Ať už holdujete klasickým nebo méně otřelým receptům, u grilu se většinou sklouzne jen k osvědčené klasice. Berte tyhle naše nápady jako impulz ke změně, protože ryba nemusí být jen pstruh na másle. A burger připravíte i z uzeného kapra nebo sumce.
Špízy z candáta s cuketou
4 porce příprava: 40 minut
2 červené chilli papričky, šťáva z 1 citronu, 120 ml olivového oleje, 500 g filetů z candáta, 120 g uzené šunky, 150 g bílého chleba, 1 lžička sušeného oregana, sůl a pepř, 2 malé cukety
Omyté papričky opečte na grilu, dokud se na nich nezačnou dělat puchýřky. Nechte je zapařit v sáčku, zbavte stopek a semínek, oloupejte a nakrájejte na proužky. Smíchejte s citronovou šťávou, 4 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Candáta podle potřeby zbavte kůže a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Plátky šunky poskládejte tak, aby vznikly malé „komínky“, chleba nakrájejte na kostičky stejně velké, jako je ryba. Střídavě vše napíchejte na grilovací jehly. 3 lžíce oleje smíchejte s oreganem, pepřem a trochou soli. Touto směsí potřete špízy a ty vložte na gril. Za občasného potření ochuceným olejem grilujte asi 8 minut. Cukety nakrájejte na podélné plátky a přepulte. Potřete stejným olejem jako špízy a z obou stran opečte na grilu. Podávejte se špízem a pokapané olejem s grilovanou papričkou.Skvělé je přihodit i čerstvou mátu.
Náš TIP: Místo candáta můžete použít i jinou bílou sladkovodní rybu, třeba kousky okouna nebo amura. Preferujte ale dravce, jejich maso je jemnější a na špízy se bude víc hodit.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 5
Grilovaná žebra s bramborami
4 porce příprava: 60 minut + marinování
1 cibule, 2 stroužky česneku, rostlinný olej, 400 g rajčatové passaty, 2–3 lžíce balzamika, 50 g třtinového cukru, asi 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžička sladké papriky, mleté chilli, sůl a pepř, 2 kg vepřových žeber, 1 kg předvařených brambor typu B
Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte najemno. Zpěňte na rozpáleném oleji. Vmíchejte rajčatovou passatu, balzamiko, cukr, podle chuti worcester, mletou papriku, špetku chilli, sůl a pepř a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte na mírném plameni asi 15 minut do zhoustnutí. Žebra omyjte, osušte a potřete ze všech stran vzniklou omáčkou.Nechte hodinu odležet. Pak na grilu s možností přiklopení opékejte asi 40 minut jen nad horkými uhlíky. Průběžně žebra potírejte zbylou omáčkou, otočit stačí jednou v polovině pečení. Brambory podélně rozkrojte, potřete olejem, osolte, opepřete a 10–15 minut opékejte na grilu. Žebra podávejte s bramborami, hodí se k tomu koprový dresink.
Pokračování 3 / 5
Rybí burger s avokádem
4 porce příprava: 75 minut
1 jarní cibulka, 300 g uzeného kapra nebo sumce, 100 g nízkotučného tvarohu, 1 vejce, 3–4 lžíce strouhanky, sůl a pepř, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1–2 lžičky harissy, 4 sezamové housky, 1 avokádo, 3–4 lžičky citronové šťávy, 4 listy salátu, 1 malá červená cibule, 100 g zakysané smetany, 2 lžíce jogurtu, 1 lžíce nasekaného kopru, bylinková sůl, 2 lžíce rostlinného oleje
Cibulku nakrájejte najemno, rybu rozeberte na malé kousky nebo ideálně namelte či nasekejte v sekáčku na kaši. Obojí smíchejte s tvarohem, rozšlehaným vajíčkem, strouhankou, solí, pepřem, protlakem a harissou. Vypracujte konzistentní těsto na karbanátky, podle potřeby přidejte ještě trochu strouhanky, případně dochuťte. Nechte 20 minut odležet v ledničce. Rozpalte gril. Avokádo rozpulte, zbavte pecky a řez potřete citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Salátové listy nakrájejte na proužky, cibuli na kolečka. Smetanu smíchejte s jogurtem, koprem, bylinkovou solí, pepřem a zbylou citronovou šťávou. Z rybího těsta rukama tvarujte karbanátky, které potřete olejem a z každé strany pečte asi 4 minuty na grilu. Na řezu opečte i avokádo. Housky prořízněte a na řezné straně krátce opečte na grilu. Pak je potřete dipem ze smetany. Na spodní část vrstvěte salát, karbanátek, cibuli, nakrájené avokádo a přiklopte.
Pokračování 4 / 5
Marinovaná kuřecí křidélka
4 porce příprava: 35 minut + marinování
1,5 kg kuřecích křídel, šťáva ze 2 limetek, 2 lžíce BBQ omáčky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř
KUKUŘIČNÁ SALSA: 4 jarní cibulky, 1 hrst čerstvého koriandru, 2 zelené jemně pálivé chilli papričky, 300 g sterilované kukuřice, 2 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, sůl
Křidélka omyjte a důkladně osušte. Limetkovou šťávu smíchejte s BBQ omáčkou a olejem. Do marinády naložte křidélka a nechte je pod poklicí aspoň 2 hodiny odležet.Bílou a světle zelenou část cibulek nakrájejte na jemná kolečka. Papričky zbavte semínek a nakrájejte najemno. Koriandr nasekejte nahrubo. Kukuřici sceďte a smíchejte se všemi připravenými ingrediencemi, limetkovou šťávou a olejem. Podle potřeby dochuťte solí. Křidélka osolte a opepřete a na rozpáleném grilu je ze všech stran opečte, celkem asi 15 minut. Podávejte s kukuřičnou salsou.
Náš TIP: Med a strouhaný kokos je dvojice, která hned tak nezestárne. Přidejte trochu pepře s chilli a můžete s křidélky na gril. Jemné kuřecí maso nepotřebuje dlouhé opékání, takže se kvůli cukrům v marinádě tak snadno nepřipálí.
Pokračování 5 / 5
BBQ steak
4 porce příprava: 70 minut
1 cibule, 1 stroužek česneku, 50 g uzené slaniny, 1 lžíce rostlinného oleje, 50 g třtinového cukru, 50 g řepného sirupu nebo melasy, 4–5 lžic jablečného octa, šťáva z 1 pomeranče, 100 g rajčatového protlaku, 1 lžička sladké papriky podle chuti, mleté chilli, 50 ml worcesterské omáčky, sůl a pepř, 4 velké brambory typu A 4, hovězí steaky po 200 g, rostlinný olej
Cibuli a česnek nasekejte najemno, slaninu nakrájejte na kostičky. Vše orestujte dozlatova. Přidejte cukr a sirup a nechte zkaramelizovat. Podlijte octem a pomerančovou šťávou a nechte lehce odvařit. Přidejte protlak, sladkou papriku, špetku chilli a worcesterskou omáčku. Za občasného promíchání vařte na mírném plameni asi 30 minut. Hotová omáčka má krémovou konzistenci a tmavě červenou barvu. Podle potřeby rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem. Brambory vařte v páře asi 25 minut. Každou zvlášť zabalte do alobalu a vložte na 15 minut na gril. Maso z obou stran potřete olejem, osolte a opepřete. Z každé strany je 4–6 minut (záleží na tloušťce) opečte na grilu, otočte je jen jednou! Poté je nechte přikryté 5 minut dojít. Podávejte s bramborami a steakovou omáčkou.