Leukémie: Nemoc, kterou trpěl i Karel Gott. Jaké jsou příznaky, příčiny a léčba

Leukémie si nevybírá, postihuje malé děti i staré lidi. Toto vážné onemocnění krve má mnoho podob, podle formy je někdy zcela vyléčitelné, jindy se jedná o smrtelné onemocnění. Jak poznat, že se něco děje a že bychom měli jít k lékaři? Jaká je léčba? Podívejte se na video v úvodu článku.

Na leukémii zemřel Karel Gott i malá Klárka Svobodová, dcera Venduly Svobodové (dnes Pizingerové) a Karla Svobody. Toto velmi závažné onemocnění krve, označované také jako rakovina krve, se dělí na akutní a chronické a postihuje imunitu člověka. Nádorové buňky totiž napadají bílé krvinky, které zodpovídají za správné fungování imunitního systému. Nemoc vzniká v kostní dřeni.

Příznaky leukémie

To, že je člověk unavený nebo opakovaně nemocný, se stává. Někomu se hned dělají modřiny. Někdo se nejenom kvůli přechodu v noci pořád potí. Někoho pobolívají klouby. To vše ale mohou být i příznaky leukémie. Měli bychom tedy zpozornět, pokud jsme pořád až k smrti unavení, přitom bledí. Opakovaně trpíme na infekce v ústech, horních cestách dýchacích a na dalších místech. U někoho se mohou objevit horečky, noční pocení a bolesti kloubů. Nedostatek červených krvinek, který s nemocí také souvisí, se projevuje opakovanými infekcemi, které se velmi špatně hojí. Snížený počet krevních destiček má za následek také zvýšenou krvácivost.

Pokud člověk touto nemocí onemocní,​ jaká je šance na přežití u akutní leukémie? Podívejte se na video v úvodu článku.

Doporučujeme

Články odjinud