Letní příběh problematické kůže

Letní příběh problematické kůže

Ženy s problematickou pokožkou se mnohdy těší na léto také proto, že se jejich potíže během slunečného počasí často zlepšují. Další skupina žen si však stěžuje na tvorbu znamének, hyperpigmentaci či zhoršení kožních problémů...

Jak hned na úvod podotýká dermatoložka MUDr. Anna Jiráková, Ph. D., která pracuje v soukromém zdravotnickém zařízení Donska Clinic v Praze 10 a zároveň na Dermatovenerologické klinice 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce, jde skutečně o velmi individuální záležitost. Většině pacientů s atopickým ekzémem, lupénkou či vitiligem sluneční záření dělá výrazně dobře. Jsou ale též lidé, kterým slunění a s ním často spojené zvýšené pocení kožní projevy značně zhoršuje. Každý pacient by k tomu tedy měl přistupovat podle svých vlastních zkušeností.

V každém případě i zde platí univerzální doporučení během dne používat krémy s ochrannými filtry proti UV záření, v případě obtíží chránit kůži lehkým oděvem a každopádně se nevystavovat slunečnímu záření mezi 11. a 15. hodinou. Po slunění bychom vždy měli pokožku celého těla ošetřit hydratačním krémem (či dle rady lékaře) a nezapomínat na zvýšený příjem tekutin.

Mykózy, častý host

V létě nás též mohou trápit mykózy pokožky. „Zvýšené riziko mykotických infekcí kůže je v tomto ročním období spíš spojeno s častější návštěvou koupališť, bazénů a eventuálně s půjčováním si letní obuvi a ručníků. Důležité je zdůraznit, že všechna mykotická onemocnění jsou infekční. Prevence tedy spočívá v dodržování hygienických opatření, nepůjčování si osobních věcí od jiných lidí a také používání své vlastní ochranné obuvi na koupalištích a v bazénech. V případě výskytu mykotické infekce může pacient použít volně prodejné lokálně aplikované antimykotické prostředky. Ve většině případů je ale vhodná návštěva odborníka,“ doporučuje lékařka.

Sledujme mateřská znaménka

MUDr. Jiráková zdůrazňuje, že v období léta je důležitá pravidelná kontrola všech znamének na celém kožním povrchu našeho těla, a to v rámci prevence rakovinného bujení, respektive kvůli jeho případnému včasnému záchytu. „Nesmíme zapomínat na oblast genitálu, dlaní a chodidel. Tuto kontrolu bychom měli pravidelně provádět sami. K tomu je (v ideálním případě) potřebná kontrola dermatologem minimálně 1x za rok, u rizikovějších pacientů (s mnohočetnými pigmentovými névy, výskytem kožního nádoru v rodině, u pacientů s poruchou imunity nebo po transplantaci orgánů) i častěji. Zvýšenou pozornost si zaslouží všechna znaménka větší než 5 milimetrů, neostře ohraničená, znaménka s nehomogenní pigmentací anebo znaménka, která se nějakým způsobem mění. Důležité jsou i subjektivní pocity pacienta. Pokud znaménko začíná svědit, bolet, růst, krvácet nebo se jakýmkoli jiným způsobem měnit, je nutná okamžitá kontrola u dermatologa,“ uzavírá lékařka.

Pozor na hyperpigmentaci! Ženy v menopauze, v období tzv. hormonální dysbalance, stejně jako dívky, které užívají hormonální antikoncepční léčbu, mají větší riziko vzniku hyperpigmentací na kůži vystavené slunečnímu záření (na obličeji, dekoltu, hřbetech rukou). Proto je pro tuto skupinu pacientek obzvlášť důležitá pravidelná aplikace prostředků s filtry proti UV záření, ideálně s faktorem 50+.

Doporučujeme

Články odjinud