Luxujete v noci ledničku? Nemáte v pořádku hormony!

Luxujete v noci ledničku? Nemáte v pořádku hormony!

Budíte se v noci hlady, vplížíte se do kuchyně a sníte vše, co v ledničce najdete? Neberte to na lehkou váhu! Pravděpodobně trpíte syndromem nočního přejídání!

Problém nočního přejídání trápí spoustu lidí a přitom se o něm ví a mluví jen velmi málo. Toto chování zapříčiňuje rozvoj obezity, cukrovky, a dokonce i depresí. Syndrom nočního přejídání se projevuje sníženou chutí k jídlu ráno a přes den, zato v noci vás přepadne “vlčí“ hlad.

Pokud celý den nejíte a největší dávku kalorií si dopřejete těsně před spaním či v přestávce mezi dvěma etapami spánku, zajistíte, že veškerá energie se vám uloží do podoby tukových buněk. Noční vyjídání ledničky přispívá k rozvoji obezity a cukrovky. Je dokázáno, že noční přejídání má přímý vliv na vznik deprese.

Na vině je hormonální nerovnováha

U syndromu nočního přejídání nejde pouze o špatné stravovací návyky. Pokud nemáte hlad přes den a večer naopak trpíte chorobnou touhou po jídle, na vině jsou pravděpodobně z velké části špatně fungující hormony. Porucha hormonální rovnováhy způsobuje, že se tělo začne dožadovat potravy i v hodinách nočního odpočinku.

Které hormony řídí pocity hladu a sytosti?

  • Inzulin - hormon produkovaný slinivkou břišní hospodaří v těle s cukry. Čím je naše jídlo bohatší na sacharidy, tím více inzulinu se do těla uvolní. Výrazně se sníží hladina cukru v krvi a my „dostaneme hlad“.
  • Leptin - produkuje tuková tkáň a informuje mozek o tom, že není potřeba přijímat další potravu. Při častém přejídání leptin přestává na mozkovou tkáň působit a organismus ztrácí přirozenou brzdu v příjmu potravy.
  • Ghrelin - se vytváří přímo v žaludku a vysílá do mozku signál o tom, že tělo potřebuje jíst.
  • Peptid YY - vzniká ve střevech a naopak hlásí tělu, že střeva jsou plná a je vhodné přestat jíst.

Jak se vyvarovat nočního přejídání?

1. Nevynechávejte snídani. Ranní jídlo hraje klíčovou roli v boji proti nočnímu přejídání. Nevymlouvejte se, že nemáte čas, snídaně nemusí být velká.

2. Vynechte slazené nápoje. Energie přijatá ve formě sladkých nápojů je krajně nevhodná. Sladké limonády totiž obsahují jednoduchý cukr - glukózu, jejíž příjem způsobuje značné zvýšení hladiny inzulinu.

3. Jezte pravidelně. Pokud jídlo rozdělíte do 3 – 5 porcí v průběhu dne, stanovíte jim pravidelný čas, vaše hormony zareagují pozitivně a budou se samy dávat do pořádku.

4. Nezapomínejte na bílkoviny a tuky. Živočišné i rostlinné bílkoviny a nenasycené tuky by měly tvořit základ jídelníčku. Jejich příjem pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Jezte libová masa, mléčné výrobky, vejce, ořechy a rostlinné oleje.

5. Dostatečně a pravidelně spěte. Pokud špatně spíte, máte větší hlad. Proč tomu tak je? Nedostatek odpočinku totiž vede ke zvýšení „hladového“ hormonu ghrelinu a snížení peptidu YY.

6. Vyzkoušejte potravinové doplňky. Omega-3 mastné kyseliny, vitamin D, chrom, lipoová kyselina nebo vláknina pomáhají snižovat touhu po jídle.

www.drhyman.com

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud