Listopadoví kouzelníci našich babiček: křen, pórek, med a citron

23. 11. 2016
Listopadoví kouzelníci našich babiček: křen, pórek, med a citron
Naše babičky dobře věděly, co vyčaruje spokojené úsměvy nad prostřeným stolem. Jejich čarovným arzenálem byly křen, pórek, med a citrony.

Křenová omáčka s jazykem

4-6 porcí, příprava: 120 minut

1 kg hovězího uzeného jazyka, 80 g másla, 1 cibule, 60 g hladké mouky, 1 l masového vývaru, 250 ml smetany 33%, 150 g čerstvého křenu, sůl a pepř

NA KNEDLÍKY: 4 plátky toastového chleba nakrájené na kostky, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 400 ml vody, 100 ml polotučného mléka, 2 žloutky, sůl

Jazyk uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozpusťte máslo a nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Orestujte s moukou. Postupně vmíchejte vývar, nakonec smetanu a vařte asi 20 minut. Přidejte nastrouhaný křen, osolte a opepřete a ještě 10 minut vařte. Na plechu nasucho opečte chleba. Mouku smíchejte se solí. Vodu rozšlehejte s mlékem a žloutky a zapracovávejte do mouky, dokud těsto nepřestane lepit. Vmíchejte chleba. Vytvořte knedlíky a ve vroucí osolené vodě je vařte 25-30 minut. Vyndejte a ihned rozkrojte.

Křen

Je bohatý na vitamin C. Palčivou chuť způsobuje hořčičná silice uvolňující se z glykosidu sinigrinu. Má výborné konzervační vlastnosti a kořeny uskladněné v písku v suchém sklepě vydrží celou zimu.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Právě se na vaši stranu otáčí Slunce, takže příznivou oporu máte zajištěnou na dlouho. Ale na co si musíte dát přece jen trochu pozor, je poněkud nejistá půda na poli rodinné soudržnosti.…

Nejčtenější články