Lubomír Lipský oslaví devadesátiny na jevišti

Lubomír Lipský oslaví devadesátiny na jevišti

Benefiční představení komedie Jevana - Brandona Thomase Charleyova teta věnuje 12. dubna legendárnímu herci Lubomíru Lipskému k jeho 90. narozeninám Divadlo Na Jezerce.

Naváže tak na tradici starých divadelních společností. Podle nich část tržby dostal herec, jemuž byla benefice určena. Lubomír Lipský převezme tento dar od svých kolegů symbolicky přímo na jevišti při děkovačce.

"Přestože pan Lipský patří do velmi silné generace vynikajících herců, má mezi nimi své nezastupitelné a výrazné místo. Je znám spíše jako představitel komediálních rolí, ale stejně skvěle dokázal zahrát i role vysloveně dramatické. V šedesátých letech se proslavil rolí Babse v Charleyově tetě, ve které hrál později různé postavy v několika dalších inscenacích a je fantastické, že ve svých devadesáti letech stále hraje v této hře roli Brasseta v Divadle Na Jezerce," říká principál tohoto divadla Jan Hrušínský .

Svůj vztah k Lipskému označuje Jan Hrušínský za více než přátelský."Manželé Lipští byli přáteli mých rodičů. Lubomír Lipský hrál s mým tátou ve slavné éře Oty Ornesta v Městských divadlech pražských, kde jsem ho poprvé, ještě jako malý kluk, obdivoval na jevišti. Později jsme spolu v divadle ABC hráli více než dvanáct let opět v Charleyově tetě, kde jsem ale roli Babse převzal já a pan Lipský hrál advokáta Spettigua. Díky té společné historii s mými rodiči jde o vztah téměř rodinný," uvádí.

"Lubomíru Lipskému přeji k jeho kulatým narozeninám pevné zdraví a životní optimismus, bez kterého si jej nedovedu představit, " dodává.

Lubomír Lipský se narodil 19. dubna 1923 a za svoji profesionální divadelní kariéru absolvoval 180 premiér. Hrál rovněž v desítkách filmů. Návštěvníci Divadla Na Jezerce si mohou jeho devadesátiny připomenout také díky výstavě fotografií Lásky Lubomíra Lipského, která probíhá ve foyeru. Zachycuje jej v divadle, ve filmu i v soukromém životě.

Klepněte pro větší obrázek

Zpracováno podle TZ Divadla Na Jezerce.

Doporučujeme

Články odjinud