Lidský genom rozluštěn

K jeho přečtení bylo třeba rozluštit sekvenci ( tedy přesnou posloupnost) tří miliard chemických stavebních kamenů.

Lidský genom rozluštěn

Uplynulo téměř padesát let od významného objevu Američna Jamese Watsona a Angličanů Francise Cricka a Maurice Wilkinse. Tito vědci objevili strukturu DNA ( deoxyribonukleové kyseliny), nositelky genetické informace. Dnes svět obletěla zpráva o rozluštění lidského genomu - lidského genetického kódu.  K jeho přečtení bylo třeba rozluštit sekvenci ( tedy přesnou posloupnost) tří miliard chemických stavebních kamenů ( tvoří kyselinu deoxyribonukleovou, která je přítomna v každé buňce lidského těla).

Výsledky výzkumu přinesly hned dva vědecké týmy, veřejně financovaný Projekt lidského genomu, který sdružuje vědecké týmy z řady zemí ( Británie, Francie, USA, Japonska, Německa, Číny) a konkurenční soukromá americká firma Celera Genomics. Ta se netají tím, že použije tyto poznatky ke komerčním účelům.

Zmapování lidského genomu by mělo v budoucnu zásadním způsobem ovlivnit medicínu,  způsob diagnostikování nemocí, zlepšit prevenci chorob, ovlivnit způsob jejich léčby, předcházet vzniku dědičných onemocnění. Předpokládá se, že se díky tomuto objevu v budoucnou prodlouží lidský věk. To by s sebou ovšem mohlo přinést i řadu negativ, jako například nedostatek potravin, nedostatek pracovních míst, zhoršení sociálních podmínek. Biotechnologie s sebou také přináší mnoho etických otázek a řada nejen vědců varuje před manipulací s geny  a s genetickými informacemi každého jednotlivce.

Ovšem k úplnému pochopení informací obsažených v lidském genomu budou vědci potřebovat ještě minimálně několik let.

Doporučujeme

Články odjinud