LUCIE (45): Osudovou lásku mé babičky překazila nejdřív válka, pak smrt

LUCIE (45): Osudovou lásku mé babičky překazila nejdřív válka, pak smrt

Osudová láska opravdu může přežít desetiletí, i když se dva zamilovaní celou dobu nevidí. Lucie vypráví příběh své babičky, která přesně takovou lásku zažila.

Tento příběh o své první a poslední lásce mi vyprávěla babička. Loni, bohužel, zemřela, ale určitě by nebyla proti, kdyby věděla, že se chci o její srdeční záležitost, která zůstala navždy ukrytá v trezoru její paměti, podělit.

Historie se začala psát v předjaří roku 1939, kdy se celý svět třásl před hrozbou války. Marii, tak se babička jmenovala, bylo sladkých šestnáct a jako třetí nechtěné dítě byla v rodině trochu opomíjená.

O to více snila o lásce s velkým L, o princi, který ji zachrání z chudých poměrů a bude jí projevovat přízeň do konce života. Zatím jen záviděla své drzejší a průbojnější starší sestře nápadníky, kteří se po jejím boku střídali rychlým tempem.

Na setkání s mladíkem, který ji tenkrát uhranul, vzpomínala jako na zázrak. Kvůli svým prostým šatům a jednoduchému účesu se v hloučku moderně oděných kamarádek při procházení se na korzu ztrácela, přesto ten usměvavý muž oslovil na korze ve městě zrovna ji.

Naštěstí přítelkyně nechaly dvojici o samotě, protože jinak by se, jak sama říkala, musela hanbou propadnout. Koktala prý jako pětileté dítě. Ale Jan byl oslněný. Jak jinak si vysvětlit, že pár následujících týdnů korzovali už jen spolu.

Do rodící se velké lásky ale zasáhl nemilosrdně Hitler. Jan se ze studií musel vrátit k rodině, která se odstěhovala na druhý konec republiky. Mladí lidé si spolu psali nádherné dopisy plné vyznání i společných plánů. Jak už to tak s láskami na dálku bývá, časem se nit dopisování přetrhla.

Dlouhých padesát let o sobě vůbec nic nevěděli. Nebýt babiččiny kamarádky, která v novinách náhodou objevila výzvu, kde jistý pan Jan hledal svoji první lásku, asi by se už nepotkali. Babička se ozvala a láska po půl století dostala druhou šanci.

Ač se prvního setkání obávala, proběhlo nad očekávání dobře. Jan se za Marií přestěhoval, prodal svůj dům a začal v sedmdesáti letech nový život na novém místě se staronovou ženou. Šťastní spolu byli pět let. Až do jeho smrti…

Doporučujeme

Články odjinud