Ve školní jídelně jste nad nimi možná kouleli očima, ale zkuste je vzít na milost. Čočka, fazole nebo cizrna mohou přinést na váš stůl luxusní chuťový zážitek.
Losos na čočkovém salátu
4 porce - příprava: 35 minut
- 200 g červené čočky
- 200 g předvařené čočky
- sůl a mletý barevný pepř
- čerstvý koriandr
- 2 jarní cibulky
- 1 červená cibule
- 1 mrkev
- 1 světlá paprika
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- 1 velký filet (nebo 4 porce) lososa
- šťáva z 1 limetky
Čočku každou zvlášť přeberte, zalijte vodou a vařte asi 10 minut. Poté slijte a nechte okapat, obě nasypte do mísy, přidejte sůl, pepř, bylinky, nasekanou cibulku a nakrájenou cibuli, mrkev a papriku. Zalijte olejem a citronovou šťávou, dobře promíchejte a nechte vychladit.
Mezitím připravte rybu: na lžíci oleje opečte osolené a opepřené maso asi 5 minut z každé strany. Pak je pokapejte limetkovu šťávou a podávejte na vychlazeném čočkovém salátu.
Fazolová polévka
6 porcí - příprava: 35 minut
- 1 malá plechovka bílých fazolí
- 1/2 plechovky červených fazolí
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 l drůbežího vývaru
- 3 větší brambory
- 180 ml smetany 12%
- ocet a cukr
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvý nasekaný kopr podle chuti
NA ŠPÍZKY:
- 1 kg prorostlejšího vepřového masa
- olivový olej
- sůl a pepř
Fazole slijte. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, zalijte vývarem, přidejte 2 brambory nakrájené na kostičky a vařte doměkka. Potom přidejte nastrouhanou poslední bramboru, fazole a smetanu. Nechte 5 minut provařit, dochuťte solí, pepřem, cukrem i octem a přidejte kopr.
Maso nakrájejte na kostky, potřete olejem, osolte, opepřete, napíchejte na špejle a opečte. Polévku rozdělte do misek a podávejte s masovými špízky.
Příprava fazolí je poměrně zdlouhavá, protože je musíte předem namáčet a pak ještě dlouho vařit. Potřebujete-li proces trochu zrychlit, třeba když přijdete odpoledne z práce a chystáte rodině večeři, určitě oceníte fazole v plechovce, které můžete mít stále po ruce. S jejich pomocí během chvilky připravíte výbornou a zdravou svačinu nebo večeři pro sebe i své blízké.
A věděli jste, že fazole v konzervě jsou nejen praktické, ale jsou také zdrojem řady vitaminů, minerálních látek a navíc jsou bohaté na vlákninu? Kromě toho neobsahují prakticky žádný tuk, a tak představují ideální součást zdravého jídelníčku. Hlavně ovšem skvěle chutnají.
Cizrnový falafel
4 porce - příprava: 40 minut
- 400 g cizrny v konzervě
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
- 1 lžičky mletého římského kmínu
- 1 cibule
- sůl a čerstvě mletý pepř
- vejce
- strouhanka podle potřeby
- sezamová semínka na obalení
- slunečnicový olej
Cizrnu slijte a nechte okapat. Pak ji rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou a přidejte prolisovaný česnek, koriandr, římský kmín a nakrájenou cibuli. Osolte a opepřete. Vše důkladně propracujte rukama a nakonec přidejte vejce. Vyzkoušejte, zda je možné z hmoty vytvarovat kuličky. Pokud bude příliš řídká, můžete ji mírně zahustit strouhankou.
Vytvarujte kuličky a obalte v sezamových semínkách. Kuličky smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova a nechte odsát na papírové utěrce. Hotové cizrnové kuličky podávejte s pita chlebem, čerstvou zeleninou a jogurtem řeckého typuochuceným solí a česnekem.



ČOČKA
Ačkoli má v české kuchyni tradiční místo, bývá často opomíjena. Přitom je skvělá nejen jako příloha, ale třeba coby součást salátů, polévek či pomazánek. Obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, železo, zinek. selen a další užitečné látky. Pokud se bojíte jejích nadýmavých účinků, zkuste přidat trochu saturejky.
FAZOLE
Stovky druhů, nespočet barevných kombinací a nekonečné možnosti využití v kuchyni. Kromě toho, že jsou fazole zdrojem přírodních bílkovin a vlákniny, obsahují také zinek, draslík, vápník, hořčík nebo fosfor, takže jsou nejen chutné, ale také velice zdravé.
CIZRNA
Bez téhle výborné luštěniny, které se také říká římský hrách, by se stěží obešlo mnoho vyhlášených světových kuchyní od marocké přes italskou až třeba po libanonskou. Obsahuje hodně bílkovin, takže je vhodná i pro vegetariány. Připravuje se z ní třeba tradiční pomazánka hummus či polévky, zkuste ji i se zeleninou a kuskusem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.