Letos se v Cannes bude udělovat také Queer palma

Letos se v Cannes bude udělovat také Queer palma

Po Berlíně a Benátkách i festival v Cannes bude mít od letošního roku speciální palmový list pro nejlepšího tvůrce filmu s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tématikou.

Podle novináře Francka Finance Madureiry by první Queer palma měla být předána na konci festivalu během speciálního galavečera.

Festival v Cannes, mající letos už 63. výročí, skončí 23. května a Madureira horečně shání peníze, aby předání Queer palmy proběhlo v rámci samostatného úctyhodného večírku. Pokud se finance sesbírat nepodaří, budou se muset příznivci GLBT filmů smířit s menší akcí v některém z barů v Cannes.

Madureira se však může opřít o podporu oceněných režisérů Oliviera Ducastela a Jacquesa Martineaua. Jeho nápadu fandí prý proto, že se sami považují za tvůrce GLBT filmů, za svůj snímek Drôle de Félix získali v roce 2000 v Berlíně ocenění Medvídek – GLBT verzi klasického berlínského Medvěda. Vedle festivalu v německé metropoli má alternativní ocenění také filmový svátek v Benátkách, kde udělují Queer lva.

Zatím Madureira, Ducastel a Martineau sestavují pro Queer palmu porotu sestávající z osmi členů, v níž mají zasednout čtyři režiséři a čtyř novináři. Na Queer palmu jsou nominovány snímky Kaboom amerického režiséra Gregga Arakiho a Heartbeats kanadského nováčka Xaviera Dolana.

ČTĚTE TAKÉ:
Roman Vojtek: Na porod jsem nebyl připravený!

Doporučujeme

Články odjinud