Lidé po infarktu se bojí sexu

Lidé po infarktu se bojí sexu

Lidé po srdeční příhodě se vyhýbají sexu; bojí se, že by je mohl zabít. Problém podle vědců zhoršují i lékaři, kteří s pacienty o tomto citlivém problému nemluví.

Dr. Stacy Tessler Lindauová, která studii zahrnující 1700 pacientů vedla, tvrdí, že riziko úmrtí při sexu je "opravdu malé". Britská kardiologická nadace si výsledky týmu z University of Chicago vzala k srdci a vydala doporučení, v něm nabádá lékaře, aby s pacienty mluvili a pokusili se rozptýlit jejich obavy.

Odborníci jsou přesvědčeni, že lidé po infarktu mohou znovu začít se sexem, jakmile jsou schopni zvládat nepříliš náročnou fyzickou aktivitu. Například bez potíží vyjít po schodech do patra.

"Pravděpodobnost úmrtí během sexuální aktivity je i u lidí po srdeční příhodě velmi malá," říká Dr. Landauová.

Lékaři by se prý neměli domnívat, že sex není pro pacienta důležitý je proto, že je danému člověku přes šedesát.

Cathy Rossová z Britské kardiologické nadace je přesvědčena, že by pacienti měli být informováni o tom, kdy a jak znovu začít s intimním životem, hned při odchodu z nemocnice.

"Někteří lidé se bojí mít po infarktu sex, protože si myslí, že by námaha mohla spustit další záchvat. To je ale velmi nepravděpodobné. Člověk může velmi dobrý sexuální život i se srdeční chorobou. Stejně jako každá jiná fyzická činnost ale může i sexuální aktivita vyvolat symptomy. Proto je lepší, když si lidé s kardiovaskulární chorobou nechají nejdůležitější léky někde poblíž," radí Rossová.


ČTĚTE TAKÉ:
Naštvaná Vendula Auš Svobodová: Nejsem těhotná, sakra!



Doporučujeme

Články odjinud