Co na gril: Šest receptů na grilované maso, krevety, stehýnka i zeleninu

Novodobý symbol léta na čtyři? Jednoznačně gril. Vyčistěte mřížky, nakupte dřevěné uhlí, připravte si kleště a mašlovačky a dovolte čerstvým surovinám omámit vaše smysly. A jak ugrilovat ty nejlepší klobásky? Mrkněte na video v úvodu článku.

Vepřová žebra na pivu

4 porce příprava: 105 minut + noc na marinování

2 kg vepřových žeber
2 cibule
400 ml černého piva

KOŘENÍ: 2 lžíce sušené cibule, 1 lžička granulovaného česneku, 2 lžíce mleté uzené papriky, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce hořčičných semínek, 2 lžíce soli, 1 lžička pepře, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička sušeného oregana, 1 lžička chilli vloček

Všechno koření roztlučte v hmoždíři a pořádně rozmělněte nebo umelte. Naporcovaná žebra touto směsí potřete, přiklopte a dejte do chladu, nejlépe přes noc. Žebra a nahrubo nasekané cibule zalijte částí piva a sosu, který se z nich přes noc uvolnil, a přiklopené dejte péct do trouby na 180 °C (asi 90 minut). Podlévejte zbylým pivem a sosem. Hotová žebra přesuňte na gril a ugrilujte dozlatova (z každé strany asi 5 minut).

Úvodní foto: iStock

Pokračování 2 / 6

Čerstvý pstruh s bylinkami

4 porce, příprava: 25 minut

4 čerství pstruzi
sůl a pepř
olivový olej
hrst zelených bylinek podle chuti (thajská bazalka, koriandr, rozmarýn, petrželka, tymián) 
chilli vločky

Ryby očistěte, osolte, opepřete a uvnitř zakapejte olivovým olejem. Do každé vložte bylinky podle chuti, můžete přidat i chilli vločky. Ryby svažte, aby se na grilu nerozevřely – bylinky zůstaly uvnitř a ryba se nevysušila. Grilujte na předem rozpáleném grilu dozlatova asi 8 minut.

Náš TIP: Rybám dodáte neotřelou chuť i vůni thajskou bazalkou a koriandrem.

Pokračování 3 / 6

Hovězí burger s čedarem a jalapenos

4 porce příprava: 40 minut

800 g mletého hovězího masa
4 jarní cibulky
2 papričky jalapenos
2 lžíce olivového oleje
200 g chorizo klobásy
100 g čedaru
sůl a pepř
1 bílá cibule
pískový cukr
4 housky
4 plátky čedaru

BBQ OMÁČKA: 2 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 400 g loupaných rajčat, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce worcesterské omáčky, 80 g pískového cukru, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžička chilli vloček

Hovězí smíchejte s nasekanou jarní cibulkou a papričkami jalapenos, orestujte na olivovém oleji. Poté maso osolte a opepřete, promíchejte s nakrájeným chorizem, vytvarujte placky, do středu každé zapracujte strouhaný čedar. Vložte na rozpálený gril a grilujte z každé strany asi 4 minuty.

Podle velikosti burgeru podávejte také se zkaramelizovanou cibulí.
Cibuli nakrájenou na kroužky orestujte na pánvi nasucho, pak jemně zasypte cukrem a restujte, dokud cukr nezkaramelizuje. Na BBQ omáčku na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte pokrájená rajčata, ocet a worcesterskou omáčku, povařte. Podle chuti dodejte cukr a rajský protlak. Dochuťte chilli vločkami, solí a pepřem. Každou housku naplňte plátkem čedaru, BBQ omáčkou, případně zkaramelizovanou cibulí, masem. Přiklopte, upevněte špejlí a podávejte.

Pokračování 4 / 6

Krevety po asijsku

4 porce příprava: 25 minut + marinování

1 kg krevet
4 lžíce olivového oleje
2 hrsti koriandru
sůl
pepř
4 stroužky česneku
2 limetky
2 chilli papričky
100 g másla

Krevety očistěte, vyloupejte a naložte do oleje s polovinou koriandru, 2 nasekanými stroužky česneku, šťávou z jedné limetky a 1 nasekanou chilli papričkou. Osolte a opepřete. Nechte v chladu alespoň 1 hodinu. Přepusťte máslo a smíchejte ho se zbylým koriandrem, nasekaným česnekem, chilli papričkou, osolte a opepřete. Krevety zprudka grilujte asi 2 minuty z každé strany, déle ne, aby nevyschly. Podávejte zakápnuté máslem a šťávou z limetky.

Pokračování 5 / 6

Kuřecí stehýnka

4 porce příprava: 30 minut + 1 hodina marinování

12 kuřecích stehýnek (horní část)
sůl

MARINÁDA: 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžička bílého pepře, 5 stroužků česneku, 2 lžičky semen koriandru, 2 lžičky kurkumy, 2 stonky citronové trávy, 1 lžíce třtinového cukru

Umíchejte marinádu. Kuřecí stehýnka zbavte kůže, osolte a naložte alespoň na 1 hodinu (ale nejlépe přes noc) do marinády. Rozpalte gril a stehýnka z obou stran ugrilujte dozlatova (asi 10 minut z každé strany, záleží na jejich velikosti).

Pokračování 6 / 6

Křehká zelenina s vůní citrusů

4 porce příprava: 15 minut

4 kořeny petržele
4 mrkve
1 kg předvařených brambor typu B
1 řapíkatý celer
1 citron
sůl
pepř
200 ml olivového oleje
šťáva z 1 citronu
hrst nasekané petrželky
hrst tymiánu
4 nasekaná stébla citronové trávy
1 palice česneku

Mrkev a petržel nakrájejte na plátky široké asi 2 mm, brambory podle velikosti rozpulte nebo nechte celé, řapíkatý celer rozloupejte na řapíky. Zeleninu osolte a opepřete. Olej promíchejte s citronovou šťávou, petrželkou, tymiánem, citronovou trávou a přelijte jím zeleninu. Spolu s česnekem vložte na gril a grilujte, dokud zelenina nezkřehne.

Medová marináda na grilovaná stehna, žebra i ryby>>>

Doporučujeme

Články odjinud