Léto se blíží - jarní péče o kůži těla

Léto se blíží - jarní péče o kůži těla

Tak jako každý rok, když ve vzduchu zavoní jaro, si klademe otázku: Co můžeme udělat pro to, abychom se v letním oblečení a později v plavkách cítili co nejlépe? Inventura před zrcadlem končí klasickým konstatováním, že je třeba honem něco podniknout, protože během zimních měsíců přibylo nějaké to kilo navíc, vybledlo opálení z minulé sezóny a pokožka je nyní sušší a náchylnější k podráždění. Často je třeba dohonit i likvidaci nežádoucích chloupků, které vyrostly na místech, kde v žádném případě podle současných módních trendů nemohou zůstat.

Mnoho lidí řeší přípravu na léto v soláriu. Domnívají se, že během několika návštěv solárium uklidní akné, pokožka krásně zhnědne a hlavně, že se po této přípravě umělým zářením vyhnou vzniku sluneční alergie. Tímto způsobem sice schováme drobné vady a nepravidelnosti kožního povrchu, ale vliv UV záření, které se v kůži sbírá během života vede k rychlejšímu stárnutí pokožky a často i ke zvýšení rizika vzniku kožních nádorů. Zejména lidé se světlejší a citlivější pletí, kteří se opalují do červena, musí velmi dobře zvážit poměr příznivých a negativních účinků, které jim pobyt v soláriu přinese.

Jak odstranit chloupky?

Odstranění nežádoucího ochlupení vyžaduje trochu času a někdy i statečnosti. Ta je nutná, abychom překonali bolest, která je s některými postupy depilace spojená. Jaký je rozdíl mezi epilací a depilací?

Oba pojmy vyjadřují odstraňování chlupů nebo vlasů. Epilací se zpravidla rozumí použití náročnějších metod, které by měli vést k trvalé likvidaci růstového centra vlasu (chlupu). Depilační techniky jsou naopak jednodušší, je možné je provádět i doma „svépomocí“. Nicméně přinášejí jen dočasný efekt.

Depilace

Holení – mnoho žen se holí pomocí ručních nebo elektrických strojků Depilační krémy – další metodou rychlého zbavení se chloupků je použití depilačních krémů, které se nechají na pokožce několik minut působit a poté se chemicky narušené chloupky seškrábnou

Epilace

Holící strojek – strojek pracuje jako pinzeta a vytrhává chloupky i s kořínky. Vosk – Může se použít studený i teplý vosk, který chloupky do sebe zachytí a umožní jejich rychlé vytržení Elektrická jehla – často se používá v kosmetických salonech, kdy je narušen nebo úplně zničen folikul a chloupek již neroste Laserová metoda – tento způsob má největší výhodu v dlouhodobé účinnosti. Někdy je nutné zásah opakovat, což je náročné zejména finančně

Současná móda je neúprosná, nadměrné ochlupení musí zmizet. Tomuto trendu podléhají nejen muži, ale i ženy. Zatímco u žen je zásah zpravidla namířen proti chloupkům, které vyrůstají na nevhodných místech, muži mají občas problémy s nadměrnou hustotou kožního prostoru v místech, kde se kůže tře nebo potí.

Lidé s citlivější pletí po holení nebo po aplikaci depilační kosmetiky mají problémy se zarudnutím, pálením kůže a vznikem zánětů.

Někdy nezbývá nic jiného než řešit problémy s nežádoucím ochlupením za pomoci odborníků – školených kosmetiček nebo kožních lékařů.

Holení může způsobit podráždění, vysušení a zarudnutí. Proto bychom měli používat deodoranty, které jsou bez alkoholu, pokožku nedráždí a nevysušují. Deodoranty by nám měli zaručit jemnou, ale účinnou péči o pokožku, abychom se cítili sebejistě a svěže.

Zavřete za zimou dveře

Pocit sucha a svědění, na které si lidé zjara častěji stěžují je signálem pro to, abychom se zaměřili na šetrné, ale pravidelné ošetřování kožního povrchu. Měli bychom se mýt těmi přípravky, které kůži nevysušují a naopak ji dodávají hydrataci. Pravidelně používat krémy, které mají hydratační a zvláčňující efekt. To by měly být zásady jarní přípravy na sezónu. Důležité je také posoudit, zda na kůži nejsou známky nějakých infekcí, které by bránily stejnoměrnému opálení kůže.

Víte, že…

a) Solária vyzařují paprsky UVA, jenže ochrana kůže se vytváří pod typem UVB. Z tohoto důvodu mohou jen stěží poskytnout ochranu proti slunečnímu záření. Návštěvou solária tedy člověk nepředejde spálení na skutečném sluníčku.

b) Opakované spálení, obzvláště u dětí, úzce souvisí s pozdějším rozvojem rakoviny kůže. Ale riziko vzrůstá i v případě, že se člověk nespálí. Ultrafialové parsky pronikají hluboko do kůže, kde mohou napáchat skryté škody.

c) Čím je Vám tepleji, tím lépe se opálíte. Nevypínejte však v soláriích klimatizaci či ventilátor! Hrozí přehřátí organismu.

d) V neposlední řadě pak opalování způsobuje předčasné stárnutí pleti a větší tvorbu vrásek.

zdroj: AMI Communications

Doporučujeme

Články odjinud