Má mě rád, ale poslouchá svoji matku!

Má mě rád, ale poslouchá svoji matku!

No jo, maminčin mazánek, povzdechla jste si už možná mnohokrát, ale přesto láskyplně, když se vás partner postopadesáté zeptal, ve kterém šuplíku má čisté trenýrky a jestli si má k večeři vzít šunku, nebo sýr. Chlapská roztržitost a nerozhodnost samozřejmě mohou být způsobeny i tím, že za něj matka v pubertě spoustu věcí obstarala, ale dokud nepřesáhnou onu úsměvnou mez, nejspíš to váš vztah neohrozí.

Co však dělat, když váš přítel dětstvím a pubertou prošel již před mnoha lety, ale bez matčiny péče se neobejde dodnes? Na výběr jsou jen dvě možnosti: zkusit zabojovat a přeměnit děcko v dospělého chlapa, nebo utéct, dokud je ještě čas.

Pětatřicetiletý Roman je typickým příkladem mazánka. Jeho o tři roky mladší přítelkyně Radka to bohužel pochopila až po nějakém čase. „Na začátku mi docela imponovalo, že své matce denně volal – většinou jsem znala spíš chlapy, kteří měli s rodiči komplikovaný vztah a viděli ji párkrát do roka na Vánoce a narozeniny. Roman si s matkou volal, pravidelně ji navštěvoval, ale po mně přitom nikdy nechtěl, abych jela s ním. Prý chápe, že návštěvy u budoucí tchyně nejsou nic příjemného. Nejdřív jsem oceňovala jeho ohleduplnost, teprve později mi došlo, že prostě chce mít matku jen pro sebe.“

Romanova matka není příkladem typické zlé tchyně, která se bojí, že jí syna odvede „nějaká cizí ženská“. Proti Radce nic nemá a do ničeho jí nemluví. Její vliv na syna je ale obrovský. „Bere matku jako nezpochybnitelnou autoritu, se kterou se radí úplně o čemkoli. Jednou se jí v telefonu ptal i na barvu ponožek, které si má vzít k obleku! Otec od nich odešel, když byl Roman malý, a on byl zvyklý ve všem spoléhat na mámu. Bohužel mu to zůstalo dodnes. Konzultuje s ní úplně všechno, mě se nikdy na nic nezeptá a hlavně se mi ani s ničím nesvěřuje. Prý že mě nechce zatěžovat,“ stěžuje si Radka.

Dokud se Roman s matkou radil jen o své práci, ještě vládl ve vztahu celkem klid. Ale mladá dvojice se po dvou letech rozhodla pro společné bydlení a podle Radky začalo opravdové peklo. „Mám pocit, že Roman si zařizuje byt pro sebe a svou matku, nikoli pro nás dva. Nesmím mluvit vůbec do ničeho. Začalo to tím, že ona vybrala lokalitu, velikost bytu i jeho uspořádání. Dokonce zazněla ta hrůzostrašná věta, o které jsem si myslela, že existuje jen ve špatných filmech – miláčku, maminka tomu rozumí líp.“

Pohár trpělivosti mladé ženy přetekl, když partner zavrhl její vysněný barový pult a koupil klasický jídelní stůl, protože matka přece nemůže sedět na vysoké stoličce. Tehdy práskla dveřmi s tím, že si musí Roman vybrat, pro koho ten byt vlastně je. Trucovala týden, aniž by se jí přítel ozval, a nakonec u dveří zazvonila jeho matka.

„Omluvila se mi s tím, že to tak Roman určitě nemyslel a že ona nám rozhodně do ničeho zasahovat nechce. Nevím, jestli ji poslal on, nebo se za mnou vydala sama, to jsem dodneška nezjistila. Nakonec jsem se vrátila, ale jídelní stůl už zůstal.“

Pro Radku je paradoxně to, že je partnerova matka příjemná paní, největší překážkou. „Kdyby to byla fúrie, která by mě nesnesla a jen kritizovala, nebála bych se s ní jít do konfliktu a nějak to rázně vyřešit. Ale ona je opravdu milá a myslím, že ze svého syna sama trochu nešťastná. Říkám to nerada, ale problém je opravdu v něm, ne v jeho mámě.“

Bohužel o něčem takovém nechce Radčin přítel ani slyšet. Její návrhy, ať si víc povídá s ní, ať matce denně nevolá a ať se zkusí rozhodovat více sám, nemají žádnou odezvu, maximálně vyvolají hádku.

„Vždy to skončí tím, že mě osočí, že proti jeho mámě něco mám. A že ona je sama a on je jediný, koho má.“ Radka tak stojí před těžkým dilematem. Přítele miluje, ale se současnou situací se nedovede smířit. „Nejsem typ puťky, které by bylo všechno jedno. Potřebuju mít pocit, že partner mě bere jako rovnocennou a stojí o můj názor.

To s Romanem prostě nezažívám. Podle mě je jediná možnost – jeho máma by si měla někoho najít a zamilovat se, aby na Romana opravdu neměla čas a trochu drsně ho konečně vyslala do dospělosti. Jenže tohle je věc, kterou nijak neovlivním.“ Má podle vás tento vztah budoucnost? Co byste Radce poradili?

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud