Rychlé večeře za porci do 30 Kč vykouzlíte snadno jen z toho, co máte zrovna v lednici nebo ve spíži.
Hot dog s domácím lilkovým dipem
4 porce - příprava: 25 minut
- 2 lilky
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- tymián
- 150 g bílého smetanového jogurtu
- sůl a pepř
- 4 párky
- 4 bagety
- 100 g keříkových rajčat
- baby salát
Lilky podélně rozkrojte, dužninu propíchejte vidličkou, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 15 minut, dužnina musí být měkká. Poté ji lžící vydlabejte, přendejte do misky, smíchejte s nasekaným česnekem, chilli papričkami a lístky tymiánu. Zakapejte olivovým olejem, smíchejte s jogurtem a dochuťte solí a pepřem. Párky na hřbetě zlehka nakrojte a na grilovací pánvi s troškou oleje orestujte dozlatova. Bagety rozkrojte, potřete lilkovým dipem, vložte listy baby salátu, párky, plátky rajčat, přidejte ještě trochu dipu a přiklopte.
Lečo s fazolemi a klobásou
4 porce - příprava: 30 minut
- 8 zelených (slovenských) paprik
- 8 masitých rajčat
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule
- 1 plechovka sterilovaných fazolí v tomatové omáčce
- 2 polosuché klobásy
- sůl a pepř
- majoránka
Papriky a rajčata nakrájejte na plátky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a přidejte zeleninu. Duste asi 10 minut. Pak přidejte fazole, dochuťte solí a pepřem, vmíchejte lístky majoránky a krátce prohřejte.
Cuketové rolky se šunkou, rukolou a sýrem
4 porce - příprava: 20 minut
- 4 cukety
- 12 plátků kvalitní šunky
- 150 g eidamu
- 200 g rukoly
- 2 lžíce olivového oleje
- rozmarýn
- sůl a pepř
- toastový chléb
Omytou cuketu podélně nakrájejte škrabkou, vzniknou tenké plátky. Doprostřed plátku šunky položte špalíček sýra, zahrňte rukolou, šunku zarolujte a okolo ní pak omotejte plátky cukety. Rolky přendejte na pekáček, osolte a zakapejte olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud nezačne sýr z rolky vytékat. Podávejte s opečeným toastovým chlebem.
Náš TIP: Místo eidamu můžete do rolky zabalit třeba ricottu nebo jiný sýr.
Plněná rajčata na pekáčku
4 porce - příprava: 30 minut
- 12 masitých rajčat
- 100 g uvařené rýže
- 4 lžíce olivového oleje
- 100 g anglické slaniny
- 4 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1–2 vejce
- 80 g eidamu
- petrželka
- pažitka
- sůl a pepř
Masitým rajčatům odkrojte horní část i se stopkou. Dužninu vydlabejte lžičkou, zbavte se přebytečné tekutiny. Na trošce oleje orestujte kousky anglické slaniny, ke konci přidejte nasekanou jarní cibulku a česnek. V míse smíchejte uvařenou rýži se slaninou, cibulkou a česnekem. Vmíchejte vejce, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte vydlabaná rajčata, můžete ještě zakapat olejem. Vložte na plech a pečte v troubě při 180 °C dozlatova, asi 10 minut. Ke konci přiklopte zbývající částí rajčat.
Náš TIP: Použijte bylinky podle chuti a dostupnosti. Místo rajčat můžete podobně zapéct také papriky.
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami
4 porce - příprava: 30 minut
- 500 g těstovin (penne)
- 4 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cuketa
- 100 g čerstvých nebo sušených hub
- 2 červené kapie
- 4 stroužky česneku
- 4 jarní cibulky
- čerstvé oregano
- 500 g zakysané smetany
- chef de creme
Penne uvařte v osolené vodě na skus. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a ogrilujte na pánvi s troškou olivového oleje dozlatova. Vmíchejte na plátky nakrájenou cuketu, houby (sušené předem namočte), kapii a celé stroužky česneku. Přendejte do pekáčku, vmíchejte těstoviny, dochuťte, přidejte nakrájenou jarní cibulku, oregano a zakapejte olivovým olejem. Navrch rozprostřete smetanu a zapečte při 180 °C dozlatova, asi 15 minut.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.