Líbání je nepostradatelné: Vede k lepšímu vztahu, sexu i orgasmům

Líbání je nepostradatelné: Vede k lepšímu vztahu, sexu i orgasmům

Líbáte se s partnerem rádi, nebo polibky z vašeho vztahu postupem času téměř vymizely? Pak je na čase to napravit! Jak totiž bylo dokázáno, právě líbání má pozitivní vliv nejen na váš vztah, ale i sex!

Vzpomínka na první pusu

Polibky jsou nedílnou součástí romantického vztahu. Podle zjištění psychologů si lidé daleko spíše než své první milování pamatují svou první zamilovanou pusu. „Líbání aktivuje náš mozek, aby do organismu vypustil mocný mix chemikálií, předně oxytocinu, dopaminu a serotoninu, které jsou spojeny s pocity štěstí, náklonnosti a s utvářením citového pouta. Rty jsou navíc velmi citlivý orgán, najdeme v nich velké množství nervových zakončení. Často jsou též označovány za nejsilnější erotogenní zónu našeho těla,“ říká Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz. Není tedy divu, že je líbání pro lidi tak silným zážitkem.

Pokračování 2 / 5

Více polibků, lepší sex a více orgasmu

Nedávná studie odborníků z americké Brigham Young University ovšem rovněž odhalila, že je frekvence líbání silným indikátorem sexuálního uspokojení a spokojenosti se vztahem. Průzkumu se zúčastnilo více než šestnáct set respondentů, kteří tou dobou měli za sebou minimálně dvouletý partnerský vztah. Výsledky studie poté ukázaly, že ti, kdo uváděli častější líbání s partnerem, zároveň uváděli i silnější vzrušení a větší sexuální uspokojení. Vyšší frekvence líbání se u respondentů též pozitivně pojila s množstvím orgasmů.

Tajný tip od pornoherečky, čím překvapit muže! Podívejte se na video:

Pokračování 3 / 5

Muži si líbání pojí se sexem, ženy s citovým spojením

Ve studiích zaměřujících se na význam líbání také zaznívá, že muži a ženy vnímají líbání odlišně a přikládají mu odlišný význam. Muži přikládají líbání větší váhu v začátcích vztahu, v dlouhodobějším vztahu pak pro ně jeho důležitost klesá. Romantické polibky si pak často vyhrazují jen pro předehru, po níž očekávají sex. Pro ženy je líbání důležité během celého vztahu. V počátcích je pro ně prostředkem pro ohodnocení partnera, pro citové spojení s ním a později se pro ně stává prostředkem, jak si toto citové spojení udržet.

Pokračování 4 / 5

Jak se správně líbat?

Pro dokonalý polibek je třeba hned několik faktorů, a to načasování, místo, řeč těla i technika. Kdy je ten správný čas, to není příliš těžké poznat, a ani není chyba, když jste to vy, kdo udělá první krok, obzvlášť pokud jste s partnerem delší dobu. Na místě také záleží, určitě se raději budete líbat na místě, které je vám pohodlné, než například na předních sedačkách auta nebo venku v dešti. Co se týče techniky, střídejte hru jazyka s něžnými polibky a reagujte na to, co dělá partner. A nezapomínejte do polibku zapojit celé tělo. K partnerovi se přitiskněte pánví, hlaďte ho po těle i ve vlasech a nebojte se mu občas podívat během líbání do očí.

Pokračování 5 / 5

Co prozradí polibek?

Líbání není jen o dlouhých vášnivých polibcích, ale i o těch, které vám partner kolikrát uštědří jen tak mimoděk. Právě z nich můžete vyčíst, co k vám váš milý cítí. Například polibkem na bříško ukazuje, že se ve vaší přítomnosti cítí velice dobře, líbáním na krku vás chce vzrušit a také trochu mučit, jelikož jde o jednu z nejvíc erotogenních zón, polibky po celém těle dává najevo, že je do vás úplně blázen. Touží vás poznat centimetr po centimetru a milovat každý kousíček vašeho těla. Polibkem na čelo vám pak partner ukazuje, že k vám cítí opravdové, emocionální pouto a jste pro něj atraktivní a zároveň roztomilá.

Doporučujeme

Články odjinud