Letošní zima bude nejmrazivější za padesát let!

Letošní zima bude nejmrazivější za padesát let!

Po extrémně horkém a suchém počasí nás podle meteorologů čeká nejchladnější období za posledního půl století. Meteorologové předpovídají tuhé mrazy a sněhové bouře.

Podle vědců severní polokouli zasáhne již brzo mimořádně mrazivé počasí doprovázené častými sněhovými bouřemi. Na vině je údajně oslabování Golfského proudu, které už nyní vyvolalo teplotní anomálii v oblasti severního Atlantiku. Průměrná teplota v této oblasti je momentálně o dva stupně pod dlouhodobým normálem a ochlazování i nadále pokračuje.

Meteorologické předpovědi potvrzují i zoologové a botanici. Pozorují v chování rostlin a zvířat projevy, které obvykle předcházejí mrazivá období. Dobře vypovídajícím je např. putování tažných ptáků.

V příštích čtrnácti dnech se ještě mrazu obávat nemusíme. Na našem území bude panovat typické „upršené“ podzimní počasí, teploty by se měly pohybovat kolem 6 – 8 stupňů, což odpovídá dlouhodobému průměru. Nejchladnější by měl být příští týden, kdy bychom se také měli setkat s větším množstvím srážek, dešťových či smíšených. Výrazný teplotní pokles a silné mrazy meteorologové očekávají až v druhé půlce listopadu.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud