Létejte bezpečně – s flavonoidy!

Létejte bezpečně – s flavonoidy!

Sezení v klidu a zabývání se vlastními věcmi je obvykle nejlepší způsob, jak si nepřivodit žádné potíže. Neplatí to však o pobytu v letadle. Tam si takto o problémy přímo koledujete.

Dlouhé sezení v jedné pozici není pro naše žíly dobré nikdy. Tedy ani v letadle. Naštěstí se lze neblahým zdravotním následkům docela dobře vyvarovat. Jak? Cvičením, dostatečnou hydratací a také doplňky stravy s flavonoidy, což jsou přírodní pigmenty nacházející se v bylinkách, ovoci a zelenině.

Co je největším problémem? Dvě slova: plicní embolie. Je to krevní sraženina v plicní tepně. Ohrožuje pasažéry cestující letadlem 5–6 hodin či více. Nejhorším scénářem, který se bohužel stává, je kolaps a následná smrt člověka postiženého plicní embolií po vystoupení z letadla.

Sezení v roli největšího nebezpečí Při sezení v letadle máte jen málo místa k pohybu. Sedíte navíc v kabině, kde je nízký tlak a suchý vzduch nasycený menším množstvím kyslíku, než se obvykle ve vzduchu nachází. Otoky kotníků jsou běžný následek u všech pasažérů, ať trpí křečovými žilami, nebo ne. V horším případě se však k otokům přidá městnání krve v žilách nohou, které může vést až ke vzniku krevní sraženiny, jež putuje žilním systémem. Následovat může obávaná plicní embolie.

Flavonoidy pomohou s otoky nohou Vědci přišli na to, že flavonoid zvaný troxerutin může nejspíše problémům předejít. Tato látka je užívaná v doplňcích či lécích podporujících správnou funkci žil. Další dva druhy flavonoidů, užívané spolu se zmíněným troxerutinem, jsou diosmin a hesperidin. U pasažérů letadel, kteří užívali troxerutin 2 dny před letem a v den letu, se vyskytlo daleko méně otoků kotníků. Pokud se otoky vyskytly, nebyly tak velké a bolestivé. Lze z toho usuzovat, že tento flavonoid pomůže odvrátit i vznik krevní sraženiny v žilách nohou a potažmo i plicní embolii.

Ohrožující hormony i cigarety Zdravé žíly spolu se zdravou stravou a pravidelným cvičením jsou dobrou prevencí proti zdravotním problémům v letadle. Pokud ovšem kouříte, užíváte hormonální antikoncepci, jste obézní, vyššího věku či trpíte nádorovým onemocněním, přidejte k prevenci i užití flavonoidů a můžete létat s mnohem menším rizikem.

Zdroj: http://www.life-enhancement.com/article_template.asp?ID=909 http://www.krecove-zily.cz>http://www.krecove-zily.cz

Doporučujeme

Články odjinud