", ať už se tím myslí cokoli, ani k dětem. Maximálně k tomu, aby se vyrovnala s tím, jak žila doteď a udělala si nějakou představu, jak hodlá žít dál. Evidentně se čekání na nějaký zázrak neosvědčilo, plácá se dvacet let od ničeho k ničemu, kdyby se našla v práci a kariéře, asi by to do toho článku napsali, a ona by dneska neřešila 20 let starou událost. Smutný příběh. Ale za to nemůže ten kluk, co jí tenkrát utekl. Následující roky měla fůru času a její život byl jenom v jejích rukou, takže ta poslední možnost v anketě, že všichni muži jsou stejní ( a příčinou všeho ženského neštěstí, což sice není vysloveno, ale ten význam tam je ), je úplně mimo.

Elynor
19. září • 8:25

Tak já to paní Ruth docela věřím, že mohla mít těch 18 tisíc. Nůžky mezi platy se rozevíraly už v těch 90.letech, dneska je to ještě víc patrné. Záleží na regionu, třeba severní Čechy jsou dlouhodobě daleko za průměrem, nemluvě o srovnání s Prahou. Záleží na oboru, kde člověk pracuje. Banky a IT na tom byly vždycky dobře. Záleží na věku a praxi. Někde, setrvá-li člověk dost dlouho, tzv. "vysezené" roky dělají slušnou část příjmu. Záleží na tom, jaké si člověk dohodne benefity, případně jestli má podíl na zisku, nebo provize. Znám lidi, co mají minimální plat, ale když se jim podaří kšeft a dostanou provizi, jde to do desítek tisíc běžně. Znám pána, jehož měsíční mzda poslední dva roky překračovala 200 tisíc. Mzda, není to podnikatel. A ani politik ]:-D
Prostě jsou takové případy. Ale když se vrátím k článku, bavíme se o slečně, která měla maturitu na gymnáziu, tedy v podstatě nic neuměla, a praxi taky neměla. Velmi pochybuji, že by mohla v tom roce 1998 mít takto dobře placené místo, aby byl mobil běžnou součástí její kabelky zejména když v článku je uvedeno, že měli "vysoko do žlabu".

Anonymizovaný
18. září • 11:00

Opět další šešroubovaný příběh a další plačka nad vlastní neschopností se dát za 20let psychicky do pořádku. Neměla tlačit na pilu, vztah stejně nefungoval.

farah.farah
18. září • 10:28

OK tvářím se že je to pravdivý příběh.:) Tak to že chlapec neměl odvahu jí to říct a vyřešil to takto ukazuje že on moc "chlap" nebyl minimáln nebyl dospělý....nicméně to se nedá říct ani o paní...............myslet si že nefunční vztah nějak změní svatba je pro mne nepochopitelné............nevím, zda si myslela že jen díky tomu že má na něj papír on bude častěji doma a nebo že jí přestane vadit že doma není?
To co j ale daleko horší že si kvůli něčemu tkaovému vytvořila doživotní blok.........dala se do pozice ublížené trpitelky kté bylo bezdůvodně ublíženo a proto nikomu už nemůže věřit = paní si nechce přiznat svůj podíl na tehdejší situaci....... navíc i když je to nepříjemné zůstat stát před oltářem pořád to není konec světa, kdyby jí opustustil s dítětem byla by na tom hůř, takhle jí jen život naučil, že vztah je o něčem jiném než uvařeno vypráno a že především na to by se měla v dalším vztahu zaměřit. Jeho nezmění ani tu situaci, ale může se z ní poučit a změnit sebe.

Anonymizovaný
18. září • 10:16

Musela to být hořká pilulka, co musela spolknout. Ale jistě ji přátelé a rodiče říkali, že on není jediný na světě a ať je ráda, že je zdravá. Ono stačí rozhlédnout se okolo sebe, kolik lidí má opravdu vážné starosti. Moji kolegyni v práci se stalo to samé, ženich ani ne týden před obřadem řekl, že se ženit nebude, vrátil se ke své dřívější lásce. Všechno už bylo nachystané a nevěsta čekala dítě. Svatba nebyla.Ale její rodiče ji pomohli všechno překonat, hlavně maminka, narodil se zdravý a šikovný klučík. Dnes už je to minulost, ale pro ni to je nezapomenutelné trauma.V mnohé to její vztah k mužům ovlivnilo, vdala se, ale šťastná nebyla.

Mata69
18. září • 8:56

Ale abych se vrátila k obsahu článku - plyne z něj poučení: rozpadající se vztah svatba nenapraví. A další: nemá cenu se celý život trápit jedním vztahovým krachem - ničemu a nikomu to neprospěje.

Mata69
18. září • 8:53

No to je nápad! Když nám vztah půl roku špatně funguje, vyřeší to svatba! 8-D Slečna fakt trochu mimo...oba studovali gymnázium a ona překvapená, že hoch chtěl jít na vejšku? Valná většina těch, co studují gymnázium předpokládá, že půjde na vejšku. Proto to gymnázium studují. Budiž...Ale jinak fakt mimo...a dvacet let se s tím nemůže vyrovnat, tak je sama a bezdětná. To je taky síla.
Pípnutí mobilu nemá cenu komentovat, už to tu zaznělo. Zajímalo by mne kolik je autorce článku, protože jestli jí bude kolem 25 let, těžko si umí představit, že nám ještě v roce 1998 běžně "nepípaly mobily v kapse". V té době vlastnil mobil spíše jen člověk podnikající nebo zámožný, platily se i příchozí hovory a jak tu zaznělo, sms u nás v roce 1998 byly fakt horká novinka a v plenkách.

Elynor
18. září • 8:41

Přesně tak, před 20 lety byl rok 1998 a mobilní telefon neměl každý jako dnes. Jednak byly tenkrát drahé poplatky, aktivace i volání, druhak byly drahé i samotné telefony. Nejlevnější Nokia stála tenkrát lehce pod 10 000,- Kč. Možná mohl mít budoucí právník už tehdy mobilní telefon služební, přidělený tou kanceláří, kde pracoval, a také jimi placený, ale že by ho měla slečna nevěsta, tomu tedy nevěřím. A posílání SMS byla v r.1998 u nás žhavá novinka, se kterou přišli tehdejší operátoři jako se špičkou technologie. Další věc - kdyby to bylo před 40 lety, věřila bych tu vdavekchtivou dívčinu. Před 20 lety měly slečny většinou úplně jiné ambice. Svět jim byl otevřen a ve věku kolem dvacítky, po maturitě a některé i dřív, obvykle jezdily do zahraničí studovat, nebo jako au-pair, poznávat svět, cestovat, učit se jazyky... pod čepec se jich moc nehrnulo. To by děvče bylo bílá vrána, kdyby neměla jinou myšlenku než na svatbu.

Anonymizovaný
18. září • 6:14

Tak nějak mi nesedí, že měli před 20 lety mobily, když sotva využili z platu.

Anonymizovaný
18. září • 18:21

@Anonymizovaný: Před dvaceti lety jsem měla první mobil Nokia, nebyl drahý, cenu odhaduji okolo 2 až 3 tisíce,neměla jsem žádný poslední model, kde cena byla až dvojnásobná, můj průměrný plat byl 18tisíc netto. Takže to, že nemohli vyjít s penězi, bude asi nadsázka.

helza
19. září • 8:02

@Anonymizovaný: Mně odkazy na Dámě nefungují, musíte si jej zkopírovat a vložit. Nicméně nejlevnější mobil byl před 15. lety za 18 999 Kč. Ne před dvaceti, ale před patnácti. A cituji " v roce 2000 stála samotná karta téměř tisíc korun. Respektive Go karta Eurotelu v ceně 1 995 korun obsahovala kredit 1 000 korun. Ještě dražší byla aktivace tarifu, dnes opět služba, která je zdarma. V roce 2000 si Eurotel účtoval za aktivaci nedotovaného telefonu 2 500 korun, u dotovaného to bylo dokonce 3 680 korun. Zdroj: https://mobil.idnes.cz/retro-ceny-mobilu-v-roce-... ...

Anonymizovaný
20. září • 20:30

@helza: no, nemůžu se hádat, ale maminka měla, ve svých víc jak 80 letech, t.j. cca v roce 2003 mobil zn. Motorola, takový velký a těžký krasavec, kolik stál, si vůbec nevzpomenu, ale ani náhodou 18.000,-Kč, kde by na to chuděra vzala.

Mata69
18. září • 20:38

@Anonymizovaný: Omylem jsem vám naklikla "souhlasím", chtěla jsem hodit odkaz, kolik v roce 2000 běžně stály mobily- dva tisíce to jistě nebyly. Stačí mrknout na tento odkaz https://mobil.idnes.cz/retro-ceny-mobilu-v-roce-... ...

Mata69
18. září • 20:32

@Anonymizovaný: To jste měla velmi dobře placené zaměstnání. Já přesně před dvaceti lety (rok 1998) pracovala za 8.500,-Kč hrubého. Jako samostatná účetní, v účetní firmě. Nebyl to závratný plat, ale slušný ano.

helza
19. září • 7:55

@Mata69: Přesně tak, okolo 8 tisíc hrubého měli tehdy známí, kteří měli opravdu nadstandartní platy.

helza
18. září • 20:02

@Anonymizovaný: Já jsem před dvaceti lety ve dvou zaměstnáních dohromady vydělala 3 tisíce měsíčně. A nikoho, kdo by bral aspoň okolo 10 tisíc jsem ami neznala. Nejvýše tak 5 - 6. Takže mobil za 3 tisíce v mém okolí neměl nikdo.

Anonymizovaný
18. září • 8:39

@Anonymizovaný: mobily už byly normálně, sice jsme skoro všichni měli na GO kupony, ale nebyly drahé a provoz šel také. Nedatovalo se, ale SMS a telefonování bylo běžné.

Mata69
18. září • 8:54

@Anonymizovaný: Mobil v té době opravdu neměl zdaleka každý a sms nebylo zcela běžné, ostatně zde je to dobře popsáno v časové ose: https://www.mobilmania.cz/clanky/pohled-zpet-histor... ...

Anonymizovaný
18. září • 13:54

@Mata69: odkazy bohužel neotevřu, ale v článku píšou, že je to pomalu 20 let a před cca 18ti lety už jsme měli mobily skoro všichni, ale nechci se přít, to mi zas tak důležité nepřijde :-)

helza
18. září • 14:08

@Anonymizovaný: Oodkazy ale přes Dámu otevřít skutečně nejdou. Zkopíruj si adresu udkazu a vlož ji do řádku s adresou.

helza
18. září • 14:05

@Anonymizovaný: Koukni se třeba sem: https://mobil.idnes.cz/retro-ceny-mobilu-v-roce-... ...
Já nemohu tvrdit, že bychom v této době (před 15., nikoliv před 20. lety) měli bídu, ale mobily jsme rozhodně neměli a určitě je neměli všichni. Samozřejmě, Lenka a její přítel je mít mohli, mohli mít i služební.

Doporučujeme

Články odjinud