Levandule v kuchyni: Zkuste fialovou bylinku přidat ke kuřeti či do zmrzliny

Levandule v kuchyni: Zkuste fialovou bylinku přidat ke kuřeti či do zmrzliny

Olej či sirup z levandule vás pravděpodobně nepřekvapí, stejně jako levandulový cukr. Bylinka s fialovými kvítky má ale v kuchyni daleko větší využití. Odvážíte se ji přidat ke kuřeti, do palačinek či do bábovky?

Levandulové palačinky

Suroviny

sůl
300 g hladké mouky
2 vejce
rostlinný olej
0,5  l mléka
2 čajové lžičky levandule
1  balíček vanilkového cukru

Postup

Z připraveného těsta usmažte tenké palačinky, které pomažte připravenou meruňkovou marmeládou nebo tvarohem, případně obojím. Na ozdobu použijte čerstvé ovoce a snítky levandule.

Jak si vyrobit levandulový repelent? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Levandulové sušenky

Suroviny

250 gramů másla
250 gramů hladké mouky
100 gramů cukru moučky
2 lžíce sušené levandule
2 žloutky
1 citron
špetka soli

Postup

Nejprve si nechte změknout máslo na pokojovou teplotu a připravte si vál, na který následně prosejte mouku a cukr. K tomu pak přidejte na kostičky nakrájené máslo, levandulové květy (mohou být předem prohnětené v hmoždíři), kůru z jednoho citronu a špetku soli. Vše potom zpracujte do hladkého těsta, které následně zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc uležet v lednici.

Druhý den si troubu předehřejte na 160 °C a mezitím si vyndejte z lednice připravené těsto, které vyválejte na plát silný zhruba pět milimetrů. Z něj pak vykrajujte požadované tvary (například kolečka, srdíčka nebo hvězdičky), které vložte na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky poté pečte asi 10 minut, přičemž dobu, kdy budou hotové, poznáte podle toho, že získají lehce růžový odstín.

Pokračování 3 / 5

Levandulové kuře

Suroviny

celé kuře (naporcované na 8 dílů nebo 4 stehna) 
1 lžíce levandule
1 lžíce rozmarýnu
1 lžíce tymiánu
2 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
sůl
3 lžíce citronové šťávy 
1 lžíce medu
150 ml růžového vína

Postup

Kousky masa dejte do mísy. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky, česnek nakrájejte na tenké plátky. V míse umíchejte směs oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech utlučených bylinek. Vložte maso a promíchejte se směsí tak, aby jí byly všechny kousky kuřete obalené. Pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat.

Druhý den rozpalte troubu na 160 °C. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru a přelijte ho zbylou marinádou. Pekáček zakryjte (pokud nemáte poklici, použijte alobal). Neotvírejte a pečte 90 minut nebo podle potřeby doměkka. Pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou, případně podlijte dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě cca 20 minut „na barvu“. Podávejte se šťouchanou dýní s parmazánem a bylinkami.

Pokračování 4 / 5

Levandulová bábovka

Suroviny

200 g másla
4 vejce
130 g cukru krupice
1 lžičku vanilkového aroma
1 polotučný tvaroh
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
půl sáčku prášku do pečiva
4 stonky levandule

Postup

Máslo utřete s celými vejci, cukrem a vanilkovým aromatem. Do směsi vmíchejte tvaroh a až poté mouku s práškem do pečiva a kvítky levandule. Těsto dejte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C 45–50 minut.

Pokračování 5 / 5

Levandulová zmrzlina

Suroviny

100 gramů medu
2 lžíce levandulových květů
400 mililitrů smetany ke šlehání

Postup

Med nejprve rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k němu dvě lžíce sušených květů levandule, které můžete předem ještě rozdrtit v hmoždíři. Vše dobře zamíchejte, ale pamatujte, že směs nesmí projít varem. Nechte ji poté půl hodiny až hodinu odpočívat, díky čemuž se levandule lépe smísí s medem a vytvoří vonný základ pro vaši zmrzlinu.

Jakmile uplyne potřebná doba, můžete směs přecedit (ale samozřejmě v ní můžete kousky květů nechat) a je čas přidat vyšlehanou smetanu. Když vše dobře promícháte, vložte základ pro zmrzlinu do připravených uzavíratelných nádob nebo kelímků, které pak umístěte do mrazáku. Během tuhnutí můžete směs ještě prošlehat a poté nechat levandulovou zmrzlinu dostatečně zmrznout, než ji budete podávat.

Doporučujeme

Články odjinud