Má být za antikoncepci odpovědná jen žena?

Má být za antikoncepci odpovědná jen žena?

Hormonální antikoncepce dala ženám volnost, mužům však možná ještě větší. Ženy si sice mohou vybrat z mnoha typů hormonálních antikoncepčních přípravků: pilulek, kroužků, tělísek, náplastí apod., ale hlavní díl odpovědnosti zůstává stále na nich…

Zatímco pro muže se toho ohledně antikoncepce během staletí mnoho nezměnilo – snad jen to, že místo kondomu z rybích či ovčích střívek používají kondomy latexové – dámy mají v současnosti obrovský výběr. V širších souvislostech jim to sice bezesporu poskytlo velký díl svobody, nicméně je to v této oblasti života stále nezbavilo takřka absolutní odpovědnosti. Ta je samozřejmě potřeba, nicméně by mnohé dámy přivítaly, kdyby se o ni panové byli ochotní více dělit.

Krokodýlí trus nebo plivnutí žábě do huby?

Samozřejmě, že už starověk a středověk měl své antikoncepční metody; do vagíny se vpravovaly různé bylinné směsi (v lepším případě), v tom horším mohla receptura obsahovat třeba i krokodýlí trus a rozmělněné části těl různých druhů hmyzu, nebo žena podstoupila různorodé bizardní procedury, ke kterým patřilo kupříkladu vykuřování pochvy bylinami. Své místo měla nejen přírodní medicína, ale samozřejmě i magie a lidové zvyky. U nás patřilo k nejznámějším kupříkladu plivání žábě „do huby“.

Pánové to měli jednodušší; buď neřešili naprosto nic (asi nejčastěji) nebo mohli, pokud jim to náboženství či obecná morálka dovolila, použít nejjednodušší antikoncepční metodu – málo spolehlivou přerušovanou soulož. K té se ale stavěla negativně nejen mnohá náboženství včetně křesťanství, ale i tehdejší odborná lékařská veřejnost. Ta ji označovala za viníka mnoha zdravotních neduhů. V některých národech či společenských vrstvách se ve starověku i středověku objevovaly i různé typy kondomů od látkových přes „návleky“ ze střev živočichů. A pozor, nešlo o jednorázové prostředky.

Okénko do historie moderní antikoncepce

Na začátku 20. století spatřilo světlo světa první nitroděložní tělísko ze střívka bource morušového a později i ze slitin několika kovů. Boom zažíval i v té době velmi pokrokový pesar jistého německého lékaře, dokonce vznikaly i první antikoncepční poradny. Ty v Británii, Spojených státech i u nás vedly kupodivu ženy! A mnohdy to vůbec neměly lehké.

První požehnaná a mnohdy i (částečně právem) zatracovaná antikoncepční tabletka spatřila světlo světa v 50. letech minulého století v Americe a v 60. letech v Evropě. V komunistickém Československu byla kupodivu dostupná již v polovině 60. let minulého století, a to dokonce tuzemské výroby!

První pilulky však měly mnoho vedlejších účinků, nicméně ženy, muži i farmaceutický průmysl je milovali, milují a vědci samozřejmě stále pracují na jejich větší účinnosti a bezpečnosti. Škoda jen, že jejich nějakou dostupnou alternativu nenabízí i mužům, mnoho žen by jistě přivítalo, kdyby se s pány v polykání pilulek, lepení náplastí či v zavádění různých implantátů střídalo.

Pilulky pro muže? Stále hudba budoucnosti.

Tiskem čas od času proběhne zpráva o antikoncepčních pilulkách pro pány; v minulém roce šlo například o tablety, jejichž účinky mají vliv na složení ejakulátu. Ten se při užívání pilulky stává oplodnění neschopným. Látka se zatím testovala na myších, tak se necháme překvapit. Zajímavé však bylo, že se spolu s publikováním objevu objevovaly i komentáře dam, které se obávaly toho, že si daný muž zapomene pilulku vzít a ve víru vášně bude tento fakt ignorovat a zkrátka to „riskne“ a bude partnerce lhát.

Ať tak či onak, před nechtěným početím nás sice hormonální antikoncepce ochrání, před pohlavně přenosnými chorobami – a není jich bohužel málo – nikoliv. Zde má své místo vzájemná důvěra, věrnost a také starý dobrý kondom.

Doporučujeme

Články odjinud