Lilia Khousnoutdinova: Jak v rituálu využít temnotu podzimu ve svůj prospěch

Lilia Khousnoutdinova: Jak v rituálu využít temnotu podzimu ve svůj prospěch

Co nám může temnota přinést? Je to něco, čeho se máme bát, anebo v ní spočinout jako v hebounké peřince? Jak podzim využít ve svůj prospěch vám poradí partnerka Karla Janečka, kněžka Lilia Khousnoutdinova.

Jak správně spát

Podzimní období pomalu přešlo ze slunečného, teplého do mrazivého, chladného a temného. Často s tím bojujeme a snažíme se přinést si světlo domů, více svítit, abychom mohli pracovat. Jdete spát, když jste unavená, nebo to doháníte další kávou navíc, abyste stihla ještě něco dodělat? Co se ale stane, když si dovolíte jít s cyklem a jít spát, když se vám chce prostě spát?

Zkuste alespoň pár dnů jít do postele, když cítíte únavu. Dopřejte si předtím teplou koupel, naberte její energii do těla a přidejte vonné oleje, třeba levanduli nebo růži. Úplné uvolnění ve chvíli, kdy ho potřebujete. Spěte tolik, kolik potřebujete. Ucítíte změnu a veliký příliv energie.

Jak využít stíny a temnotu podzimu v rituálu? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Setkání s temnotou

Pojďme se podívat do hloubky tmy, nikoliv té venku za oknem, ale té naší vnitřní. Co nám ukazuje únava, vyčerpání a vnitřní smutek. Zastavte se, dejte si čas na setkání s vlastní temnotou. Tlačí nás k tomu, abychom se podívali na to, co nám neslouží. Posaďte se, zavřete si oči a nechte myšlenky proudit. Naslouchejte svému vnitřnímu hlasu, co vám říká. Co všechno vám připomíná, abyste nezapomněla. Čím vás zavaluje tolik, že nevnímáte ani svůj nádech a výdech? Zastavte se a vše, co na vás padá jako obrovský balvan, pomalu a vědomě vydechujte. S nádechem nabírejte novou a čistou energii a s výdechem pouštějte vše, co vám energii bere.

Pokračování 3 / 4

Rituál s pohárem vody

Když je náš pomyslný pohár plný, tak již nemůže přijmout nic nového. Pokud jedeme stále ve stejném kole, ve stejných zvycích, návycích, které nás vysilují a berou nám energii, nepodaří se nám vykročit dál. Je to jako bychom měli na nohách pouta, která nás svazují se vším, co máme a na čem lpíme.

Možná bych to přirovnala i k tzv. jízdě na mrtvém koni, kdy se tak pevně držíme toho, co nefunguje, jen proto, že to tak dobře známe. Vykročit do nového, neznámého nám připadá bolestivé. Ano, někdy je výstup z komfortní zóny tvrdý a bolestivý, ale vždy přináší zkušenost a nové možnosti. Rituál, který si můžete udělat, je právě s pohárem vody. Našeptejte do něj všechno, co chcete pustit, co je to, co cítíte, že vás svazuje, a potom pohár vylijte. Tím jste vytvořila prostor pro něco nového.

Pokračování 4 / 4

Vytvořte nový prostor

A jestli to chcete vzít řádně z gruntu, proberte nejen to, co máte v sobě, ale i okolo sebe. Očistěte svůj domov nejen od usazeného prachu, ale i od věcí, které neslouží, abyste vytvořila nový prostor. Já se držím toho, že to, co mi neslouží, může posloužit někomu dalšímu. Můžu pouštět věci dál, aby dostaly nový smysl, nový život někde jinde. Vše se mění, vše má nějaký cyklus, začíná a pak končí. Takže věci, které jsou funkční, dávám na charitu. Přidejte se také.

Doporučujeme

Články odjinud