Lunární kalendář 2. 1. 2012

Lunární kalendář 2. 1. 2012

Měsíc putuje ve znamení Berana, je v přibývající fázi. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Kdo trpí na migrény, ať dnes pije hodně čisté vody a žádnou kávu. Dnes relaxujte s rodinou a přáteli.

ENERGIE DNE

Dnešní den je energie temperamentní, vládne ctižádost, impulsivnost a ukvapenost. V Beranu máme tendenci „jít hlavou proti zdi“. Máme větší potřebu komunikace, ale pozor na hádky. Láká nás to vyrazit mezi lidi, něco podniknout, nechybí elán a nadšení do různých sportovních aktivit. Také obchodování a cestování dnešní den přeje. Můžete se vášnivě zamilovat, vášeň ale brzy opadne. Beran přeje změnám a novým začátkům. Přednost má přímé jednání. Snažte se vyhnout sporům a neřešte dnes finanční záležitosti. Více o lunárním dni se dočtete zde.

PRANOSTIKY

• Mokrý leden – prázdné sudy – neurodí se vína

ZDRAVÍ

Beran má vliv na oblast hlavy. Lidé náchylní k migrénám to pocítí nejvíce. Pokuste se tento den projít bez stresu a tlaků, připravte si klidný program. Jako preventivní opatření proti migréně doporučujeme pít hodně čisté vody a vzdát se kávy, čokolády a cukru. Vyhýbejte se hluku. Znamení Berana působí také na oči a mozek. Jestli můžete, udělejte dnes pro své oči něco dobrého. Připravte si obklad na oči z heřmánku. Masírujte si zlehka zátylek, můžete použít některý z citrusových éterických olejů, třeba Mandarinku. Nedívejte se dnes dlouho na televizi a nevysedávejte zbytečně u počítače, raději se běžte projít do přírody. Léčivá rostlina pro dnešní den: Smetanka lékařská (pampeliška) – pročišťuje energii a působí proti bolestem hlavy

STRAVA

V tomto období je citlivý žaludek, objevuje se pálení žáhy a potrava se těžko tráví. Pokrmy by měly být lehce stravitelné, převážně vařené. Nejvhodnější je dušená a vařená zelenina, polévky, zeleninové vývary, nakládaná zelenina, omáčky, obilné kaše, ovocné kompoty, brambory, těstoviny, nekynutý chleba. Živná kvalita je bílkovina a to znamená, že bílkoviny nyní zpracováváme snadněji než v jiných dnech. Jezte proto ryby a drůbež, můžete si dopřát kysané mléčné výrobky a sýr. Je den plodu, proto vybírejte z této nabídky: cibule, cuketa, dýně, lilek, meloun, okurky, papriky, rajčata, ořechy, slunečnicová semínka, zázvor, hrušky, jablka, lesní plody, ananas, jahody, kdouloň, kiwi, maliny, mango, meruňky, papája, pomeranč, rybíz, švestky, třešně, víno. V menší míře můžete dušené maso. Nejezte smažená jídla, vejce, pečivo z kynutého těsta. Nejvhodnějším nápojem je voda s citronem, bylinné čaje proti bolesti hlavy a ovocné čaje. Už jste vyzkoušeli pečený ovocný čaj?

KRÁSA

Beran ovlivňuje obličej a hlavu, proto si udělejte výživnou masku či jemnou masáž hlavy a obličeje s použitím vhodného zklidňujícího éterického oleje. Na masku můžete použít čerstvé ovoce. Vhodné éterické oleje a vůně: meduňka, máta, mandarinka, hřebíček, bobkový list, bez, rozmarýn, lemongrass, levandule, grapefruit

DOMÁCNOST

Vládne živel Oheň, zapalte si tedy oheň v krbu nebo alespoň svíčku. V kamnech nebo na venkovním ohništi můžete spálit vše staré a nepotřebné. Silná energie ohně vám pomůže při větším a náročnějším úklidu, všechny čistící a úklidové práce vám půjdou dobře od ruky.

MAGIE

V přibývajícím Měsíci se provádějí rituály a kouzla na přivolání či podpoření čehokoliv, zejména lásky, zaměstnání, majetku, moudrosti, plodnosti, zdraví, štěstí, sebejistoty. V Beranu se dělají válečnické obřady a kouzla na uskutečňování smělých plánů.

ZAHRADA

Dny Berana jsou dny plodu se stoupající silou a jsou velmi příznivé pro zušlechťování a průklest ovocných stromů. Nyní v zimě však pouze setřeste nebo smeťte sníh z větví jehličnanů a stálezelených dřevin. Připravte si rouby z ovocných stromů a řízky z listnáčů. Začněte si tvořit plán výsadby, připravujte osiva. Při mírném počasí můžete prosvětlit koruny starých hrušní a jabloní. Kmeny ovocných stromů očistěte od staré borky a natřete vápenným mlékem, jako ochranu před ostrým zimním sluncem.

Lunární den ve zkratce:

• Měsíc ve znamení: Beran • Fáze Měsíce: přibývající • Východ Měsíce: 11:35 SEČ • Západ Měsíce: 01:15 SEČ • Živel: oheň • Kvalita dne: teplý • Ovlivňuje orgány: hlava, mozek, oči, nos, životní síla • Systém: smyslové orgány • Živná kvalita: bílkovina • Část rostliny: plod • Síla: stoupající

Lunární kalendář na celý měsíc leden najdete zde


SPEKTRUM ZDRAVÍ, specialista na lunární kalendář

Doporučujeme

Články odjinud