Lhostejnost škodí ještě víc než žárlivost

Lhostejnost škodí ještě víc než žárlivost

Kdo nežárlí, nemiluje doopravdy, shodně tvrdí novodobí Othellové obojího pohlaví. Námitky, že stálou podezřívavostí a nedůvěrou vůči svému partnerovi společnou lásku oslabují, jim nestojí ani za úvahu. Jistou legitimitu žárlivosti ostatně připustili i účastníci reprezentativního průzkumu, jehož výsledky otiskl časopis Elle.

Podle nich je pro partnerský vztah daleko nejhorší lhostejnost. Tedy pomyšlení, že jeden z původně zamilovaných ztratil o někdejší subjekt touhy jakýkoli zájem a vůbec mu na něm nezáleží. S tímto názorem se alespoň netajilo 78 procent z tisícovky respondentů nad 14 let, jež oslovil institut pro výzkum veřejného mínění Ipsos v německém Möllnu.

O čtyři procenta více dotázaných se domnívá, že žárlivost patří v milostných vztazích vlastně k základním dobrým mravům. Téměř každý druhý oslovený (54 procent) ji považuje za hmatatelné potvrzení skutečně hlubokých citů. Asi pětina shledává tuto vlastnost u svého protějšku v podstatě za mimořádně atraktivní a přitažlivou a ještě se jí pyšní. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud