5
Fotogalerie

Madeira - ostrov květin - díl II.

Madeira nabízí v krátkém čase na malé rozloze možnost navštívit přírodu hned několika vzdálených zemí. Najdete tu krajinu podobnou Jižní Americe, Skotsku či Novému Zélandu.

Rozmanitá příroda

Pobřeží je typické svými přímořskými městečky a dramatickými útesy, většinu ostrova však tvoří reliéf vysokých hor sahajících do mraků a hlubokých údolí, jimiž protékají dravé říčky s vysokými vodopády, podobně jako třeba v Brazílii.

Náhorní plošiny se jen málo liší od skotské vysočiny – fialový vřes, mystická mlha, pasoucí se krávy a ovce. Skutečnou raritou je vavřínový prales, který tvoří téměř 30 % porostu Madeiry. Původně pokrýval podstatnou část středomořského pobřeží Evropy, dnes se ale dochoval už jen na několika ostrovech. Co se týče fauny, nečekejte žádná exotická zvířata. Kromě mořských ptáků tu najdete ve velkém ještěrky vyhřívající se na kamenech či zídkách hotelů, v městečkách pak podobně jako třeba v Řecku pobíhají potulní psi.

Svátky a festivaly

Ostrov si na oslavách svátků velmi zakládá, takže většina jich je spojena s více či méně bujarým festivalem, který je pro turisty zajímavým zážitkem. Ulice se zaplní barevně oděnými tanečníky, hudebníky a také nepostradatelným publikem, které při této příležitosti utrácí peníze v místních restauracích či barech. Vstup na oslavy je zdarma. Od května do září tak můžete navštívit například festival slavnosti květin, třešní, banánů, zemědělský trh, regionální festival 48 hodin tance či rallye madeirského vína.

Květinový trh a suvenýry

Už samotný vzhled a vůně květin je zážitek. Na tradičním trhu máte možnost vybírat od množství různých prodavaček podle kvality a ceny. Květinářky jsou oblečené v tradičních krojích, protože jim to nařizuje zákon. Pokud si chcete přivézt nějakou květinu z dovolené, trh si nejdříve projděte a teprve potom nakupujte. Mezi nejtypičtější a nejžádanější zboží bezesporu patří orchideje, strelície a kaly.

Pro pohodlný převoz si lze nechat květiny zabalit do krabice a dát je v letadle do zavazadlového provozu. Pokud chcete z Madeiry přivézt další pěkný suvenýr, pak vsaďte na precizní jemné krajky, výšivky či proutěné zboží. Jedná se o ruční výrobu. K dostání jsou vyšívané či krajkou zdobené ubrusy, prostírání, ale i nákladné šaty.

Z proutí seženete všechno od misek přes košíky až po sochy zvířat. V horách se prodávají ponča a svetry z ovčí vlny.

Tradiční víno a pálenka

Úroda zdejších vinic se spotřebovává na tzv. madeiru, která se spolu se známějším portským pije jako dezertní víno. Původně víno alkoholizováno nebylo, až později se do něj, podobně jako do portského, začala přidávat pálenka z hroznů, která měla udržet kvalitu vína na dlouhých námořních výpravách. Během 18. století se totiž zjistilo, že doprava alkoholizovaného vína na dlouhé tratě prodlužuje jeho trvanlivost a prohlubuje chuť. A tak koncem století zaoceánské lodě paradoxně nakládaly sudy se zrajícím vínem jako zátěž a vozily je tam a zpět, aby po cestě víno v tropickém vedru co nejvíce „uvařili“.

Bylo to však poněkud nepraktické, takže postupně vznikaly individuální půdičky a později zvláštní budovy se speciálním vytápěním, kde si každý soudek s tekutinou půl roku poležel při teplotě 35 °C. Zahřátím získává madeira téměř neomezenou trvanlivost a lze ji po otevření uchovávat v baru i několik měsíců. Pokud chcete okoštovat jiný alkoholický nápoj, nabízí se vám pálenka z cukrové třtiny s citronem, třešní nebo maracuji. Za ochutnání stojí také místní pivo Coral.

Tip MyLife

Po ostrově se lze pohybovat několika způsoby. Nejlevnější variantou jsou autobusy, nejezdí ovšem všude. Nejpohodlnější, ale samozřejmě nejdražší variantou jsou taxíky. Příjemnou službou jsou restaurační taxi, které jezdí zdarma v rámci služeb pro své hosty. Pokud chcete poznat celý ostrov a být pánem svého času, pak je nejvhodnější půjčit si automobil. Potřebujete pouze platný mezinárodní řidičský průkaz starý nejméně rok. Pozor však na věkovou hranici. Na Madeiře můžete řídit až od 21 let.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu My Life.

ČTĚTE TAKÉ:
Madeira - ostrov květin

Doporučujeme

Články odjinud