Lyžařům je osudný třetí den

Lyžařům je osudný třetí den

S důrazným varováním všem, kteří chtějí oslavit Vánoce a přivítat Nový rok na horách, přicházejí ortopedi z univerzity v německém Heidelbergu. Na základě dlouhodobých výzkumů potvrdili tradovanou skutečnost, že k největšímu počtu tragických úrazů při lyžování a dalších zimních sportech dochází během třetího dne zimní dovolené.

"Právě tehdy se začíná výrazně projevovat únava z nezvyklé činnosti, dochází k poruchám koordinace svalů a otupení pozornosti. Důsledkem jsou nebezpečné pády, které končí zlomeninami, jež často mají trvalé následky," uvedli ortopedi. Jen v samotném Německu se každoročně při užívání zimních radovánek vážně zraní na šedesát tisíc osob, z toho více než polovina právě během třetího dne rekreace. Ohroženi jsou nejen lyžaři a snowboardisti začátečníci, ale i zkušení amatérští sportovci. Pro první dny dovolené proto lékaři doporučují věnovat se aktivitám na sněhu jen krátkou dobu dopoledne a po obědě, a většinu času trávit gymnastikou. "S ní je nejlépe začít už na podzim, zhruba tři měsíce před nástupem zimní dovolené," nabádají lékaři.

Podle nich stačí se dvakrát týdně půl hodiny cíleně věnovat cvikům na posílení stehenních, hýžďových a lýtkových svalů, ale také paží a ramen. Důležité je také se pravidelně otužovat. Odborné studie totiž prokazují, že osmdesát procent všech úrazů na horách má na svědomí vedle únavy také ztuhnutí svalů v důsledku podchlazení. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud