Letní menu na železnici | Zdroj: Pavel Horák

Zdroj: Pavel Horák

Letní menu na železnici

Chystáte se na cestu vlakem Českých drah? Pak určitě ochutnejte aktuální speciality připravené ve spolupráci s Československým svazem kuchařů.

Vydáváte-li se na výlet nebo za prací po kolejích, zapomeňte na řízky v alobalu nebo housku se šunkou. Užijte si cestu se vším všudy, včetně posezení v příjemně zařízených jídelních vozech. Ve vlacích Českých drah tu na vás každé tři měsíce čeká nové sezonní menu – na přípravě toho aktuálního letního se podílela i ikona české kuchyně Jaroslav Sapík se svými kolegy.

Od 2. července tak můžete v jídelních vozech se servisem JLV ochutnat například krůtí prsa s karotkou a fazolkami, letní salát s mozzarellou či oblíbené kuličky s jahodovou omáčkou. Hlavní pokrm pořídíte na území České republiky od 115 Kč, společně s nealkoholickým nápojem vás jako menu přijde na 139 Kč.

Ke skvělému jídlu patří také vynikající nápoje, a proto ve všech jídelních a bistro vozech nabízejí JLV točené pivo Pilsner Urquell. Pokud cestujete vlakem SC Pendolino, pak můžete navíc využít on-line služby objednání jídla přímo na místo, kde sedíte.


Kuličky s jahodovou omáčkou

4 porce - příprava: 45 minut

KULIČKY:

  • 120 g másla
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • 4 vejce

VANILKOVÝ KRÉM:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 100 g vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g másla

JAHODOVÁ OMÁČKA:

  • 600 g mražených jahod
  • 500 g krupicového cukru
  • 50 g vanilkového cukru
  • 50 g škrobu

V 250 ml teplé vody za stálého míchání rozpusťte máslo a přidejte špetku soli. Pak přisypte mouku a míchejte 4 až 5 minut tak, že se těsto lehce připaluje. Pak vmíchejte pomocí mixéru vejce. Sáčkem naneste na plech s pečicím papírem malé kuličky a upečte je při 200 °C dozlatova.

V malém rendlíku si udělejte krém. Příprava: do zahřátého mléka vmíchejte všechny suroviny a krátce povařte. Kuličky ihned po vytažení z trouby plňte krémem injekční stříkačkou. Natáhněte ještě teplý krém a svrchu podle velikosti kuliček ho co nejvíce vtlačte do středu. Potom nechte vychladnout.

Jahody povařte, přidejte cukr a vanilkový cukr a zahustěte škrobem. Povařte, částečně rozmixujte a dejte vychladit. Podávejte s kuličkami.

Klepněte pro větší obrázek

Krůtí prsa s karotkou a fazolkami

5 porcí - příprava: 50 minut

  • 800 g krůtích prsou
  • sůl a bílý pepř
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • tymián
  • drůbeží vývar
  • 300 g karotky
  • 300 g fazolek

Maso osolte, opepřete a zprudka orestujte na másle. Pak ho vložte do vakuových sáčků, každou porci zvlášť. Do každého sáčku dejte část výpeku restovaného s moukou a tymián, zalijte drůbežím vývarem. Sáčky zatavte a pečte při 80 °C asi 30 minut.

Karotku a fazolky blanšírujte v malém kastrolu 10 minut a pak rychle zchlaďte pod studenou vodou. Můžete použít led. Podávejte s vařenými bramborami rozmačkanými s trochou másla a nasekanou pažitkou.

Klepněte pro větší obrázek

Letní salát s mozzarellou

5 porcí - příprava: 10 minut

  • 650 g listových salátů
  • 150 g salátové okurky
  • 200 g rajčat
  • 150 g paprik
  • 250 g baby mozzarelly
  • olivový olej
  • bazalkové pesto

Salát natrhejte, omytou zeleninu nakrájejte, poklaďte mozzarellou a zakápněte olejem a pestem.

Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud