Lidský jazyk rozpozná šestou, dosud nepopsanou chuť

11. 6. 2014
Lidský jazyk rozpozná šestou, dosud nepopsanou chuť
Děti ve školách se učí, že lidský jazyk jako smyslový orgán dokáže rozeznat pět základních chutí – sladkou, slanou, kyselou, hořkou a pálivou. Jenže podle vědců z Nového Zélandu máme v jazyku smyslové buňky také pro jinou chuť, která souvisí s vnímáním sladkosti, ale přesto je specifická. Jedná se o chuť „sacharidovou“. Jazyk rozezná v jídle i složité karbohydráty a vyšle mozku informaci. A pozná také bezpečně, že sladké jídlo žádné sacharidy neobsahuje, že se jedná o umělé sladidlo.

Jednotlivé chuťové pohárky v jazyku reagují jen na určité látky v potravě. Takže při kontaktu se solí (chloridem sodným) se podráždí příslušné buňky na počátku jazyka a mozek vnímá slanost. Jiné buňky dále v jazyku reagují na kyseliny či hořčiny a mozek vnímá kyselost či hořkost pokrmu.

Jazyk má mnoho velmi citlivých buněk na vnímání sladké chuti. Dráždí je především jednoduché cukry – glukóza, fruktóza, sacharóza (řepný či třtinový cukr), dextróza a další. Mozek na ně silně reaguje, protože jsou okamžitým zdrojem energie bez náročného procesu trávení ve střevech. Tyto receptory dokážou ale podráždit i jiné látky, které mezi sacharidy nepatří. Využíváme je jako umělá sladidla. Jenže vědci z Nového Zélandu zjistili, že tím mozek rozhodně nijak neošálíme. V jazyku jsou totiž krom receptorů pro vnímání sladké chuti také receptory pro sacharidy. A jazyk je v potravě dokáže během zlomku vteřiny odhalit a mozku vyšle signál, že je člověk konzumuje.

Buňky v jazyku reagující na sacharidy všech typů (včetně škrobů) a aktivují mozkové centrum potěšení. Když se tak zakousneme do pečiva, cítíme slast a je nám dobře. Naopak při konzumaci dietních potravin bez sacharidů zůstává toto centrum spát. A proto nám dietní pokrmy někdy dost nechutnají. A nechutnají ani tehdy, když jsou přislazené náhradními sladidly.

Mnohem výkonnějším smyslovým orgánem, než jsme dokázali ocenit, jsou schopna rozlišit sacharidy od umělých sladidel, i když chutnají obojí stejně. Sacharidy jsou extrémně mocné stimulanty, které mají výrazný a okamžitý vliv na mozek a jeho centra,“ tvrdí Nicholas Gant z University of Auckland.

Šestý smysl pro vnímání sacharidů (krom jednoduchých cukrů) vysvětluje, proč tělo atletů okamžitě reaguje na podání přípravků, které obsahují sacharidy, ale nereaguje stejně na přípravek bez sacharidů s umělým sladidlem, přestože člověk vnímá sladkou chuť.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Máte velkou snahu a hlavně potřebu víc vydělávat, což vám brání připouštět si jakákoliv omezení. Vaším motivem je koneckonců být jednička a umět se o svou existenci postarat. Mars vám k…

Nejčtenější články