Letní zálety přinesly na podzim do Čechy syfilis

Letní zálety přinesly na podzim do Čechy syfilis

Skandál s propuknutím syfilidy mezi českými pornoherci máme ještě v čerstvé paměti. Toto onemocnění se ale bohužel nevyhýbá ani "amatérům". S podzimem zaznamenaly české lékařské laboratoře zvýšený výskyt této nebezpečné nemoci i mezi běžnými občany.

Neléčená syfilida přitom může končit nevratným těžkým poškozením nervového a kardiovaskulárního systému. Přenos nastává téměř výhradně pohlavním stykem s infikovaným partnerem. Je proto pravděpodobné, že zvýšený počet pozitivních testů na tuto nemoc mají na svědomí letní náhodné známosti.

"Jediným spolehlivým prostředkem k zabránění přenosu je kondom. V případě, že jsou infekční ložiska mimo oblast krytou kondomem, nemůže ani kondom vzniku nemoci zabránit," sdělila MUDr. Jana Janatová z laboratoře klinické mikrobiologie společnosti Synlab.

Původcem syfilidy je bakterie spirálovitého tvaru - spirocheta Treponema pallium. Tato bakterie je infekční pro člověka a je jeho jediným hostitelem v přírodě. Treponema pallium je velmi citlivá na zevní vlivy, ničí ji i zředěné roztoky běžných dezinfekčních prostředků.

Přenos je téměř výhradně pohlavním stykem s infikovaným partnerem. Těhotné ženy mohou přenést onemocnění přes placentu na plod (vrozená syfilida). Vzácněji může být infekce přenesena také nepohlavně. Vstupní bránou pro Treponemy od infikovaného člověka může být kůže a sliznice kdekoliv, nejčastěji však v oblasti pohlaví a ústní dutiny v závislosti na způsobu intimního styku. Inkubační doba je v rozmezí 10-90 dnů, nejčastěji 3 týdny. Průběh infekce rozdělujeme na období časné (primární a sekundární stádium) a pozdní syfilis (terciární stádium).

Přibližně 3 týdny od nákazy se v okolí místa vstupu infekce (nejčastěji na pohlavních orgánech, možná i lokalizace na rtu) objeví tvrdý nebolestivý hrbolek, který se rychle mění ve vřed. Současně s jeho vznikem zduří lymfatické uzliny v tříslech. Vřed obvykle nebolí a do několika týdnů sám, i bez léčby zmizí. Stádium tvrdého vředu se označuje jako primární.

Projevy druhého stádia se objevují zhruba za dalších 6 až 12 týdnů. Po celou předchozí dobu se bakterie nepozorovaně šíří po těle a množí. Svoji přítomnost mohou oznámit celou řadou různých projevů. K typickým příznakům patří zduření lymfatických uzlin a červená kožní vyrážka postihující celé tělo i končetiny včetně dlaní a plosek nohou. V místech vlhké zapářky (třísla, podpaží) mohou vznikat kondylomata v podobě páchnoucích, mokvajících výrůstků. Ke kožním projevům se přidávají celkové příznaky v podobě bolesti hlavy a horečky. Po několika měsících obtíže opět samy vymizí. Druhé stádium představuje nejvyšší riziko přenosu infekce na další osobu. Třetí stádium syfilis nastupuje po několika měsících nebo dokonce letech od posledních obtíží. Charakterizuje ho vznik tzv. gummat. Jsou to tvrdé hrboly v kůži a ve sliznicích. Tato ložiska zánětu se mohou rozpadat a vředovatět. Kromě viditelných míst se mohou gummata vyskytovat i v kostech a v tělesných orgánech. K nejzávažnějším projevům pokročilé syfilis patří postižení nervového a kardiovaskulárního systému.

Pro včasné stanovení diagnózy a tak i zahájení léčby je nutné, aby jakýkoliv vřed na genitálu byl co nejdříve vyšetřen dermatovenerologem. Do té doby nesmí být vřed jakkoliv ošetřován, protože necíleně zevně, či celkově podané léčivo ( např. antibiotikum) syfilis nevyléčí, ale zato znesnadní nebo znemožní velmi cenný přímý průkaz původce syfilis -Treponema pallidum. Onemocnění pak navíc může probíhat netypicky. Tím se rozpoznání syfilis i samotné zahájení léčby zbytečně zpozdí.

"Pokud má pacient podezření na nákazu a obává se návštěvy lékaře, má možnost nechat si vyšetřit vzorek krve přímo v laboratoři bez doporučení lékaře, což málokdo ví," upozorňuje Janatová.

V případě pozitivního výsledku je zákonem stanoven léčebný režim i povinná dlouhodobá dispenzarizace.

Doporučujeme

Články odjinud