Letní minestrone: chutná polévka, která nasytí, ale neuspí

25. 6. 2022
Málokterá polévka je tolik variabilní jako italská minestrone. Tady je recept na letní verzi podle blogerky Koko. Celý recept i postup najdete ve videu v úvodu článku.

Ingredience

2 lžíce olivového oleje
100 g pancetty (nebo špeku či slaniny)
3 stroužky česneku (2 do základu a 1 ke strouhání na konec)
½ pórku
2 malé mrkve
1 malá petržel
1 malá cibule
3 velká zralá rajčata bez středů a semínek
½ velké cukety
3 větší brambory
3 bobkové listy
svazek pevných bylinek (např. tymián, saturejka a šalvěj)
2 hrsti vyloupaného hrášku
2 listy kapusty
sůl
voda nebo vývar z odřezků zeleniny (tolik, aby hladina v kastrolu byla 2–3 cm nad zeleninou) + na případné ředění či dolévání 
2 hrsti francouzské zelené čočky
2 hrsti malých kolínek a 2 hrsti těstovinové rýže (orzo) 
bylinky na dokončení (petrželka a bazalka)
pecorino nebo parmazán k servírování

Postup

Na olivovém oleji osmažte slaninu a špek, všechnu zeleninu nakrájejte a postupně přidávejte do základu, tedy kořenovou zeleninu, česnek, pórek, rajčata, cukety, hrášek a brambory. Poté přidejte bylinky, které můžete svázat provázkem, abyste pak nemuseli větvičky složitě lovit. Můžete také přidat kůrky z parmazánu. Zalijte vývarem, přidejte luštěniny a nechte povařit. Poté co zeleninu společně vaříte alespoň 45 minut, můžete vhazovat drobné těstoviny. Vařte, až budou al dente, a můžete podávat. Pokud nemáte rádi, když těstoviny či rýže v polévce tzv. dochází a stále měknou, je možné je uvařit ve vodě vedle polévky na skus, vložit je do talíře a zalít vařící polévkou.

Celý recept i postup najdete ve videu v úvodu článku.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Katalog zboží na Dámě Další zajímavé věci

Horoskopy

Merkur nad vámi bude držet až do konce týdne ochrannou ruku, proto si profesně přilepšíte. Dokonce můžete získat lepší pracovní post nebo si finančně přilepšit. Je skvělé, že se za ničím…