Letní minestrone: chutná polévka, která nasytí, ale neuspí

Málokterá polévka je tolik variabilní jako italská minestrone. Tady je recept na letní verzi podle blogerky Koko. Celý recept i postup najdete ve videu v úvodu článku.

Ingredience

2 lžíce olivového oleje
100 g pancetty (nebo špeku či slaniny)
3 stroužky česneku (2 do základu a 1 ke strouhání na konec)
½ pórku
2 malé mrkve
1 malá petržel
1 malá cibule
3 velká zralá rajčata bez středů a semínek
½ velké cukety
3 větší brambory
3 bobkové listy
svazek pevných bylinek (např. tymián, saturejka a šalvěj)
2 hrsti vyloupaného hrášku
2 listy kapusty
sůl
voda nebo vývar z odřezků zeleniny (tolik, aby hladina v kastrolu byla 2–3 cm nad zeleninou) + na případné ředění či dolévání 
2 hrsti francouzské zelené čočky
2 hrsti malých kolínek a 2 hrsti těstovinové rýže (orzo) 
bylinky na dokončení (petrželka a bazalka)
pecorino nebo parmazán k servírování

Postup

Na olivovém oleji osmažte slaninu a špek, všechnu zeleninu nakrájejte a postupně přidávejte do základu, tedy kořenovou zeleninu, česnek, pórek, rajčata, cukety, hrášek a brambory. Poté přidejte bylinky, které můžete svázat provázkem, abyste pak nemuseli větvičky složitě lovit. Můžete také přidat kůrky z parmazánu. Zalijte vývarem, přidejte luštěniny a nechte povařit. Poté co zeleninu společně vaříte alespoň 45 minut, můžete vhazovat drobné těstoviny. Vařte, až budou al dente, a můžete podávat. Pokud nemáte rádi, když těstoviny či rýže v polévce tzv. dochází a stále měknou, je možné je uvařit ve vodě vedle polévky na skus, vložit je do talíře a zalít vařící polévkou.

Celý recept i postup najdete ve videu v úvodu článku.

Doporučujeme

Články odjinud