LUCIE (41): Nestojím o žádný partnerský vztah. Rodina mě kvůli tomu má za blázna

LUCIE (41): Nestojím o žádný partnerský vztah. Rodina mě kvůli tomu má za blázna

Lucie je i po čtyřicítce pořád singl a nic na tom nehodlá měnit, o partnerský vztah a rodinu totiž nestojí. Tento postoj jí velmi komplikuje vztahy s rodiči a sourozenci, kteří ji mají za blázna.

O děti nestojím

Už někdy ve dvaceti letech jsem si poprvé uvědomila, že nemám příliš ráda děti. Není to tak, že bych je nenáviděla, jenom si zkrátka nedovedu představit mít vlastní a nijak o ně nestojím. Nemám problém na chvíli pohlídat děti sestrám nebo si s nimi hrát, ale vlastní mít opravdu nechci.

Možná to zní divně, ale mám to tak nastavené. Myslela jsem si, že se to s věkem změní, ale nestalo se tak – žádné biologické hodiny mi tikat nezačaly. Teď mi je přes čtyřicet a nepředpokládám, že by se ještě něco mělo změnit. Navíc, zcela upřímně, jsem bez dětí naprosto spokojená.

Vážný vztah mě vyděsil

Tento postoj do značné míry ovlivnil i mé vztahy. Dva vážné, které jsem měla, se dostaly do bodu, kdy chtěl partner mít děti a založit rodinu. Já na tuto variantu v obou případech nepřistoupila a vztahy kvůli tomu skončily. Možná i kvůli této zkušenosti už o žádné vztahy nestojím.

Uvědomila jsem si, že jsem spokojená, když jsem sama. Za posledních pět let jsem neměla žádný partnerský vztah a žádný nehledám. Nemám pocit, že bych o něco přicházela, nic mi nechybí, nemám problém vidět kolem sebe šťastné rodiny…

Bortí se mi vztah s rodinou

Můj postoj k životu bohužel není moc pochopitelný pro moji rodinu. Rodiče i dvě mladší sestry – obě vdané a s dětmi – mě mají za blázna. V podstatě každá rodinná oslava se stočí ke mně a k tomu, jestli už jsem si konečně našla nějakého chlapa. Standardně následuje řada velmi osobních otázek a hodnocení mého života ze strany všech členů rodiny.

Opakovaně jsem se jim snažila vysvětlit, že o nikoho nestojím. Vypadá to, že tomu stejně nevěří a mají mě za podivína. Během společných setkání si vyslechnu řadu vtípků či poznámek na svůj životní styl a na to, že nemám partnerský vztah.

Velmi mě to unavuje, což jsem dala několikrát najevo, ale stejně to nepřestává. Ve výsledku se tak rodinným akcím začínám vyhýbat. Hledám výmluvy a důvody, proč nemohu přijít, což je s mojí prací, při které musím hodně cestovat, poměrně jednoduché i uvěřitelné.

Samozřejmě to není ideální řešení – nechci lhát vlastní rodině, nejbližším lidem, které mám. Ale když nerespektují můj život a má rozhodnutí? Jsem maximálně spokojená se svým životem a má rodina to nedokáže respektovat. Bohužel momentálně nevidím lepší řešení než to, které jsem zvolila.

Doporučujeme

Články odjinud