Lidé se dělí podle čtyř základních sexuálních osobností

Lidé se dělí podle čtyř základních sexuálních osobností

Tak jako existují čtyři základní temperamenty osobností, existují také čtyři základní osobností rysy člověka v sexu. A každý člověk se nachází v průniku těchto čtyř množin. Někdo je více či méně vyhraněný, ideální milenec je ale na průsečíku všech čtyř charakteristik: intenzita, citlivost, vytrvalost a přizpůsobivost.

Většina lidí není vyhraněná jen v jedné z těchto kategorií, každý člověk je má ale různě rozvinuté. Podle profesorky psychologie Emily Nagoski z Indiana University mají všechny čtyři své pozitivní i negativní vlastnosti tak, jak je to u temperamentových typů, kde rozlišujeme sangviniky, choleriky, flegmatiky a melancholiky.

Intenzivní typy jsou charakteristické tím, že nepláčou, ale řvou, že se nezlobí, ale vztekají. Takový typ i nejbližší přátele označují jako „dramatický“. A takový typ člověka je vysoce intenzivní a má tendenci zažívat větší a silnější emoce. V sexualitě to znamená, že reaguje silněji na vzrušení a má, což je pro něj samotného velkou výhodou, velmi silné orgasmy. Jenže mnohdy jsou dotyční až příliš náruživí, vyžadují stejnou intenzitu od protějšku a mohou být až vyčerpávající.

Vytrvalost a vytrvalostní typy jsou velmi oddané tomu, co dělají. Než něco začnou, nejdříve dokončí vše rozdělané. I když si to neužívají, svou práci vždy dotáhnou do konce. Ale má to výhodu v sexu zvláště u žen. Takové typy se totiž uzavřou do vzrušení a věnují se mu maximálně, nenechávají se rozptýlit okolím a dosáhnou svého – vyvrcholení.

Sensitivní či citlivé typy lze také poznat na první pohled. Cítí pachy, které druzí nevnímají, pláčou u záběrů hladovějících afrických dětí a omdlévají v nacpané dopravě. Skvěle se ale dokážou v posteli naladit na partnerovo vzrušení, ale na druhou stranu vyžadují velmi jemné laskání a příjemnou vůni těla svého milence či milenky.

Přizpůsobivý typ miluje změnu jako vzrušující výzvu života. A protože se tito jedinci dokážou přizpůsobit v životě, jsou šťastlivci i v posteli, neboť se vždy adaptují situaci i protějšku. Noví partneři, nové pozice a nový typ stimulace pro ně neznamenají žádný problém. Problémem je, že to bývá častěji jen případ mužů a méně obvyklý je u žen.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud