Letní slunce má sílu: Kdy a kde byste nečekala, že se můžete spálit?

Letní slunce má sílu: Kdy a kde byste nečekala, že se můžete spálit?

Počasí se po propršeném jaru začíná konečně vybírat, otepluje se, a tak je pravděpodobné, že se brzy dočkáme oblíbeného slunění a chytání bronzu. Když s tím počítáte, určitě se namažete krémem na opalování. Pak jsou ale situace, kdy si ani neuvědomujete, že svou pokožku vystavujete slunci, a můžete se pěkně spálit. Které okamžiky jsou nebezpečné?

Při sezení na zahrádce se slunečníkem

Možná máte pocit, že když vyrazíte na oběd, kávu nebo drink na zahrádku u restaurace, která je chráněná slunečníky, spálení od slunce vám nehrozí. Pravdou ale je, že slunce opaluje i ve stínu a slunečník také dost pravděpodobně nezastíní celé vaše tělo. Proto se i na posezení na zahrádce raději natřete opalovacím mlékem.

Pokračování 2 / 5

Při plavání a pobytu ve vodě

Řada lidí často na pláži uniká před pichlavými slunečními paprsky do vody v domnění, že pokud svoje tělo schová pod vodní hladinu, slunce nemá šanci. Není to ale pravda. UVA i UVB záření totiž pronikají i pod vodní hladinu, a tak není problém se spálit při obyčejném plavání v moři či rybníku. I z tohoto důvodu jsou běžně v drogériích nebo lékárnách k dostání voděodolné opalovací krémy, které vás ve vodě ochrání až osmdesát minut.

Pokračování 3 / 5

Když je zataženo

Také máte pocit, že když je sluníčko schované za mraky, jeho paprsky nemohou vaši pokožku spálit? I v tom případě se mýlíte. Sluneční záření totiž dokáže prostoupit i mraky, i když se tím jeho intenzita o něco sníží. Jednoduše řečeno, čím víc je zataženo, tím víc se snižuje riziko spálení, vyloučené však rozhodně není. Ochranné prostředky byste proto neměla opomíjet, ani když to na opalování či slunečný den zrovna nevypadá.

Pokračování 4 / 5

Pěšinka a uši

Už se vám také stalo, že jste si pečlivě natřela celé tělo a večer po sprše jste měla uši v jednom ohni, a když jste se chtěla učesat, ucítila jste při kontaktu pokožky hlavy s hřebenem ostrou bolest? Není to nic neobvyklého. Na to, že je ochrannými prostředky třeba ošetřit i hlavu a uši, které jinak často bývají skryté pod vlasy, zapomíná spousta lidí. Dnes už ale existují spreje na vlasy určené přímo k pobytu na slunci, které ochrání nejen pokožku hlavy, ale i samotné vlasy. Na uši pak stačí klasický opalovací krém.

Pokračování 5 / 5

Nárty a podkolenní jamky

Přiznejte se, že většinou při nanášení opalovacího krému začínáte až u kotníků? Nárty hodně lidí často vynechává a pak trpí ve chvíli, kdy si musí obout pantofle, sandály či obyčejné žabky, protože řemínky při kontaktu se spálenou kůží dokážou způsobit pořádnou bolest. U podkolenních jamek zase vzniká problém, že například vsedě se v těchto místech hodně potíte a ochranný krém tak rychleji mizí. Dbejte proto na to, abyste se v této oblasti mazala častěji. I když se to nezdá, takové spálené podkolenní jamky také dokážou pozlobit.

Doporučujeme

Články odjinud