Linka bezpečí

Pražská Linka bezpečí funguje jako krizové centrum, kde pracuje tým lidí, který poskytuje první pomoc dětem a mladistvím v nouzi. Poskytuje ji bezplatně, anonymně, okamžitě a kvalifikovaně.

Linka bezpečí

Pražská Linka bezpečí funguje jako krizové centrum, kde pracuje tým lidí, který poskytuje první pomoc dětem a mladistvím v nouzi. Poskytuje ji bezplatně, anonymně, okamžitě a kvalifikovaně. Jedním z tohoto týmu je i autor knihy s názvem "Dítě v ohrožení" psychiatr MUDr. Petr Pöthe. V této velmi malé knížečce se skrývá mnoho snahy pomoci jak ohroženým dětem, tak jejich rodičům. Je zde mnoho příkladů, které ukazují, jak významná může být všímavost okolí a sousedů, pro jedno týrané (zneužívané, šikanované, na drogách závislé�) dítě. Přiznejme si, že mnoho z nás se často řídí pravidlem "nehas, co tě nepálí". Ale ne každé z těchto dětí, nalezne v sobě tolik síly a odvahy, aby dokázaly vytočit číslo Linky důvěry. A mnoho toho záleží právě na nás, co vypozorujeme, jak usuzujeme, jestli jsme zpozorovali nějakou zápornou významnou změnu chování u našeho synka či dcery. Mnoho lidí si říká, že jim do toho přece nic není, když ve vedlejším bytě tři dny v kuse pláče dítě, ale to se šeredně mílí a vůbec je nenapadá, že kdyby zvedli telefon a zavolali na Oddělení sociálně právní ochrany dětí (dříve oddělení péče o dítě), tak by možná tomuto miminku zachránili život, protože se může klidně stát, že jeho rodiče jsou někde v alkoholovém opojení a na existenci svého dítěte po několik dnů úplně zapomněli (věřte nebo ne, ale tyto případy nejsou až tak řídké).


Tato kniha vás seznámí s tím, co to vlastně je Linka bezpečí a jak funguje. Objasní vám jak dítě ovlivňuje rodina a společnost. A seznámí s tím, co si máme představit pod pojmem tělesného ubližování, duševního ubližování, pohlavního zneužívání, šikanou, užíváním grog, proč se vlastně dětem ubližuje a jak si poradit s prevencí. Autor upozorňuje na určité známky a projevy, pomocí kterých by jsme mohli zjistit, jestli se s naším dítětem něco neděje. Na konci knihy, také přikládá malý seznam důležitých adres různých Pražských i mimopražských Krizových center a Linek bezpečí, na které se může kdokoliv z nás obrátit.


Od této knihy neočekávejte žádný systematický výklad, ani odborné pojednání. Jednoduše vám bude vyprávět psychiatr, který denně přichází do kontaktu s dětmi v ohrožení a tyto své zkušenosti sepsal ve formě rozhovoru, kde uvádí bezpočet skutečných případů a rozhovorů s dětmi, které je žádají o pomoc. Tato kniha je určena především rodičům dětí od šesti do patnácti let a já osobně ji můžu doporučit všem studentům sociální práce, ale myslím, že přečíst si ji, by neuškodilo nikomu z nás. Výsledek opravdu stojí za přečtení.


Název knihy: Dítě v ohrožení
Autor: Petr Pöthe
Vydavatelství: G plus G , Praha 1996
Počet stran: 143

Autor: -lev-

Doporučujeme

Články odjinud