LUDMILA (70): Podezírám vnuka, že nás okradl, nevím, co mám dělat

86 komentářů

Rambíša
8. března • 13:43

Není nad to,mít doma uložené peníze....Stačí,když vypadne elektrika a jsou všichni v háji! Tady se dělá,jako že ty nové "chytré" telefony jsou samospasitelné! Je to jen blbokrám,se kterým se nedá bez nabití nic dělat. Nechci žádný takový vynález mít,telefon má být jen k volání, a na to stačí klidně starý a tlačítkový.Mám internetbanking,ale tam se přihlašuji přes PC a kód přijde na mobil,takže těžko mi někdo něco ukradne,kdežto je-li vše na jeden "chytrák",stačí nasadit vir nebo narafičit nějakou tu nenápadnou "apku",a je zaděláno na vykradení.Vidíme to často v TV jako odstrašující příklady. Doma existuje mnoho možností,kde mít peníze schované,aby je nepovolaný nenašel.Mlčení je základem,ne aby o tom věděl kdekdo. A dávat si pozor i na "vnuky",kteří neumí hospodařit,chtějí mít všechno hned,a nakonec okradou i vlastní babičku..Jednoho dne na něj stejně dojde,až skončí v exekuci,případně v lochu,bohužel tihle hoši nevymyslí nakonec nic jiného,než vykradení pumpy/banky/herny/prodejny,a ruka zákona na ně dopadne brzy a hodně nemilosrdně.

Mata69
6. března • 14:29

Jo a nejsem žádnej agent poštovní banky, aby to nevypadalo...ale odkazy jsem dala Helze proto, že je pro ní asi ta poštovní banka nejschůdnější. ;-)

evelyn
6. března • 12:43

Hotovost u nas je uz skoro nepouzitelna, v obchodech napisy, ze dekuji, ze neplatite hototove, mame bankovni apku, kterou lze preposilat nebo platit z telefonniho cisla jak soukrome osobe, tak i ofiko platby, prijemce vidi, ze se penize prevedly okamzite, v obchode platim taky telefonem. V penezence mam obcas nejakou stovku.

lebahu
6. března • 12:59

@evelyn: Furt jsme u toho... v telefonu mám apku… pokud se senior bojí i tlačítkovýho mobilu (a je jich stále spousta), těžko "bude mít apku".
Manželovi je teprve 56, není blbej, na internetu si umí najít co potřebuje, maily atd, běžný uživatel. Ovšem co si pořídil dotykový mobil "protože všichni chlapi v práci ho maj…", tak mám smolíka a místo obvyklé SMS "kup chleba" radši sednu do auta a těch 20 km si zajedu, protože to má mobil akorát na parádu. Pokud nemám přehled o tom co platím (ideálně v té aplikaci stále při ruce), je pro mě prostě hotovost v peněžence praktičtější.

evelyn
6. března • 14:06

@lebahu: To asi zalezi, muj chlap ma 71 a chytrej telefon ma uz nejakej cas, ma tam nainstalovanou banku, plati uz vsechny ucty pres nej, komunikujeme spolu pres messengera video hovory, neb je ted casto v nemocnici, komunikuje na Facebooku, kouka pres nej na ceskou blbku, kdyz jsem ho instruovala jak na to a nainstalovala potrebne apky (musi pouzivat VPN aby si zmenil na ceskou IP), kdyz mu neco nefunguje, opravim, vysvetlim.

Mata69
6. března • 14:28

@evelyn: Když to máš kus od kusu. Tchyně (71) se s telefonem celkem dobře sžila, ale když jsme jí dali k dispozici po synovi "blízací" telefon (jak ona říká), nějak se s tím naučila, ale byla nešťastná. Tak teď má takový ten seniorský, tlačítkový a je s ním v pohodě.
Děda (82) nosí ke stejnému tlačítkovému seniorskému telefonu paklík kartiček - s telefonními čísly, hledat to v mobilu je prostě nad jeho síly.
A můj švagr (45), inženýr strojař, odmítá dotykový telefon, internet v telefonu - protože podle něj je telefon na telefonování a na smskování.
Já už bez apky svý banky v mobilu bych byla jak bez ruky, hotovost u sebe mívám, ale někdy je to se mnou tragické a nemám ani tu stovku...platím kartou. A na rozdíl od většiny lidí říkám, že při placení kartou mám o pěnězích větší přehled - vidím kde a za co jsem platila. Ale jakmile mám nějakou hotovost v peněžence, nejsem za dva dny schopná říct, kam ty prachy proboha zmizely.

evelyn
6. března • 16:24

@Mata69: Muj muz nema sanci odmitat, ho proste donutim, obcas jak mu neco nejde, se vzteka, ale vyhody chytreho telefonu prevysuji nejakej ten zasek. Chapu, ze ne kazdej je technickej typ, osobne, ac mi je 59, me technika desne bavi, mam OnePlus 6 telefon, chlap zdedil moji starsi petku, jsou rychle, vybavene super HW, na foceni jsem si nainstalovala vyvojovou aplikaci z Pixelu, takze srovnam-li s IPhone, co tady v praci ma vetsina lidi, muzu se jit stydet do kouta :D

Elynor
7. března • 7:32

@evelyn: Tak já přidám hlas z druhé strany, jsem staromilec, a chytré telefony mi strašně lezou na nervy. Žijou si vlastním životem, stahují si data a aktualizace, jak je napadne, jsou přehnaně citlivé na to, když je má člověk v kapse, vždycky tam začnou něco nežádoucího dělat, a furt se musí nabíjet. Zlatej tlačítkovej telefon. Osobně se k němu míním vrátit, jen co si udělám na to čas, abych si přetáhla kontakty. Na fotky mám dva foťáky, telefonem fotím jen když si potřebuju něco narychlo zaznamenat, a jsem líná vyndat tužku a napsat si to. Ovšem kvůli účtu v bance vůbec chytrý telefon nutný není. V mobilu banku nemám, a mít nechci, pokládám to za naprosto zbytečné a navíc riskantní, protože mobilní bankovní aplikace jsou dost zranitelné. A hlavně to vůbec nepotřebuju. Na placení používám karty, a i tam mám nastaven hodně nízký limit, ve srovnání s jinými lidmi (což mě překvapuje, ale zvyšovat ho nepotřebuju). Telefonem platit nebudu, dokud nebudu muset, protože všechny ostatní způsoby plateb už nebudou fungovat. Bohdá se toho nedožiju. Přístup do internetového bankovnictví mi úplně stačí přes počítač, ono jaksi nic nespěchá tak, abych nemohla platbu poslat, až budu u počítače. A na zajištění heslem stačí i tlačítkový telefon, protože na ten mi normálně dojde SMS s příslušným kódem, na to nemusí být ten telefon chytrý. No a moje 80letá matka vůbec nepoužívá internetové bankovnictví, chytrý mobil taky nemá, přesto účet zvládá, platit kartou umí, vybírat z bankomatu taky, a na pravidelné platby má trvalý příkaz, který se mění možná jednou do roka a na některé platby ani to ne. Skutečně nevidím důvod, proč by člověk nemohl existovat bez chytrého telefonu a zároveň mít bez problémů bankovní účet.

evelyn
7. března • 8:06

@Elynor: Hele to je o vyvoji, proc se zrikat neceho, co mi ulehci zivot. Mam na beznem konte taky jen malou castku, prave kvuli bezpecnosti, kdyz jdu nakoupit a prekrocim castku, co tam mam, tak jen u kasy prevedu, otazka dvou minut a nemusim tam nakup nechat. To placeni telefonem je proste uzasna vec, vzhledem k tomu, ze sedim v recepci, delam administrativu, takze se vyhnu styku s hotovosti a na svem telefonu v apce napojene na banku klubu, vidim okamzite platby, ktere muzu zapsat do systemu, to ted mluvim o Swish. Placeni v obchodech je ale taky vyhoda, ze nemusis vytukavat kod, ktery ti nekdo za zady ocumuje. Vselijaka upozorneni, co kdy musim udelat, mejly muzu cist a odpovidat okamzite. To ze se samy apky aktualizuji si nastavis, aby to delaly jen na wifi, aby ti to neubiralo v Cechach draha data. Ja mam za 150:- neomezene hovory, sms, mms a 10 GB dat kazdej mesic, co nespotrebuju, se mi uspori do dalsiho mesice. Fotak tahat s sebou velkej kram to uz ani nahodou, vytahuju ho velice zridka, mym mobilem muzes fotit i do raw, kdyz uz by clovek chtel, vyfotim i upravim v nem, znacne urychleni oproti klasickemu fotaku. My mame jinej system na potvrzeni plateb, nechodi nam sms, ale taky mame apku, kterou se identifikujes v bance i na uradech, je zabezpecena dostatecne, pokud nekomu vybili konto, je to vetsinou mezi zidli a pocitacem a ti napaleni se neprihlasuji pomoci tehle apky, ale starou dozou na pocitaci. Tlacitkovej telefon uz nikdy :-)

Elynor
7. března • 8:36

@evelyn: To by bylo na jinou debatu, o výhodách chytrých telefonů. Ale tady v diskuzi zazněly názory, že senior, který nemá chytrý telefon a neumí ho používat, nemůže kvůli tomu mít bankovní účet, a musí mít tedy peníze doma v šuplíku. Chtěla jsem tedy sdělit, že to vůbec není pravda, protože i bez používání chytrých telefonů je možné fungovat dostatečně dobře na to, aby mohl mít člověk peníze na účtu a ne v šupleti.

Anonymizovaný
5. března • 13:20

Ještě mě napadlo, že ty peníze ukradla sama ta paní Ludmila. Když přišel zadlužený vnuk, hned viděla příležitost. Pak jen stačilo kvůli schválně zapomenuté správě vnuka poslat samotného do jejich bytu a tím měla ideálního viníka. Teď ještě schválně hraje šokovanou, aby umocnila tento klamný dojem. Moc dobře ví, že muž ji podezřívat nebude a snadno ho přesvědčí, že to musel být vnuk.

helza
5. března • 19:30

@Anonymizovaný: :tleskani :-D :-D :-D

Elynor
5. března • 15:09

@Anonymizovaný: … a utratila to za gigola. Protože s manželem už dávno nic není, a ona si chtěla ještě jednou připadat jako žena, byť by to mělo být naposledy v životě. ]:-D

Mata69
5. března • 14:32

@Anonymizovaný: :-D :-D :-D :tleskani

j66
5. března • 10:06

20 tisíc není dnes nijak velká částka. Platím kartou prakticky pořád, ale mít doma hotovost je potřeba. Já mám teda bankomat svojí banky (bez poplatků) na náměstí, sice v Albertu, takže vybrat mohu do 20 hod ale i tak je to přístupné. Banky které mají bankomaty skoro všude (ČS, KB a pod) moc výhodné účty nemají a ty bez poplatků zase nemají žádné pobočky a musíte mít internet nejlépe v mobilu, a to jsou zase poplatky.

Mata69
5. března • 14:16

@j66: Na co je potřeba mít doma hotovost? Nedržíme doma hotovost žádnou už léta (kromě nějaké běžné hotovosti v peněžence), když je potřeba větší výdaj není to z hodiny na hodinu a vždy je možnost dojet k bankomatu. Nevidím jako vhodné držet doma hotovost.

j66
5. března • 19:09

@Mata69: Na co hotovost? např. vietnamec v ulici karty nebere a nepoběžím ráno pro rohlíky na druhý konec města do tesca, lístky do vlaku nebo průvodčího je třeba platit v hotovosti, kadeřnice kosmetička masáž manikůra pedikůra, bazén, nikdo z nich nemá terminál. Platit kartou na poště se taky začalo docela nedávno rok nebo dva roky zpátky. Takže když vybírám z bankomatu hotovost, vybírám obvykle min10 tisíc nebo i víc, nebudu tam přece běhat obden.

Mata69
5. března • 21:30

@j66: Tak tohle chápu, na to hotovost nosím nějakou taky (i když někdy v peněžence nemám prakticky nic) - ale kvůli tomu není potřeba mít doma v šuplíku desetitisíce. Kadeřnice, kosmetička, pedikůra není přeci denně. Moje reakce byla na to, že lidi doma mají v šuplíku fakt dost peněz a to není zrovna bezpečné. Když pak čtu, jak si senior pustil do bytu nějakýho šmejda a on ho obral o životní úspory v řádu statisíců... Proto si myslím, že držet hotovost doma prostě není dobré.
Pokud ale někdo bydlí na vsi, chodí jen do místního krámku, kde terminál nemají a do města jede jednou za čtrnáct dní, pak pár tisíc doma chápu. To je jasné.

lebahu
5. března • 16:04

@Mata69: Navíc ty, jako finanční poradec jsi v tomhle dál než lidi mladší o dvě generace (co, kdy kam, co se vyplatí...)

lebahu
5. března • 16:03

@Mata69: Starší lidi to tak nemají, po x letech "jistoty" za komanče zažili divoký devadesátky, kdy krachovala jedna banka za druhou, všelijaké podvody, kampeličky, fondy... Takže dost často syslí peníze doma, připadá jim to jako jistota. Nemají účet, důchod jim nosí pošťačka (nebo si jdou pro něj na poštu, proto je tam ve dny výplat důchodů dopoledne nával jako kráva), na poště hned zaplatí složenky a co jim na konci měsíce zbude, tak strčí do matrace, v lepším případě na vkladní knížku (do Spořitelny se jim necjhce chodit tak často, tak jdou třeba jednou za rok, až maj třeba klidně 50 tisíc k uložení viz asi případ paní z příběhu).

Mata69
5. března • 17:38

@lebahu: Vím to, z mojí babičky jsem rostla, protože ten obnos co doma měla, já bych klidně nespala! Zlobila jsem se kvůli tomu, ale nechtěla ani slyšet...i když pak už třeba později mamku prosila, ať to odnese do "spořitelny". Tchyni chodí důchod na účet, ona jde, vybere naráz sumu a tu má doma a z toho platí. Převody a podobně jí dělá můj manžel (syn). Takže vím jak to je, znám to. Oni ti starší a staří mají rádi ty svoje penízky na očích. ;-)

lebahu
5. března • 18:29

@Mata69: Navíc mají s účty neblahé zkušenosti ze socíku, kdy než člověk něco vyřídil na sporožiru, tak strávil ve spořce 2 dny, 10x přepisoval a odepisoval nějaký formulářík příkaz začal platit za 3 měsíce než to vyřídili a oni to pak stejně zaúčtovali blbě a přišla mu upomínka na "inkaso" nebo to zaplatil 2x.

lebahu
5. března • 18:25

@Mata69: Ono hospodařit na účtu (platit převodem a kartou) je pro ně nepraktické, protože internet (tedy neumí s tím). Já pohyby na účtu prakticky denně kontroluju on-line (zvlášť na podnikatelském), příkazy apod. vše on-line. Pokud někdo musí s papírovým příkazem na pobočku a výpis z účtu dostane papírový 1x měsíčně (obojí si většina bank mastně zaúčtuje), tak je pro něho fakt jednodušší jít pro důchod na poštu a poplatit tam i složenky a s rozpočtem na ten měsíc (který cca bývá na normálním běžném účtu) hospodařit přehledně v hotovosti, než trnout strachy "co se tam zas odečetlo".

lebahu
5. března • 7:48

Ad peníze a důchodci: Mohla bych napsat román (celý život pracuju se staršími lidmi) o jejich neopatrnosti a naivitě koho si pouští do bytu, kde mají uložené peníze, kolik jich mají nasysleno pod matrací, že se věčně hledá důchod (nějakou formu stařecké demence může mít klidně šedesátník), obviňují okolí, že je okrádá nebo naopak rozdávaj prachy na potkání, nakupují "výhodně" nejrůznější kraviny a zázračné léky (brečí mi, že pedikúra je drahá, ale koupí bez mrknutí oka vnučce hrnce za 50 tisíc)
Konec konců "šmejdi" a různí podvodníci si na tom založili "živnost".

lebahu
5. března • 7:25

Máme málo informací a jenom z jedné strany. Vnuk mohl opravdu peníze ze šuplíku vzít, mohl je vzít třeba manžel a zanést už do spořitelny, aniž se paní zmínil, mohl se do nějakého průšvihu (který chtěl před ženou ututlat) dostat manžel, peníze si v tichosti vzít. Je i možnost, že je paní vážně sklerotická a peníze tam nikdy nebyly, nebo je na něco použila (zanesla do banky...).
To, že vnuk má finanční potíže, automaticky neznamená, že krade. Taky jsem svého času byla dost na mizině, naši a babička mě založili, ale ani ve snu by mě nenapadlo k nim jít krást.
Takže paní by v prvé řadě měla v klidu sednout, popřemýšlet co se kupovalo, zkontrolovat pohyby na účtech a vkladních knížkách, jestli se tím zmizení nevysvětlí. Potom si promluvit s manželem, že peníze chybí, jestli o tom něco neví, pokud ne, tak mu říct, že má podezření na vnuka (předpokládám, že pán je natolik charakter, že pokud to utratil sám za lehké děvy nebo prohrál v kartách, že kápne božskou a nenechá to na vnukovi). No a potom teda udeřit na kluka, jestli si náhodou nepůjčil a "nezapomněl" se zmínit...

Anonymizovaný
4. března • 19:42

No, myslím není od věci, pokud mám prachy doma, je mít v obálce a na ní, kolik tam je. Když se ubere, zaznamenat. Je každého věc, zda to má na účtu nebo ve slamníku. Každopádně člověk chápe, že vnukovi pomohli rádi /otázka je, proč mu nepomohli rodiče, patrně je vnuk nepožádal, čím mladší je člověk, který nám půjčil, tím spíše to bude chtít všechno zpátky, protože má plány, jak svých peněz využít, stářím plánů ubývá a času, jak prachy využít, rovněž/. Takže půjčka u babičky a dědy skýtá skryté řešení, že ti ten dluh třeba odpustí. V okamžiku, kdy se prachy ztratily a do bytu se dostal bez dozoru pouze ten vnuk, se celá situace skutečně mění na krádež. Upřímně pochybuji, že by dědeček tajně podporoval na studiích nemanželského potomka. Takže krádež jako takovou nahlásit a širší rodině oznámit, že jsme bez peněz a očekáváme co nejrychleji vrácení peněz od vnuka s tím, že to byla poslední půjčka, kterou jsme komu kdy poskytli. Já bych asi milým příbuzným při jakémkoli pokusu o vydyndání peněz řekla - A TO BY SES NESTYDĚL, MLADEJ, ZDRAVEJ, TAHAT PENÍZE Z DŮCHODCŮ? VÍŠ, JAKEJ MÁME DŮCHOD, CHLAPČE? Já bych asi nepůjčila. Protože jak koukám, vnuk je pěkný vejlupek. Dokud pár tisíc ušetřených bude, ten to z nich vytahá postupně všechno. Šla bych na policii a nestyděla se ani trochu. Když mladý notabene příbuzný okrade prarodiče, co je horšího?

farah.farah
4. března • 17:48

Je nesmysl to manželovi tajit. Navíc to mohl být i manžel kdo si na něco peníze vzal. Tak že v prvé řaděbych to řešlila s ním jestli o tch penězích něco neví. Mohlo se stát třebas i to že vnuk požádal o finanční pomoc, babi odmítla a děda měké srdce mu je dal na tajňačku v naději že to babi nepozná. A nebo Děda musel platit prostě něco jiného a z nějakého důvodu jí to neřekl......a tuhle variantu je třeba vyloučit dříve než bude kohokoliv obviňovat.Dále bych se zamyslela nad tím, kdo kdy měl naše klíče a mohl je použít nebo si od nich udělat kopii........tím že zmizely jen ty peníze a jinak tam nebyly stopy po vloupání to vypadá že šel někdo na jisto. Ale to nemusel být jen syn, to mohla být klidně souedka co mívá v létě klíče, když jsou na chatě a ona jim zalévá kytky a pod......Dále bych pro jistotu zámky neprodleně vyměnilaPokud manžel o ničem vědět nebude pak bych se vnuka úplně na férovku zeptala, hele stalo se to a to budeme to hlásit na policii ale budeme jim muset říct, že si měl do bytu přístup právě v době kdy se peníze ztratily. Netvrdím, že si je vzal ale pokud snad ano tak ti dávám možnost je vrátit a nebudem o tom už mluvit ať do toho nezapojujeme polici. A pokud to vnuk nevrátí a nebo pokud to prostě nebyl on tak to prostě nahlásit na polici. Není důvod to neudělat jen proto, že podezřívají vnuka. co si budem říkat ty vztahy to stejně už nahlodalo a dokud nebudou mít jasno stejně ho budou vždy podezřívat.

Anonymizovaný
4. března • 15:38

Tak toto je ťažko pochopiť. V dnešnej dobe strkať peniaze do pančuchy, stále šetriť, len aby sme mali, nič si neužiť.
Ste ako stvoreni aby vás niekdo dobehol a okradol.
A vnuk, tak idem na neho, alebo informujeme rodičov, hádam ešte žijú.

farah.farah
4. března • 18:13

@Anonymizovaný: mít peníze doma není totéž jako šetřit a nic z toho nemít. Ono utratitr vše co daný měsíc vyděláte je sice fajn ale pak nemáte na náhlé výdaje jako je třeba nutnost koupit novou ledničku a nebo zaplatit pohřeb...... Tak že normální je mít nějakou finanční rezeru a 20 tisíc není moc.Navíc to ani nemusely být úspory mohl to být prostš jen jejich společný důchod - mohou patřit mezi ty tšch pár starších lidí co účet v bance nemají a nebo se s ním prostě nenaučii zacházet přes internetové bankovnictví a tak jim přijde jednodušší mít tu rezervu pro strejčka příhodu doma kde ji mají ihned k dispozici a né na účtě ze kterého si to umí vybrat jen na pobočce.

Elynor
4. března • 23:34

@farah.farah: Podle údajů z článku tito konkrétní senioři měli účet v bance, v šuplíku byly úspory, ne společný důchod, a nebylo to jen 20 tisíc, naopak toho bylo tolik, že ani napřed nepoznali, že jim těch 20 tisíc chybí. Čili nechápu, proč tyto spekulace, že to mohlo být jinak, když je to tam jasně řečeno. To už bychom rovnou mohli vymyslet úplně jinej příběh.

Anonymizovaný
4. března • 19:56

@farah.farah: Já si nemyslí, že v tomto případě by se tím policie nějak zvlášť zabývala. To o jednoznačné vině jsem napsal jako kritický komentář pro některé diskutující, kteří tu psali výkřiky, že to musel jistě být vnuk a paní má jako první měnit zámky a pak ho jít udat. Jinak s těmi klíči to je divné, jako by k paní Ludmile jejich děti neměli přístup, že nejsou například někde klíč navíc pro nouzové události. Ani tam nechodí jiní vnuci ani návštěvy... A pokud smím odbočit, když jsem četl o vašich rodičích, jen bych vás upozornil, že pokud nesepíšou závěť, kde sami uvedou všechny účty a smlouvy, vykonavatel závěti je nebude vyhledávat. Měli jsme s tím špatnou zkušenost v rodině, kdy dávno po vyřízení závěti chodily ještě různé složenky za pojištění nebo výpisy z účtu. Možná je dnes lepší systém, ale moc bych na to nespoléhal. Tenkrát notář prostě řekl, že co není v závěti, o tom neví a nemá žádný rejstřík, kde by to jako měl najít a že to ani není jeho práce... A po smrti už je pozdě řešit, zda vám závěť sepsal dobrý notář.

Elynor
4. března • 23:06

@Anonymizovaný: Ne všichni rozdávají klíče od svého bytu kdekomu. Já nemám klíče od bytu mé matky, ona nemá klíče od mého. Stejně tak nemám klíče od domu, kde žije syn s rodinou, a oni zas nemají moje klíče. Nevím, proč by je mít měli. Mně je naopak divné, že by někdo měl mít volně přístup do mého bytu, protože si velice cením svého soukromí. Ještě nikdy nenastal žádný "nouzový případ", a ani si neumím představit, co by to tak asi mělo být. A co se týká úmrtí, notář je povinen přesně zjistit všechno, co by mohlo být předmětem dědictví, dotázat se například veškerých bank a samozřejmě má prostředky, jak to zjistit. Závěť nezanechá každý, a i když ano, vždycky je potřeba ji ověřovat, závěť případně ani nemusí být platná, jestliže nemá náležitosti dle zákona. Proto taky pozůstalost vyřizují notáři, kterým je vyřizování té které konkrétní pozůstalosti přiděleno soudem. Pokud by snad při dědickém řízení bylo něco opomenuto a dodatečně se na to přišlo, je třeba znovu dědické řízení otevřít. Kromě závěti existuje například i dědická smlouva. Plus samozřejmě můžete uplatnit výhradu soupisu majetku.

kočina
4. března • 20:32

@Anonymizovaný: To si myslím, že už dneska neplatí. Naopak, okamžitě po smrti vaše účty zablokují až do dědického řízení. Inu, te´d už je vše propojeno a neutajíte ani ń.
Taky, to by vitální důchodce, starající se pečlivě o své finance a střídající spořáky podle výše úrokových sazeb, musel sepisovat závěť každý měsíc, jak by (třeba) zakládal a rušil nové účty. :-D

helza
4. března • 18:55

@farah.farah: Pořád dočítám a píšu jak trouba postupně. Nevím, kde Ludmila bydlí, ale k tomu vybírání na pobočce - pro starší lidi, pokud bydlí na dědině a nemají auto, není vůbec jednoduché se někam na nějakou pobočku dostat.

kočina
4. března • 19:45

@helza: Souhlasím. Lidé na venkově doma mít hotovost musí, obzvláš´t, pokud jsou v důchodu.
Navíc dnešní společnost není vůbec uzpůsobena pro lidi, kteří to s počítačem neumí (spousta důchodců, zvláště těch, co nepracovali v kanclu, invalidů nebo prostě lidí se sníženým IQ). Vezměte takové oddlužení, to je vůbec průser, jste-li věřitel, a tím se můžete stát raz dva (babička půjčí sousedce na pračku, někdo vám způsobí škodu, okrade vás....) a nebudete si na internetu na ISIR sledovat, zda váš dlužník náhodou nepodal návrh na oddlužení a pak se do 30. dnů nepřihlásíte, tak jste prostě zestátněn a nemáte dovolání.
To, že jste důchodce a PC doma nemáte, neboť byste nevěděl, co s ním, nikoho nezajímá.
O vstupu do insolvence vás nebude informovat ani exekutor, který pro vás pohledávku vymáhá, nemusí, už je na to i judikát.
Prostě naše společnost s babičkamiapod. vůbec nepočítá.

helza
4. března • 18:51

@farah.farah: Ne všechno se dá zaplatit kartou a občas se vyskytne nutnost mít doma větší částku peněz. Horší je, že jsem momentálně zjistila, kolik platíme bance za poplatky a možná, že jediný způsob, jak tuto platbu snížit, je vybírat pouze jedou za měsíc a neplatit kartou kde co. Už jsem to tak kdysi dělala (1 výběr měséčně byl tehdy bez poplatku). Tady míváme většinou barák dokořán, ze zahrady před něj nevidíme a vybírá manžel. Ten vybere jen nejnutnější a všude platí kartou. Ale ta pálka za poplatky nás vyděsila.

Elynor
4. března • 23:24

@helza: Změnit banku. Nebo druh účtu. Dneska už snad ani neexistuje banka, která by nenabízela aspoň nějaký druh účtu zdarma, nebo s minimálním poplatkem jen za nějaké nestandardní operace, třeba platby do ciziny. Z mých 7 účtů platím poplatky pouze u toho, kde mám kontokorent, a u dalšího, kde mám úvěr. U ostatních nic. Za platby kartou naopak dostávám nějaké drobné fufníky zpátky na účet. No a že ne všechno se dá platit kartou... no, jsou takové případy. Ale po pravdě si teď nemůžu na žádný příklad vzpomenout, ačkoli jezdím hodně po tuzemsku, tak ani v Horní Dolní, vsi o šesti chalupách v zapadlém obchůdku se mi už dlouho nestalo, že by nešlo platit kartou. Jo, před 13 lety jsme museli jít celý jeden kilometr do vedlejší vesnice k bankomatu, vybrat hotovost. Kdesi na Valašsku to bylo. Dneska v téže vsi lze běžně kartou platit. Jasně, nebudu kartou platit limonádu, zmrzlinu, pohlednici, veřejné WC a podobné opravdu mizivé částky, těch pár drobných mám vždycky po ruce. Ale tohle není důvod mít doma v šuplíku větší částku, natolik velkou, že ani přesně nevím, kolik.

helza
5. března • 8:47

@Elynor: Já to musím prostudovat. Měla jsem jakýsi účet pro majitele ZTP a byl bez poplatků, kdy se to změnilo nevím (jsem na peníze lajdák :-D). Jiná banka je pro mne problém, bojím se, že to budu muset risknout. V té poštovní mi může všechno po domluvě zařídit i pošťačka. A může se stát, že muž nebude delší domu k mání (operace, a pod.), v našem věku se může stát ledaco. A já se do banky nedostanu.V našem krámku kartou platit jde, ale hodně si nechám posílat přes internet, a budeš se divit, já se tedy divím, že někdy platit kartou nejde. Dokonce, když objednávám, tak bývá v objednávce: "lze platit kartou".

Mata69
5. března • 12:22

@helza: Helzi, myslím, že už jsme účet spolu kdysi probíraly. Ani u té poštovní spořitelny nemusíš platit horentní sumy za účet - https://www.postovnisporitelna.cz/portal/ucty... - jen se musíš trochu zajímat. Nechat to ladem, nezajímat se a pak naříkat, že platíš hrůzostrašné poplatky, to je trochu k nepochopení. ;-) Úroky na běžných účtech už prakticky nejsou (a nebo setiny procent) nějaký ten rok. Běžný účet není určený na nějaké spoření. Takže jestliže máš poštu v dosahu a je to pro tebe nejschůdnější řešení, hezky nastup na tu pošťačku a ať ti kouká zřídit účet bez nebo s minimálními poplatky. Jinak že jdeš jinam. :-)

helza
5. března • 19:27

@Mata69: Musím ji odchytit, nevím co a kdy se stalo, dosud jsem měla účet pro seniory a handicapované, který byl bez poplatků, najednou ho nemám. Musím zjistit proč. Mám obavy, že ho přestali poskytovat.

kočina
6. března • 15:46

@helza: Já bych se na poštovní banku vykašlala. Před cca 10. lety jsem ji rušila rodičům a od té doby na ni mám pifku.
Helzo, vždyť dneska už není třeba do banky vůbec chodit, ty malé jsou oproti mastodontům typu KB, ČSOB hrozně flexibilní a pojištění vkladu je ze zákona všude stejné. Já sama mám běžný účet u FIO a u Equa. I když mně osobně z určitého důvodu FIO vyhovuje víc a taky mi přijde jejich internetové bankovnictví nejlepší ze všech, co znám, tobě bych doporučila Equa. To důležité je, že můžeš vybírat zdarma v jakémkoli bankomatu, u FIO musíš plnit podmínky nákupu kartou, ale za každé 4000 útraty máš výběr z cizího bankomatu zadarmo, to taky není tak hrozné.
U obou máš všechny služby zdarma, můžeš si měnit a nastavovat limity sama třeba 5 denně, přesouvat si sama peníze na/z spořícího účtu, ... prostě za chvíli zjistíš, že není jediný důvod, proč bys do té banky měla chodit.
Podobné podmínky ti nabízí i Air bank, i když s tou zkušenost nemám.

Mata69
6. března • 18:55

@kočina: To, co popisuješ (kromě výběrů z jakéhokoliv bankomatu - ale to mají proto, že nemají svoje bankomaty) lze prakticky v každé bance - i v té "velké". Sama mám Monetu (odešla jsem tenkrát od Spořky), účet u ní už mám roky zdarma a nenechám si na něj šahnout, protože takové podmínky už dnes nenabízejí. Limity na výběr, na úhradu si můžu posunovat během chvilky v aplikaci (nebo na internet bance), jejich spořící účet nevyužívám, mám jiný, takže to mě míjí. Ale řekla bych, že neumí nic mimořádného ani jedna z těch bank, co popisuješ. Pro Helzu je možná právě ta poštovní důležitá z toho důvodu, že jí má pro sebe dostupnou a potřebuje spíše hotovost. Ale samozřejmě, že není problém přejít k jiné bance, jen si vybrat tu, která jí bude z důvodu jejích specifických potřeb vyhovovat.

kočina
7. března • 19:54

@Mata69: To já taky netvrdím, že je to něco mimořádného, naopak, mně to přijde normální. Nechci ani dělat nikomu reklamu, jediné, co tím chci říct, je to, že v okamžiku, kdy mohu vybírat z cizího bankomatu zdarma, do té banky Helza nepotřebuje chodit. A jinak tedy v rámci diskuse: taky nemám mobilní bankovnictví a mám jasno, že ho nechci. Ani já to nepovažuji za bezpečné. Držím se i toho, že si nenechávám posílat SMS ověření na chytrý telefon. Na to mám starou cihlu, do které se mi nikdo nenabourá.Ale nikomu pokrok neberu. ;-)

lebahu
5. března • 22:16

@helza: Nechytej pošťačku, jsou to holky hodný, mají prodávat "produkty", ale většinou o tom ví kulový. Zavolej si do banky a řekni, že chceš změnit účet na ten poštovní co ti dávala ohkaz Mata69. Do cca 3 dnů ti to převedou, číslo účtu, všechno zůstává stejné, jenom bez poplatku. A fakt mrkni, jestli tam nemáš nastavenou nějakou kravinu jako posílání papírových výpisů a tak, protože i kdyby ti ten účet pro invalidy převedli na normální účet co byl před poštovním, tak tam se platilo 30,- Kč měsíčně + 10,- za vedení karty. Rozhodně žádný velký sumy.

Mata69
5. března • 21:37

@helza: Našla jsem na jejich stránkách Poštovní účet, pokud ti tam chodí alespoň 5 tisíc příjem, nevybíráš na cizích bankomatech, ale jen na poště nebo ČSOB, nechceš papírový výpis tak to vypadá, že je veden zdarma. https://www.postovnisporitelna.cz/portal/ucty/postovni-ucet...

lebahu
5. března • 22:11

@Mata69: jj, ten mám já a zadarmo + ještě při platbě kartou (pokud máš i kreditku tak o něco víc) sbíráš body, které vyměníš za dárky (taková trochu kostrbatá forma cashbacku). Mně vychází cca co měsíc, že si beru poukázku za 200,- do lékárny. Takže naopak na platbě kartou "vydělám".

Mata69
5. března • 21:35

@helza: Ten účet už nemají v nabídce. Určitě se o to zajímej, není nutné bance cpát poplatky.

lebahu
5. března • 15:56

@Mata69: Poštovku mám, má vedení účtu zdarma, platí se jenom za vklady, příkazy a výběry na pobočce (poště) a výběry z cizích bankomatů.

j66
5. března • 10:14

@helza: Banky podmínky často mění, měla jsem taky účet u ČS bez poplatků, resp. na pobočce mne paní přesvědčila, abych stejnou částku odkládala na nějaký fond v rámci banky a že poplatky se nebudou účtovat. No a cca za rok, jsem najednou platila jak do fondu tak poplatky, protože se změnily podmínky. :-(

kočina
4. března • 19:34

@helza: Helza: Změň banku.Dneska je tolik bank, kde neplatíš za nic, ani za výběr z cizího bankomatu. Vesměs nabízí i větší úročení, pokud máš spořák, než ty tradiční.... Není už opravdu důvod dělat nějaké bance dojnou krávu.:-). Pojištění vkladu je všude stejné ze zákona.

helza
5. března • 8:32

@kočina: No, taky jsem z toho vykulená, navíc jsem zjistila, že mám najednou úroky 0%, i když ani dřív nestály za nic. Problém je, že poštovní banka je pro mne jediná dostupná. Nicméně budeme to nějak řešit.

Anonymizovaný
4. března • 9:11

Představte si, že k někomu zajdete na návštěvu. O měsíc později se dozvíte, že vás označil na policii za zloděje. A policie pak řekne, že zloděj jste jednoznačně vy, protože oznamovat tvrdí, že přesně ví, kolik měl doma peněz (i když to nemůže nijak dokázat) a že vy jste byl(a) jediná návštěva v té době. Zajímalo by mě, zda by jste stále tvrdili, že člověk se nemýlí. Ani není třeba se ptát jiného člena žijícího v domacnosti. Ani nejsou potřeba žádné důkazy a prostě stačí, že jste tam byli.

farah.farah
4. března • 18:08

@Anonymizovaný: Zajímalo by mne na základě čeho se domníváte ve vašem příkladu o návštěvě a policii že vás policie jen na základě informace "oni u nás byli na návštvě" označí za jednoznačného pachatele. Policie musí mít důkazy tím se lidí od nás občanů, kterým často k přesvědčení o vině či nevině stačí jen odhad nebo názor.

helza
4. března • 15:11

@Anonymizovaný: Já vám dávám plně za pravdu. Možnost, že člověk na něco zapomne, případně si část peněz z nějakého moudrého důvodu odloží a schová jinam, tady je vždycky, bez ohledu na věk. Taková roztržitost se mi nevyhýbala snad ani ve dvaceti. Stejně, jako možnost, že manžel někomu půjčil, případně něco koupil a nestačil, nebo zapoměl to říct, případně možnost, že použil peníze na nějaké překvapení pro svou ženu. A kdovíjaké jiné možnosti, neboť my nevíme, kdo všechno do bytu dochází, nevíme ani, jak často Ludmila peníze kontroluje, nevíme nic. Ano, je zde i ta možnost, že je ukradl vnuk, ale opět pouze možnost. Zjištění, že peníze chybí právě po synově návštěvě bytu, taky nic nedokazuje. Pouze to, že Ludmila je schopna něco zapomenout (lékařskou zprávu). Ale ať má pro své podezření sebevíce indícií, obvinit někoho z krádeže, je věc velice citlivá. Tak citlivá, že pokud nechce převálcovat rodinné vztahy i vnuka samotného, nemůže se chovat jako buldozer v konvalinkách. Já bych se svěřila manželovi, ne s tím, že a co si myslím (myslet = nic nevědět), ale s pocitem, že nám chybějí peníze. Možná bychom společně přišli na to, co se vlastně stalo, možná že ne hned, ale po čase. Součaně bych rychle vymyslela způsob, jak peníze zajistit a zajistili bychom je. A pokud nic, musela bych na vnuka nastražit past a podezření sama sobě 100% dokázat, než bych vyslovila jakékoliv podezření. A pokud by se podezření potvrdilo, i tak bych vnukovi nejprve řekla, že o jeho krádežích vím - nic víc. Ono by to možná i stačilo - někdy méně znamená více.

Elynor
4. března • 16:19

@helza: kromě již řečeného - taková roztržitost ohledně peněz, jakože nevím, kolik jich kde mám, a jestli jsem si náhodou někde něco neschovala a nezapomněla na to, tak to fakt závidím. Celý život bojuju o každou korunu, a ještě nikdy nenastala situace, že bych nepotřebovala všechny peníze, co mám, a často i ty, které nemám. Nevím, kolik bych musela vydělávat, abych si mohla dovolit ten luxus nevědět o svých penězích a nemít je pod kontrolou. Asi to ani nikdy nezjistím, zatím ten přehled potřebuju mít pořád, jinak už by mi taky mohl klepat exekutor na dveře. Proto se mi dost těžko věří, že by někdo zacházel s penězi tak lehkomyslně, že by v klidu zapomněl, kam dal 20 tisíc, nebo za co je utratil. :achjo:

helza
4. března • 18:40

@Elynor: Myslím, že to není tak úplně tím, kolik kdo vydělává. Já nikdy nevydělávala moc, dnes mám po všech valorizacích víc málo přes 7 tisíc, muž něco přes 10 tisíc. Nikdy jsem neměla moc, před listopadem jsem měla podělanej kádrovej profil a dělala se třemi dětmi za babku kde mě vzali, ponejvíce uklízečky, po listopadu dobrovolnici ve spolku vozíčkářů a tak jsem nemohla pracovat někde, kde bych na děti a ty vozííčkáře neměla čas. Tudíž jsem měla nakonec tak směšný plat, že se na mě dívali na úřadech hodně spatra. Ale vyrostla jsem v době, kdy se peníze tak neřešily. Proto nám nikdy nic nechybělo a dodnes nechybí a opravdu i dost ušetříme. Ve městě by to ovšem nešlo, tam jsme jeden plat dali za nájem. Tady jsme holt přesídlili na venkov, na jaře utratíme za semena a přes rok toho nemusím moc kupovat. Vlastně za nic neutrácíme.Moje teta, paní na poměry své doby hodně zazobaná, vždycky říkala. Čím víc člověk vydělává, tím víc potřebuje (tedy skutečně potřebuje, nemůžeš jít na ples v šatech ze sekáče a do práce ve fasovaných montérkách) a tím víc peněz mu chybí.

Elynor
4. března • 8:42

No a čistě za sebe bych dodala, že věřím tomu, že se to paní Ludmile z článku moc nechce řešit. To v úvodu "Je velmi těžké uvěřit, že se v rodině může najít jedinec, který bez výčitek parazituje na svých nejbližších" bych opravila na to, že není těžké tomu uvěřit, ale je těžké odhodlat se s někým takovým tuto situaci rázně vyřešit a nedovolit mu, aby mu to prošlo a případně v tom dokonce pokračoval. Spousta lidí, včetně mě, má příliš mnoho ohledů a nechce v rodině dělat rozruch. Taky jsem udělala jednou tuhle chybu, že jsem neřekla někomu něco, co vědět měl, a brala jsem ohledy na to, že je to švagrová... a že to neměla v životě lehké a kdesi cosi. Naivně jsem si myslela, že když si s ní pohovořím...no, hloupé to bylo. Jí to nepomohlo, stejně skončila v insolvenci, mně ho zkrouhlo pár iluzí, a někdo třetí přišel o dost peněz. Nečestné a nesportovní jednání se holt neřídí příbuzenskými vztahy. Poučena do budoucna, ať je to příbuzný nebo ne, už žádnou měkkosrdcatost. 8-) Což doporučuju i paní Ludmile.

helza
4. března • 15:28

@Elynor: Kdysi zde byla diskuse o vlastních účtech manželů. Já patřím k těm, kteří mají jeden společný účet a peníze, které se vyberou, máme zkrátka v hrnku (my tedy v pokladničce na klíček). A to se hospodaří opravdu jinak, než když má každý svoje peníze. Tobě samotné by přece vadilo, kdybys musela každý výdaj hlásit a zdůvodňovat. Proto, když jsou společné peníze, tak je normální, že si jeden z partnerů peníze, které potřebuje vezme - nemusí se přeci zpovídat. A Ludmila se muže neptala.Víš, když se ještě dávaly výplady do ruky, měli jsme všechny peníze v obálce v šupleti. Někdo si z ní bral (asi muž, možná některé z dětí, já jsem na pořádek pintlich) a dal ji o šuple níž. A to bylo šuple s časopisama. Já pak v něm dělala pořádek a obálu vyhodila. Týden na to na to jdu pro peníze a obálka nikde. Nakonec, noc před vývozem popelnic, jsme s mužem vydedukovali co se stalo. Tak jsme po půlnoci před barákem, dost vyděšeni, prohledávali popelnice. Jak už to tak bývá, obálka byla až v té poslední a úplně na dně. :-D :-D :-D

Elynor
4. března • 15:59

@helza: Ano, Ludmila se muže neptala. Všimni si, že už v mém prvním komentáři píšu, že to by bylo první, co by teď měla udělat. Říct manželovi, že příslušný obnos postrádá. Ani by nemusela hned mluvit o svém podezření na vnuka. Až by to manželovi řekla a ukázalo se, že on ty peníze neutratil a neví o tom, že jsou pryč, pak přijdou na řadu ta opatření ohledně vnuka, která jsem jmenovala. Protože bankovky nožičky nemají, samy neodešly, a vnuk měl příležitost i dost podstatný důvod. Psala jsem i to, že mu to nikdo neprokáže, a že Ludmila už sama jistě věnovala hodně času na přemýšlení o tom, kam ty peníze mohly zmizet a zdráhala se uvěřit, že je vzal právě vnuk, hledala i jiné možnosti. Přesto nakonec došla k závěru, že je vzal. Takže asi už došlo i na to prošacování jiných šuplíků a hledání po bytě, v popelnici asi ne, i když kdo ví, to nám do toho článku nenapsali, to jenom předpokládám, že už je všechno prohledáno.

Elynor
4. března • 8:11

Zajímavé je, jak už v diskuzi připomněl pan Karel, že se v celém článku nevyskytlo ani slovo o rodičích vnuka, to si myslím, že je docela divné. Aspoň já bych to očekávala, že se paní o tom bude chtít bavit s nimi, když už tedy vynechala manžela, což pokládám za chybu.

Anonymizovaný
3. března • 21:01

Dnešní haranti nic dobrého

Anonymizovaný
3. března • 20:42

Tak tady to chce udělat pár věcí, ihned, vyměnit zámky. Hned bych kontaktovala toho potencionálního zloděje a naznačila mu, že mám podezření a proč.Dokud by se nevysvětlilo, jak se to stalo, už by mi nesměl přes práh.Manželovi bych o tom řekla, my ženské rády urovnáme domácí konflikty, ale v některých případech to není vhodné, tenhle to je zcela jistě. Peníze by musel vrátit.

helza
4. března • 15:34

@Anonymizovaný: To je rozumné až na jednu maličkost. Nevina jako taková je prokazatelná pouze dopadením viníka. Takže prakticky neprokazatelná. Proto existuje presumce neviny.

Anonymizovaný
3. března • 18:35

Pro jeho vlastní bobro bych to být váma nahlásila na policii. Ať si to klouček pěkně vyžere.

Anonymizovaný
3. března • 18:13

A kdopak jiný by asi peníze zcizil, než jejich zadlužený vnuk, kterému půjčili klíče ??
Je naivní důvěřovat člověku, který se topí v dluzích tak, že o vše přijde a ještě si u prarodičů udělá další dluh o němž ví, že jej nikdy nesplatí.
No a mít dnes 100 tis. někde v šuplíku je největší hloupost, kterou někteří senioři dělají.

Anonymizovaný
3. března • 13:29

"Přál bych té paní, aby byla natolik dospělá, že by si s mužem nejprve promluvila a minimálně si ověřila, kolik tam bylo peněz a zda je muž na něco nepoužil, než začne psát anonymní pomluvy na internet." - s tímto pak plně souhlasím, Karle, to vám klidně podepíšu. Naštěstí anonymních pomluv jsou internety plné, takže už to nikdo nebere vážně, a o jednu víc nebo méně už nenapáchá skoro žádnou škodu... i když by mě docela zajímalo, kolik babiček asi tak šlo po přečtení tohoto článku zkontrolovat šuplíky ]:-D

Anonymizovaný
3. března • 13:13

A pak tady máme anketu - v tuhle chvíli se 60% hlasujících setkalo s krádeží v rodině. Je tedy skutečně tak nepravděpodobné, že by ty peníze vzal vnuk? :hm

Anonymizovaný
3. března • 13:05

Jinak já bych na místě paní z článku nešla na tu policii hned. Napřed bych - v přítomnosti manžela a třetího nezávislého svědka - dala vnukovi podepsat tu smlouvu o půjčce a splátkový kalendář, jak mi to bude vracet. Teprve kdyby to nechtěl podepsat, nebo přímo odmítl uznat svůj dluh, nebo i podepsal a potom nevracel, tak teprve potom by došlo na nějaké represe a vyšetřování a obvinění a podobně. K cizímu bych tak hodná nebyla, ale vlastnímu vnukovi bych tu šanci dala.

Anonymizovaný
3. března • 11:57

... a přímo pro vás, Karle, zdůrazním, že pojem "zdravotní problémy" je velice široký. Zdravotní problémy mají často i mladí lidé. Zdravotní problém je kupříkladu cukrovka, vysoký tlak, opotřebené klouby, křečové žíly, alergie - a nic z toho nebrání v řízení motorového vozidla, ani v tom mít přehled, kolik peněz bylo v šuplíku a jestli je někdo utratil nebo ne. :pozor

Anonymizovaný
3. března • 12:04

@Anonymizovaný: Jsem uvažoval způsobem, proč by kradl ze šuplíku, když by mohl v bytě najít karty, vkladní knížky a cokoliv dalšího. Protože podle té teorie musel prošmejdit byt. Jinak starými lidmi nepohrdám, ale zároveň pro mě neplatí, že každý starý člověk si ve všech případech zaslouží úctu a pomoc. A k té policii bych dodal, že těžko můžu jít nahlasit, že mi ukradli obraz od Picassa a policii vůbec nebude pochybovat, že jsem ho měl. Takové obvinění bez důkazů může zbytečně rozvrátit rodinu a paní si pak za mšsíc vzpomene, že kupovala novou pračku...

Anonymizovaný
3. března • 17:53

@Anonymizovaný: Tak 1/ Mě je 74 let. Pracuji (OSVČ), jezdím autem (bez pokut a dopravních přestupků), dělám odborné přednášky. Mám 80 letého manžela, který dělá odborné překlady z/do angličtiny, píše odborné články a je pokládám za znalce ve svém oboru. To, že nás někdy bolí záda nebo kolena neznamená, že jsme na odpis a zákonitě musíme být dementní.
2/ děláte, jako byste nikdy neměl kartu a někde účet. Kartu trvale oba nosíme u sebe, protože jí běžně platíme a její pin máme v hlavě. A i kdybych si ho někde napsala, tak nebudu tak blbá, abych ho vyvěsila nad kuchyňskou linku, nebo napsala nad postel. Manipulace s účtem je jen na můj telefon, takže taková pitomost, že by mohl vnuk vybrat účet může napadnout jen někoho mladšího bez životních zkušenotí, než nás starší a zřejmě opatrnější.
3/ kdyby manžel vybral 20,000.- a nějakým způsobem je použil, tak si toho asi někde všimnu. A podle toho jak paní píše, její manžel byl šetrný, takže je malá pravděpodobnost, že by najednou sebral 20,000,-Kč a utratil je.
4/ Kdyby se mi něco v bytě ztratilo, tak bych v první řadě také uvažovala o někom mimo domácnost, kdo měl moje klíče. Navíc když, když její vnuk se pohybuje v dluzích a klíče od bytu měl. Nechápu, proč by utracení peněz měla podezřívat manžela se kterým žije celý život, jeho povahu zná a ví co je schopen udělat. Naše generace, která žije v manželství několik desetiletí, si přece jen důvěřuje.
Nevím kolik Vám je let, ale nechtěla bych být ani Vaší babičkou, matkou, manželkou a dokonce ne ani dítětem.

Anonymizovaný
3. března • 19:07

@Anonymizovaný: Já s vámi plně souhlasím, madam. Udělal jsem na začátku chybu v úsudku a již jsem se díky rozhovoru s paní Elynor poučil, že jsem se hluboce mýlil a velice mě mrzí, že jsem měl tolik zkreslené představy o starší generaci. Jsem ještě mladý a nezkušený. Budu si pamatovat, že lidé nad sedmdesát jsou vždy fit a jejich nejvážnějšími problémy jsou akorát bolavá kolena. A je to pouze fáma, že staří lidé bývají nemocní. Budu již vědět, že staří lidé jsou stále velmi inteligentní a všechny ty strašáky o Alzheimerovi atd. jsou jen lobby výrobců léků. Sice jsem slyšel, že jedna vlašťovka jaro nedělá, ale zjevně to je hloupá lidová moudrost a když vy jste taková, i všichni ostatní důchodci jsou na tom úplně stejně. Také budu vědět, že účet snad v dnešní době ani vykrást nejde a pokud ho někomu vykradou, spíš je to pojišťovací podvod. Také budu vědět, že všichni ze starší generace mají láskyplné ideální manželství. To jen mi mladí jsme blbí a nevážíme si jeden druhého. Dříve se lidé nepodváděli, nebyli násilníci ani opilci a vždy muž ctil ženu a majetek měli přesně na půl. A také jsem se dozvěděl, že pokud někomu nedáte klíče, ani vás vlastně vykrást nemohou. Snad si policie přečte i tuto diskuzi jako důkaz vnukovi jednoznačné viny, o které na základě přesných úvah můžu pochybovat jen já. Holt jsem dnes dělal ďáblova advokáta, ale příště již budu vědět, že co řekne nějaká cizí stará pani je vždy pravda a ani bych neváhal a nepochyboval udělit trest smrti při takových drtivých faktech. :-]

Syda1949
3. března • 21:38

@Anonymizovaný: Trochu jste si naběhl a přitom je scénář pravděpodobně jednoduchý. Vnuk nejspíš věděl kam prarodiče ukládají peníze a předpokládal, že když se "něco" ztratí ani to nepoznají, protože jsou staří a už jim to stejně nemyslí. Tedy stejný předpoklad jako ten váš. Ona totiž sedmdesátka dnes většinou není nic tak strašného a spousta sedmdesátníku ba i osmdesátníků funguje naprosto normálně, no a zdravotní problémy, vždyť kdo je dnes nemá. I má téměř osmdesátiletá s Parkinsonovou chorobou má dokonalý přehled o svých financích. Můj přítel je v sedmdesáti vysokoškolským asistentem. Ale ano jsou tací co mají Alzheimera, tací kteří se bez pomoci druhých neobejdou... Jen se zkuste rozhlédnout kolem sebe a možná přijde na to, že vás spoustu seniorů strčí do kapsy.

Anonymizovaný
4. března • 7:47

@Syda1949: Tak nevím, zda by mě spousta seniorů strčila do kapsy. Jistě jsou někteří lidéi po esedmdesátce vitální. Ale naopak někteří nejsou. Na rozdíl od té paní, mně se doma peníze neztrácí. Jestli náhodou její muž nenakoupil za těch dvacet tisíc sadu kouzelných hrnců...

Syda1949
4. března • 20:25

@Anonymizovaný: Když vy to za každou cenu chcete hodit na ty dva seniory a že to byl vážně vnuk neberete. Jo a znám seniory co po sedmdesátce studují Universitu třetího věku a že jich je. Také jsou aktivními turisty, běžkaři a vůbec jsou někdy děsivě aktivní. A jo znám i ty "nepoužitelné", ale těch sedmdesátiletých mezi nimi mnoho není. Naopak mě překvapuje kolik máme v knihovně vitální soběstačných čtenářů 80+. K tomu znám spoustu mladých absolutně pro život nepoužitelných "blbců".

Anonymizovaný
3. března • 12:49

@Anonymizovaný: Karel: ano, to mohl - jenže karty a vkladní knížky mají drobnou nevýhodu, potřebujete heslo nebo PIN. Navíc v bance a u bankomatů jsou kamery, dalo by se zjistit, kdo vybíral. Zatímco hotovost ze šuplíku vám nikdo nedokáže, jak správně sám píšete. Prošmejdit byt vnuk nutně nemusel, chodil tam často na návštěvy, mohl vědět, ve kterém šuplíku peníze jsou a kolik asi tak tam bude, takže šel najisto a stačilo mu pár vteřin. Že by paní kupovala pračku, to by si patrně vzpomněla, protože sama nemůže uvěřit tomu, že by vnuk byl zloděj a hledala pro to i jiné vysvětlení. No a k tomu obrazu od Picassa byste pravděpodobně měl nějaké doklady o tom, jak jste k němu přišel, a asi by byl i pojištěný, aspoň to považuji za moudré mít hodnotná umělecká díla pojištěna. To je trošku jiná kategorie, to bych neporovnávala.

Anonymizovaný
3. března • 13:13

@Anonymizovaný: Asi máte pravdu a měl bych se vám omluvit. Přiznám se, že se v tom nevyznám. Starým lidem byty nevykrádám, takže jsem jen narychlo napsal, co mě napadlo. Koukám, že vy se v tom vyznáte lépe. Stejně tak se omlouvám, že já starý dobrák jsem chtěl věřit, že vnuk je nevinný a jistě bude nějaké rozumnější a méně špatné vysvětlení, jako třeba špatná domluva té paní s mužem. Přál bych té paní, aby byla natolik dospělá, že by si s mužem nejprve promluvila a minimálně si ověřila, kolik tam bylo peněz a zda je muž na něco nepoužil, než začne psát anonymní pomluvy na internet. Ale ono je asi lepší paní neurazit nějakou pochybností a dát jí bez myšlení za pravdu, ať jde třeba rovnou na policii. Jistě pro manželovo zdraví bude přínosnější, až se o tom dozví v hádce od rozzuřeného syna nebo dcery, kteří na něj vyletí, že tahají vnuka po policajtech. Tedy se také omlouvám, že jsem myslel na manželovo zdraví a bezpečnost a že s tím jsem zároveň myslel i na zdraví chodců a účastníků pozemního provozu.

Anonymizovaný
3. března • 13:19

@Anonymizovaný: :-D Vy budete vtipálek, Karle. Pobavil jste mě. Jste dobrý oponent a ironie vám taky není cizí. Chybí tady smajlík "palec nahoru", tak si ho přimyslete.

Anonymizovaný
3. března • 13:35

@Anonymizovaný: Jsem rád, že mé psaní berete s nadhledem a humorem :-)) Budu se těšit na nějaký další článek, kde si budeme moci podiskutovat ;-]

Anonymizovaný
3. března • 11:41

Zase mi nejde se přihlásit, tak to napíšu takhle.
Karle, máte pravdu v tom, že ta paní z článku nemá žádné důkazy. Proto jsem také psala, že prvně by to měla říct manželovi. Tím by se zjistilo, zda ty peníze na něco nepoužil on. Druhá věc - fakt, že je člověku 70 let, neznamená automaticky, že je senilní. Mnozí lidé i ve vyšším věku nejenže mohou bez problémů řídit auto, byť třeba s brýlemi, ale třeba i při důchodu ještě pracují (povinný daňový audit pro mé klienty dělá 70letá paní auditorka, například, a bystřejší osobu byste mohl hledat s lucernou za poledne). Můj tchán řídil auto do 80 let, a neměl nejmenší problém s pamětí, překládal vysoce odborné texty z/do němčiny, a byl velmi ceněným odborníkem ve svém oboru. Přála bych vám, abyste ve vyšším věku také měl takové nedotčené schopnosti, ono nikdo nemládneme, a taky vám jednou bude 70 a víc let, takže byste možná měl to pohrdání staršími osobami malinko krotit. No a za třetí - vnuk že by mohl snadněji vykrást účet než vzít peníze z šuplíku? A jak by to podle vás udělal? Nikde se tam nepíše, že by měl přístup k bankovnímu účtu prarodičů. To mi přijde lehčí a rychlejší hrábnout do toho šuplíku. Za čtvrté - jestliže jdu na policii oznámit podezření ze spáchání nějaké nepravosti, nemusím jim tam nosit žádné důkazy. Na to policie je, aby ty důkazy opatřila. Pokud to nezvládne, oznámení odloží, to ano, nicméně i to už může sloužit jako odstrašující prostředek na nezdárného vnuka, aby si uvědomil, že každá sranda něco stojí a že mu to jen tak neprojde.

Anonymizovaný
3. března • 10:42

Paní nebude nejbystřejší. Ani jsem nedočetl článek a jako první pachatel mě samozřejmě napadl manžel. Ten snad v tom bytě také bydlí, ne? A dalším pachatelem může být Alzheimer. Takže babča by se nejprve měla usilovněji zamyslet, popřípadě se pozeptat manžela. Nezdá se mi, že by jí vnuk kradl peníze, když mohl vykrást účet. Prostě a jednoduše babča vymýšlí překomplikovanou teorii, přitom pravděpodobnější vysvětlení se nabízí samo. Navíc je vidět, že s manželem jsou pár na nic, neumí si o problémech promluvit, takže stejně tak jako ona nechce nic říct o penězích muži, mohl ty peníze bez oznámení sebrat její manžel se stejnou úvahou, že ženě nic říkat nebude. Pak dávno zapomněl, za co je utratil nebo že si je vůbec bral, když paní zmiňuje jeho zdravotní problémy. Navíc by její muž měl vrátit řidičák a auto prodat nebo někomu nechat natrvalo. Pokud má zdravotní problémy a paní myslí jen na to, aby měli na pohřeb, vždy mě fascinuje, že tací lidé stále mají potvrzení od lékaře, že mohou všude jezdit.

farah.farah
4. března • 17:55

@Anonymizovaný: To co píšete o tom účtu že by to bylo snažší mi přijde jako nesmysl........já také vím kde mí rodiče mají v bytě hzotovost ale nevím přesně kolik účtu mají a u jakých bank, Neznám ani čísla jejich účtů natož přístupy na ně. Rodiče doma teda moc velkou hotovost nemívají ale pokud by měli ve zvyku mít doma větší hotovost a já mla někdy pitomej nápad že je okradu tak ukrást finanční částu kterou mohou mít doma i na účtu..... tak doma by to bylo snažší ....navíc se dá se předpokládat že to nebylo plánované že to bylo stylem příležitost dělá zloděje - kdyby do toho jejich bytu sám nejel asi by to neukrad ale jak tam byl sám tak ho prostě napadlo.

Elynor
3. března • 8:45

Za prvé - manželovi to říct. Byly to i jeho peníze, je to i jeho vnuk, má právo to vědět. Tyhle tajnosti v rodině by se pěstovat neměly. Za druhé - zapomenout na dobročinnost a charitu. Jestlipak je o té první půjčce sepsaná smlouva a dohodnutý termín vrácení a přiměřený úrok? Asi ne, že. Tak dodatečně sepsat a dát panáčkovi podepsat, pokud by nechtěl podepsat, tak pohrozit, že nahlásím tu krádež. Ve smlouvě půjčenou částku zvýšit o těch 20 táců, to ani nemluvím, to je samozřejmé. Kdyby se chlapeček cukal, bez milosti krádež ohlásit na policii včetně podezření na pachatele, pochopitelně vyměnit zámky v bytě (měl klíče, může mít duplikáty), peníze z šuplíku dát do banky a případné cennosti taky, mají tam na to bezpečnostní schránky, a juniora nenechávat ani 5 minut o samotě v místnosti. Ideálně už ho vůbec nepouštět do bytu. Klíčky od auta mu sebrat, ať si jezdí taxíkem, nebo jde do půjčovny aut. Jinak teda zírám, jak si žijou důchodci. Mně by 20 tisíc chybělo podstatně dříve než za měsíc. Ostatně si ani nemůžu dovolit takový luxus, aby mi peníze ležely bez užitku v šupleti. :/

Anonymizovaný
3. března • 17:30

@Elynor: Důchodce dnes v ničem nemá jistoty, už si většinou nemůže vydělat, tak po korunkách schovává peníze pro případ potřeby, aby nezatěžoval děti, které toho mají i tak v dnešní době dost. - To na vysvětlenou, proč důchodci chtějí mít a někteří mají nějakou rezervu. Je to pro klid. Šetřit se musí umět. Někomu stačí málo, někdo neušetří ani korunu nikdy a ještě si půjčuje. Jinak naprosto souhlasím, i když bych sama vnuka zřejmě také neudala, ale rozhodně by u mně měl nadosmrti konec. I když si myslím, že tihle prarodiče si v jádru dělají výčitky, že s vlivem na vnuka něco zanedbali. Možná, že se ho i bojí.

Elynor
4. března • 4:30

@Anonymizovaný: Tak já chápu, že lidi chtějí mít rezervy, to je jistě rozumné, a nedivím se tomu, že si někdo šetří. Jenom bych prostě sama nenechávala větší hotovost ležet doma, ať už v šuplíku nebo jinde, přičemž pojmem "větší hotovost" myslím víc než třeba dvě pětitisícovky v obálce připravené třeba právě na ten nákup pračky nebo ledničky. Mít bankovky volně v šuplíku v množství, kdy na první pohled nepoznám, kolik tam vlastně je a musím to přepočítávat, abych zjistila, že chybí 20 tisíc, to je skoro nemoudré, bych řekla. :hm

Anonymizovaný
3. března • 10:47

@Elynor: Psal jsem to ve svém komentáři, ale přímo pro vás ještě zdůrazním, že je velmi naivní bez důkazů někomu slepě věřit. Že to paní tvrdí, nic nedokazuje. Na tu policii by šla s čím? Že si asi myslí, že ty peníze asi měla a asi je vzal její vnuk?

Doporučujeme

Články odjinud