Libuše Šafránková byla i v pokročilém věku krásná Profimedia
Libuše Šafránková v jedné ze svých nejslavnějších rolí ve filmu Tři oříšky pro Popelku ČSFD.cz
Libuše Šafránková v oscarovém snímku Kolja Profimedia
Libuše Šafránková ve filmu Jak utopit doktora Mráčka Profimedia
12
Fotogalerie

Před rokem zemřela Libuše Šafránková: Krásná Popelka prožila osudovou lásku

Už je to rok, co nás navždy opustila nejslavnější filmová Popelka Libuška Šafránková. Talentovaná a krásná herečka zemřela 9. června 2021 po náročném lékařském zákroku, její role však zůstávají nesmrtelné. Jaký byl její život?

Odmalička hrála divadlo

Některé herečky jsou populární především díky své kráse, jiné kvůli talentu, ale krásy moc nepobraly. A některé herečky jsou nejen krásné, ale taky talentované a s věkem snad ještě hezčí. Taková byla určitě i Libuše Šafránková, naše nejznámější filmová Popelka, kterou už jí nikdo nikdy neodpáře. Proč taky, tahle pohádka patří k našim filmovým klenotům a proslavila nás i v zahraničí.

Narodila se v červnu 1953 v Brně a dětství prožila ve Šlapanicích u Brna. Její otec byl varhaníkem v kostele a maminka členkou kostelního sboru, což rozhodně nebyla v padesátých letech žádná výhra. Musela si vytrpět i pokřiky typu „varhaníkova dcero“. Chodila za rodiči často do kostela, kde se formovala její osobnost i vztah k víře. Navštěvovala dramatické kroužky, hrála odmalička ochotnické divadlo, jezdila na recitační soutěže. Už tehdy prokazovala zcela jasný komediální a dramatický talent.

Čím okouzlovala diváky Libuška Šafránková? Podívejte se na video v úvodu článku.

Pokračování 2 / 4

Půvabná Popelka

Kam jinam mohla zamířit než na konzervatoř v Brně. Od druhého ročníku už hostovala ve Státním divadle, zahrála si například Julii v Romeovi a Julii. V roce 1971 se objevila v roli Barunky v televizní Babičce, kterou režíroval Antonín Moskalyk. Bylo jí teprve osmnáct let. Po škole rok působila v divadle Za branou, odkud odešla do Činoherního klubu.

V roce 1973 přišla další filmová nabídka, která se pro ni stala osudovou. Sympatická hnědooká herečka si zahrála v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Pohádka se stala obrovským hitem a legendou, bez které by české Vánoce nebyly Vánocemi. V knize Tři oříšky pro Popelu (z roku 2014) prozradila, že jako dítě měla právě Popelku nejraději.

Pokračování 3 / 4

Divadlo jí přineslo osudovou lásku

Po Popelce následovaly další role princezen, například Malá mořská víla (v ní si zahrála se svou sestrou Miroslavou), ale taky komediální role, třeba Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Vesničko má středisková, Vrchní prchni či Slavnosti sněženek. Vždy byla skromná a milá, neprovázely ji žádné hvězdné manýry a do svého soukromí nechávala vstoupit jen málokoho.

V Činoherním klubu se taky v sedmdesátých letech potkala se starším kolegou Josefem Abrhámem. Libuše se po jednom představení, v němž herec hrál, zamilovala. Nejprve vztah tajili, protože herec měl vážnou známost se zpěvačkou Naďou Urbánkovou. Jenže láska si nedá poručit, jiskra mezi Abrhámem a Šafránkovou byla moc silná, takže spolu nakonec začali žít. V roce 1976 se vzali a po roce se jim narodil syn. Že to byla opravdu osudová láska, o tom svědčilo i to, že spolu byli přes čtyřicet let. 

Pokračování 4 / 4

Opět si zahrála po boku manžela

Kromě filmových Popelek a princezen si ale zahrála i dramatické role, například v oscarovém Koljovi (za ni dostala Českého lva v kategorii nejlepší ženský herecký výkon), Báječných letech pod psa a v dalších. Objevila se i v mnoha seriálech, například v koprodukčním Náhrdelníku z roku 1992, kde hrála spolu s manželem.

Šafránková už v roce 2014 onemocněla rakovinou dýchacího ústrojí. Tehdy podstoupila náročnou operaci, při které jí byl odstraněn nádor plíce spolu s částí plicního laloku – později se uvádělo, že během léčby přišla o dobrou pětinu plic. Rok před smrtí odstoupila i z natáčení připravované pohádky Mamánek, kde měla hrát královnu. Mluvilo se o tom, že se jí nemoc vrátila. V pondělí 7. června 2021 – v den svých narozenin – byla herečka převezena do nemocnice, kde měla podstoupit lékařský zákrok, zemřela o pouhé dva dny později. 

Její smrt samozřejmě hluboce zasáhla také jejího životního partnera Josefa Abrháma. Na hercovi bylo znát, jak mu jeho milovaná žena chybí, postupně chřadl a v posledních měsících se pohyboval jen na vozíku. Za svojí Popelkou odešel ani ne rok po její smrti, zemřel ve dvaaosmdesáti letech 16. května 2022.

VIDEO: Podívejte se na kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky Popelka!

Doporučujeme

Články odjinud