Magda (51): Syn vstoupil do KSČM a manžel i děda ho zavrhli

43 komentářů

Victor
21. ledna • 13:31

patrikchrz: 40 % lidí na hranici chudoby u nás nikdy nebylo a ani nyní není .
==================================
To je pravda,ale milion lidí je na nebo pod hranicí chudoby a dva miliony těsně nad ní.Takže pomalu třetina obyvatel,takže se o mnoho nezmýlil.To jsou poslední výzkumy a statistika,ale nevím už ze kdy.Myslím že r. 2014.Nyní to může být o pár jedinců lepší a nebo též horší.Mezi rodinami se třemi a více potomky je chudobou stiženo zhruba 45 procent, a u neúplných rodin dokonce 55 procent. Chudoba kvůli nízkému příjmu hrozí více než pětině rodin se třemi a více dětmi a téměř třetině členů neúplných rodin.Ovšem ne zrovna dobře jsou na tom i rodiny s jedním,dvěma dětmi.Vyplývá to z výsledků šetření, které dnes představil Český statistický úřad.Existuje u nás též "pracující chudoba."To jsou ti kteří sice pracují,ale mají tak nízké mzdy,že musí ještě chodit na sociálku,aby jim prostředky dorovnala do životního minima (9900 Kč).

KRÁVA
18. prosince • 21:45

Paní Magdo , ono je rčení ,,dvě ,tři facky změní názor" a tady byly opravdu možná poprvé a naposledy výchovné. Syn na to příjde , že mu vymývali mozek komouši a né ,že jste mu vy vnucovali názor, vy jste ho vychovali dobře, jen syn sešel z cesty jako Ježíš z cesty svého otce , přesto jde jeho cestou většina obyvatel světa, neboť uvěřili............zlaté tele Jéžišikristepannomario to sem nepatří. Kážu desatero

KRÁVA
18. prosince • 21:09

betateta: pod toto se podepisuji. My co podnikáme jsme vykořisťovatelé, nemáme socialní cítění, hrabeme majetek.....Manžel je podobný případ, ,,vrátili" mu velkostatek a domy které jeho tatínek postavil pro zaměstnance. V bytech někde bydlí i socky, ktré mnoho peněz propijí v alkoholu, pokaždé nemají na nájem, ale mají možnost si to odpracovat, mají šanci.....? moc ne , ti jsou ti vykořisťovatelé slušné společnosti. A když jsem se dověděla, že pro nás obec nic neudělá, protože pro odvádíme daně do Prahy, tak to mě dopálilo. Daně nemůžeme odvádět, protože nedostáváme dotace na opravu zničeného majetku, opravujeme průběžně byty v kterých jsou na trvalý pobyt přihlášení voliči, mají střechy nad hlavou a navíc v pronajatém statku a ostatních nebytových pracují -podnikají obyvatele obce, zemědělská společnost v pachtu produkují potraviny, ne řepku a kukuřici do bioplynky. Pole nejsou osázené fotovoltaikou. To máme v úmyslu dát na střechy domů abychom byli soběstační. Přesto mi možná právě syn této nešťastnice v restauraci bouchal klíny do hlavy. Má odpověď ,,Chlapečku, nech si vyprávět jak to bylo, Komunisti jsou lůza schopným krást a tvářit se jako Jánošíci- chudým dávat. . Až si na to vyděláš tak ukaž své socialní pudy, jinak to nedáš. Hirearchie byla je a bude, Rovnostářství které hlásají komouši neexistuje, i neandrtálci měli kmenové vůdce a pracující chasu. a v úle to funguje obdobně". Zůstal civět holomek

patrikchrz
14. prosince • 16:02

šiška: 40 % lidí na hranici chudoby u nás nikdy nebylo a ani nyní není . Existuje několik definic chudoby, Eurostat používá "60 % národního ekvivalizovaného příjmu na spotřební jednotku". Vzhledem k vysoké mzdové nivelizaci u nás (v porovnání např. se západoevropskými zeměmi) u nás bude paradoxně méně chudých (i když být chudým u nás a třeba v Lichtenštejnsku je obrovský rozdíl).Pravděpodobně jsi viděla nějakou dílčí statistiku - těch 40 % chudých by mohlo odpovídat podílu chudých mezi nezaměstnanými případně neúplné rodiny se závislými dětmi. U zaměstnaných osob to je někde mezi 4 a 5 %.

lebahu
14. prosince • 12:29

šiška: Možná by těm chudobným nespokojencům stačilo přestat čumět na Novu a číst Blesk a místo nadávání na poměry jít dělat něco užitečnýho, fakt to funguje!

šiška
14. prosince • 12:20

Naprosto souhlasím! Špatné zprávy se skutečně za totáče nezveřejňovaly, hodně se tajilo to je fakt! O tom žádná, jen nechápu proč by bylo v telce něco takového veřejně řečeno že žije v Česku 40% lidí na hranici chudoby. To je přeci strašně moc !!!

Mata69
14. prosince • 12:12

Sem obrázek vložit nejde, tak zkusím odkaz https://www.czso.cz/csu/czso/sebevrazdy_zaj
Veselé čtení to není, ale je dobré si to trošku porovnat. Jak říkám - vykašlat se na zprávy v TV a čtení tisku. Hned je pak člověku líp a svět není tak černý jak se ho snaží vykreslit.

Mata69
14. prosince • 12:11

šiška: tak jen kvůli vám jsem si vyhledala, co jsem tušila: počty sebevražd v ČR. Můžete mi vysvětlit, proč bylo nejvíc sebevražd v roce 1970, kdy jsme se měli mít tak skvěle a měli ty sociální jistoty?

Mata69
14. prosince • 12:06

šiška: doporučila bych nečíst tolik tisk a nesledovat zprávy v televizi. Je to silná koncentrace všeho špatného - už jen z principu se tam pozitivní zprávy nedočtete ani nedoslechnete. Zcela bez legrace a vážně to myslím. Za to za socíku to bylo obráceně - špatné zprávy se nesměly říkat, jen ty skvělé! (takže obávám se, že těch oběšených mužů nebylo méně -jen jste se to nikde nedočetla)

šiška
14. prosince • 11:55

Tak proč tedy je 70% čechů nespokojených se současností a dokonce v televizi v TN bylo řečeno že 40% čechů žije na hranici chudoby?! Což se mě netýká, měla jsem se dobře a mám i teď,díky bohu za to. Bylo to pouze konstatování názorů lidí s kterými přijdu do styku a co kolem sebe slyším. Dokonce prý v Česku není střední vrstva, pouze chudí, méně chudí a boháči! Jen co chlapů se oběsilo a propadlo zoufalství že přišli o práci. Bylo to jak v tisku tak v TN. A na cestování musí být peníze jinak jsou mu otevřené hranice na prd. TN je černá kronika že denně informují veřejnost jaké podvody a zloděny se dělají ať jsou lidé obezřetný a vše si zjišťovali a prověřovali. Je mi z toho smutno co se teď děje, člověk za tmy nesmí sám jít po neosvětlené ulici a spousta jiných špatností neexistovala. Tím se nechci zastávat minulosti a hanit současnost. Taková je realita. Krásný a slunečný den.

Dasa63
13. prosince • 19:12

šiška: představte si, že i lidi, kteří nekradou, nepodvádějí a pracují tvrdě 12 i víc hodin denně, se mají dobře. rozhodně líp, než za totáče. můžou dělat co je baví, bydlet kde chtějí, jezdit po celém světě, poznávat jiné lidi, kteří jsou na tom podobně a nemusí se před nimi stydět, že jsou z Česka. byla to tehdy příšerná země, plná absurdit a zla. nikdo nevěděl, který "kamarád" na něj donáší, aby dostal dítě na školu. nerada na to vzpomínám, ale donutila jste mě. zkuste používat mozek a ruce, pak nebudete muset nadávat a být "chudá" (domnívám se, že nikdo v téhle zemi ani netuší, co je skutečná chudoba s rozpočtem pod 1 dolar na den, ale všichni o chudobě žvaní u piva a cigarety.

Dasa63
13. prosince • 19:01

Pane Bože! Prát se kvůli politice můžou fakt jenom chlapi. Jako by nebyly všechny strany stejné. Můj syn taky volil komunisty, komentáře jsem si neodpustila, ale abych s ním kvůli tomu vykopala válečnou sekyru, to by mě teda ani nenapadlo. Příště zvolí třeba plešouny. Vždyť je to jedno - všichni jsou stejní. A moje zážitky s komunisty jsou pro něj pohádky z dávných časů - pobaví, ale nic mu to neříká :-)

Mata69
13. prosince • 14:50

šiška: a čoveče, pro mě je současná doba úžasná - moje děti mají možnost v rámci školy cestovat (kam se nám ani nesnilo), celá rodina můžeme cestovat a poznávat kraje, o kterých bych si nikdy nemyslela, že je navštívím. Nemusím se bát, že něco blbě plácnou ve škole, co slyšely doma a nemusím pro ně stát fronty na mandarinky. Při rekonstrukci domu jsme nepotřebovali mít známé ve stavebninách a dávat jim "všimné"...Oba s manželem pracujeme (dost) a nejsme žádní zloději ani korupčníci.
A myslím, že se nám daří skvěle. (ťukám to na dřevo)

lebahu
13. prosince • 12:43

šiška: Máš v životě vždycky dvě možnosti... brečet a nadávat na poměry, zloděje a korupčníky, (ženský na internetu, chlapi pláčou do piva). A nebo zvednout prdel a začít něco dělat. Jenomže to nadávání je pohodlnější, nemusíš u něho přemejšlet a nebolí z něho ruce, že?
Jsem naprosto spokojená a máme se dobře. A kupodivu fakt nekradu, nic jsem nevytunelovala atd. Jenom prostě nesedím na prdeli a nebrečím, ale něco dělám.

egyptanka
13. prosince • 1:16

Můj názor je ten,že leccos se mi nemusí líbit a nemůžu s tím souhlasit,je to podle mě věc jejich syna. Určitě bych kluka kvůli tomu nezavrhla. Nevím,co by musel tak strašného provést,aby se tak stalo. Snad jen,kdyby se stal vrahem a to si ještě myslím,že bych tomu nedokázala uvěřit. Otce ani dědu nechápu,snad se časem uklidní. Mamince se nedivím,že je zoufalá. Věřím ale,že se to časem nějak srovná.

Petruna
12. prosince • 23:59

šiška: nejsem ani zlodej ani korupčním, pri pohledu na slozenku mě omivaji, přesto jsem spokojená.

šiška
12. prosince • 10:56

Každá doba má své pro a proti. Nejhorší je, někoho do něčeho nutit když je jiného přesvědčení. Vysvětlit ano, ale vnucovat svůj názor a pravdu je psychické znásilňování. Každý hodnotí dobu podle svého jak se kdo v které době měl. Tato doba je úžasná pro zloděje,korupčníky,politiky a podvodníky. Těmto lidem se daří skvěle a bohatě. V krátké době jsou z nich milionáři aniž by něco zdědili. Slušnost, korektnost a poctivost odpadla.

JendaJJ
11. prosince • 19:52

Každá doba má své klady a zápory. Nejhorší jsou však lidé, kteří se opičí a nedokáží
si udělat svůj názor, prostě nedokážou zdravě přemýšlet.

lebahu
11. prosince • 18:29

Petruna: Přesně. "Ať je doba jakkoliv zkurvená, jednou se na ni bude vzpomínat jako na starý dobrý časy."

Petruna
11. prosince • 18:28

farah.farah: chtela tim říct, ze jsou i horší veci v životě a to jsou. A ze by člověk nemel brecet nad rozlitym mlékem, ale najít na tom něco, co mu pomůže jit dal. Snazit se na vsem spatnem najit jednu jedinou dobrou vec. Ano propleskli se, nemluví spolu, a hlavně ze jsou zdravi. Tohle me naucil děda a fakt to pomáhá. Jiinak bych skoncila uz davno u chocholouska.

lebahu
11. prosince • 18:25

Ale ono to funguje, aspoň u mě... pracuju s lidmi (většinou se seniory a vyslechnu denně příběhů na román). A vždycky když mám pocit, že se mi zhroutil svět, tak 100% přijde někdo s takovým příběhem, že si říkám, že se mi vlastně houby stalo.
Naposled když jsem řešila prodej baráku a vypadalo to, že na dani z prodeje zaplatím víc než za něho dostanu... já kvůli tomu nespala,lozila po internetu hledala řešení, otravovala kde koho aby něco vymyslel... A pak mi jedna paní vykládala jak za komanče byl manžel odsouzený k smrti a jak každý den čekala zprávu a bála se otevřít pošťákovi, že ho už popravili. Nakonec ho vytáhli bez vysvětlení z cely smrti a místo na šibenici nahnali makat do nějakýho lágru. Pán zemřel letos na podzim, dožil se takřka 100 let. (Tahle rodina by zrovna synka u komančů neustála). No sakra proti tomuhle je strach, že přijdu o barák (ještě budu muset pár desítek tisíc vysolit berňáku) úsměvná historka, no ne?

Petruna
11. prosince • 18:22

Rambíša: nesouhlasim, vim jak se pracovalo. Kdyby se dělalo alespon z poloviny jako dneska tak jsme to mozna ke komunismu dotlacili. Přesně informace vašeho typu blbnou mladé lidi. Nebylo lip. A to podotýkám, ze mě se to nejak nedotklo. To ze je nejaky kryl zakázaný, ze nesmim rict tohle nebo tohlo, to jsem opravdu ve své naivite nepostrehla. Ale postřehla jsem ze bez známosti jste nesehnala ani hajzlpapir, natoz banány. Samozřejmě kdyz jsme prijeli do Karviny a tam plné kramy, tak to byl ráj. Telefon-cekaci lhůta i dvacet let, pořadník byt, vtipné moc vtipné. Multiservis televize cela rodina na stridacku do fronty, auta na pridel.
Kriminalita v některých vecech daleko vyšší, vic znásilnění, vic zneužití, vic krádeží. Jenže se o tom nemluvilo, ale policejni archivy jsou toho plné, znásilnění, tyrani se hlásilo výjimečně. Uvedomte si, ze hlavni prvek totalitniho rezimu je nezverejnovat vsechny negativni informace. Věřte si ideálu komunismu, je to jak vira v boha, ale netvrdte, ze bylo lip. Nebylo, jen jste vytesnila to špatné. Proto jsou vzpominky tak krásné špatné se otupi a hezké dostane vic barev.

farah.farah
11. prosince • 18:00

Elynor:je smutné co se vám stalo ale co tím chcete říct? ŽE má být automaticky šťastná a spokojená? Každej míru své nespokojenosti či osobního neštěstí vnímá jinak to se přece nedá změnit jen tím že se porovnám s někým kdo je na tom ještě hůř než já a začnu radostí skákat od stropu...teda možná to někdo dokáže, ale většina lidí těžko.

Elynor
11. prosince • 15:35

Jinak souhlasím s tím, nechat je všechny být, nikoho neusmiřovat, nepřesvědčovat, a neřešit. Dělat si svoje, a nenechat se zatahovat do žádných sporů. Ono je to přejde.

Elynor
11. prosince • 15:33

Pisatelka brečí, že nemůže slavit vánoce, když se jí doma hádají... Mně syn zemřel před 5 lety, otec, tedy synův děd, před rokem, a s manželem jsme mnoho let rozvedení. Čili mně se doma nemá hádat kdo o co, jsem na vánoce sama. A nejen na vánoce. Jestlipak by pisatelka měnila?

Zebruška
11. prosince • 13:56

Pisatelce bych doporučila řídit se radou, co tu píše lebahu - prostě nikoho s nikým neusmiřovat, s nikým nepolemizovat, nikomu nevyvracet jeho "pravdu" a přesvědčení, zkrátka vyhlásit politiku doma jako tabu. Ono to sice úplně nepůjde v tom slova smyslu, že by si hned padli kolem krku, ale časem se to asi zklidní. Manželovi říct, co tu někteří píší, že je "mladej, blbej", že to vidí idealisticky a že za pár let si členství ve straně může rozmyslet, tak ať to nehrotí, protože tím ho bude u komunistů ještě víc držet (syn bude mít pocit takového toho boje proti všem, kdy si musí stát za svým, i kdyby ho to samého už tak nebralo), ať se prostě začnou normálně scházet jako rodina a hlavně spolu nemluví o politice. Přesně tohle znám z naší rodiny - děda zarytý komunista, naši těžce proti, taťka se taky s dědou rozhádal kvůli politice a nějakou dobu spolu nemluvili, ale pak se podařilo dosáhnout toho, že se začali všichni zas normálně scházet, jenom nikdo nezačínal s tématy, která se politiky týkala. Ideální to nebylo (člověk si musel dát pozor na to, co říká, aby se někoho nedotkl nějakou poznámkou a nerozjela se hádka), ale aspoň se zas všichni normálně vídali.

Mata69
11. prosince • 13:32

Rambíša: omylem jsem to odeslala nedopsané....
Takže:
ne, tehdy opravdu všechno nebylo, a to, že někdo něco neměl bylo hlavně proto, že neměl známé na správných místech (zelinář, řezník, vedoucí drogerie, vedoucí stavebnin....). Tvrdit, že tehdá všechno bylo je obrovská demagogie. Ano, všichni MUSELI být zaměstnáni, takže každý nějakou práci měl, ale mít dobré místo bylo opět o známých a o kontaktech.
Jsou dnes věci, které mě neskutečně vadí, iritují - ale na jednu stranu jsem moc ráda, že dobu minulou pamatuji a zažila jsem jí. .Mnohem víc si totiž vážím toho, co mám a mohu dnes a nemůže mě zmást tvrzení kohokoliv jak to tehdá bylo fajn.

Mata69
11. prosince • 13:28

Rambíša: musela bych hodně polemizovat, a to se mi tu nechce rozvádět. Že jsou dneska fronty, to je jiný důvod - a že i tehdá všechno bylo - proboha!!! Nebylo

Rambíša
11. prosince • 13:14

Mata69: No,spíše se mělo napsat: Za socialismu bylapráce trvale zajištěna,nehrozilo nikomu nebezpečí,že by ho někdo mohl jen tak vyhodit,že by podnik zkrachoval a pod.Každá výpověď,a třeba i někoho,kdo dělal "zetky"(=nechodil řádně do zaměstnání) nebo byl alkoholik a tak,se musela nejdříve řešit na ROH,kde posoudili,jestli je to tak a ne třeba jen tlak vedoucího na nepohodlného pracovníka.Byla zkrátka jistota,že pracuješ=bereš výplatu.Není pravda,a já toho zažila hodně,že by se někdo mohl nějak extra flákat,to tedy moc nešlo,byl plán,každý měsíc se dělaly výkazy,co a kolik se udělalo(byla jsem THP = technicko-hospodářský pracovník),od toho se odvíjely prémie a zvláštní příplatky.Zažila jsem i 22 let na vlastní noze,tak vím,o čem mluvím!No a fronty,ty byly a jsou a budou,stačí jít např. ve čtvrtek do kaufl. nebo jinam,nyní před Vánoci všude.Rozdíl je,že i tehdy skoro všechno bylo ke koupi,ovšem každý na vše neměl,stejně jako dnes.A půjčky byly,ale bezúročné od ROH,nebo za malý úrok od St.spořitelny.nebyli chudáci zadlužení,jako dnes,ani bezdomovci!

Mata69
11. prosince • 12:42

Petruna: "Já se nedivim, že vstoupil ke komunistům. Za nich bylo lip. Byla práce, klid nikdo se nemusel namahat. Chlapy meli čas na hospodu, ženské vsechno zdrbly ve frontě na banány." - tohle snad ani nemá smysl nějak komentovat. Jen bych doplnila, že ženské měly dost možností "všechno zdrbnout" ve frontě na cokoli (na všechno).

helza
11. prosince • 12:25

Já zažila "politickou krizi" v rodině už po 21. srpnu 1968. Bylo mi 20 let a protiruský odboj mi byl samozřejmý, rodiče se časem smířili a zřejmě se i báli, že se přijde na to, co dělám. To sem sice nepatří, nicméně nejenom touto zkušeností, ale mnoha dalšími dnes vím, že pokud mi je někdo blízký, pak téma politika je nám tabu, pokud to jediný z nás nedokáže brát dostatečně s nadhledem. Když jsou například volby, tak vím, že každé z mých dětí volí někoho jiného, například syn volí jinou stranu, než jeho žena drudý syn a snacha volí zase jiné strany, já s mužem strany z úplně jiného konce, dcera s mužem opět jiné a nikdo se nehádá. Všichni víme, že máme právo mít na politiku svůj názor, můžeme si sdělit koho volíme, ale máme dost rozumu na to, že je nám jasné, že pouze sdělit, ne o tom diskutovat, natož se pokoušet někoho o něčem přesvědčovat.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------Mimo to, vztah syna a otce je ten nejsložitější rodinný vztah, jaký existuje, zvláště v období končící puberty a začínající adolescence. To, že se spolu v tomto období rvou, často i "na pěsti", není zas tak neobvyklé. Znám rodiny, kde to musela občas řešit i přivolaná policie. Kdyby to nebyla politika, bylo by to něco jiného, možná i horšího. Dobré je, že z těch rvaček nakonec vyroste opět báječný vztah.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
Abych byla úplná, já si v tomto období synů a manžela koupila krásnou knížečku od Lewise Yablonského: Otcové & synové - O nejnáročnějším rodinném vztahu. Pisatelce ji doporučuji.

Petruna
11. prosince • 11:44

Já se nedivim, že vstoupil ke komunistům. Za nich bylo lip. Byla práce, klid nikdo se nemusel namahat. Chlapy meli čas na hospodu, ženské vsechno zdrbly ve frontě na banány. Mamka byla a je červená do dneška. Já jsem na druhé straně, ač jsem vyrustala pod jejim vlivem. Ale mládí bývá levicové a vekem, pokud ma rozum, ztratí idealy. Já téma politiky doma zatrhla, protože můj muž by ji taky byl schopen vynest v zubech a je klid. Hlavně by si pani měla promluvit s manželem a synem a nedrazdit tatinka. Manželovi vysvetlit podstatu komunismu, to co tu bylo bylo na hony vzdálené to co je napsano v manifestu, synovi pak osvětlit ze idea je krásná, ale lidstvo nedospelo k dokonalosti, aby mohl komunismus fungovat. V podstatě komunismus je návrat do historie prvobytne pospolne společnosti a na tom je založen. Pokud chce něco udělat, přečíst si základy(ne to co nam rvali do hlav) a se synem o tom diskutovat. Takhle mě kamaradka donutila přečíst bibli po pár diskuzich začala sama znovu přemýšlet. Po x letech mi poděkovala že jsem ji touhle cestou pomohla od jehovistu. Takže neco o tom vědět a hovořit hovorit a diskutovat. Casem se to srovná.

lebahu
11. prosince • 9:16

Asi jediná rada je neusmiřovat je. Prohlásit, že v mé domácnosti a i mého stolu (když ničemu jinýmu, tak kuchyni vládne ženská) se o politice nebude mluvit a budou se k sobě chovat slušně. Jestli si chtějí vzájemně rozbít hubu, ať s tím laskavě mažou ven, nehodlám utírat krev. Tečka. A buď budou normální společné Vánoce (+ další rodinné sešlosti) a všechny znesvářené straby budou u stolu dodržovat příměří, ten kdo se začne hádat bude okamžitě vykázán pryč a nebo klidně Vánoce nebude mít nikdo. Nikoho neomlouvat, nestavět se na ničí stranu, nepřipustit žádné debaty, prostě si stát za svým a pokud to nedodrží, jeden ať si trucuje na koleji a zbyli dva si na Štědrý den klidně k večeři namažou chleba se sádlem. Jsou to sice všechno dospělí muži, ale momentálně se chovají jako malí kluci (včetně té rvačky), tak se holt s nima bude jako s dětmi zacházet.

Mata69
11. prosince • 7:56

Zvláštní, že hocha oslovila zrovna tato strana, když jeho rodina s ní má takové historické zkušenosti.

Mata69
11. prosince • 7:56

patrikchrz: těžko asi bude přesvědčovat dědu o tom, jak to s lidmi myslí dobře, když dědovi tatáž strana sebrala po válce všechen majetek.

patrikchrz
11. prosince • 7:35

lebahu: Na druhou stranu před kým jiným by už měl člověk uhájit svůj politický názor, když ne před vlastní rodinou. Vstoupil do politické strany, není tedy jen pouhý sympatizant, ale nejspíše stojí o to hájit zájmy i jiných lidí. Jak chce přesvědčit cizí lidi o tom, "že to s nimi myslí dobře", když nezvládne přesvědčit ani vlastní rodinu?

lebahu
10. prosince • 23:17

Tak mohl se dát na drogy nebo chlast nebo mít rakovinu... brala bych to jako z uvedeného zla to menší. Ale teď vážně: Ideální je se s rodinou (pokud vím, že je to kontroverzní téma) o politice a podobných věcech (komu fandím ve fotbale, ke které chci církvi...) nebavit a je klid. Každého soukromá věc.

Petr30
10. prosince • 21:45

FSV UK, že? To je taková místní neomarxistická vymejvárna hlav. Znám taky takového...

betateta
10. prosince • 21:44

Asi protože se 50. léta z části týkala i mé rodiny, tak dědu i tátu z určitého pohledu chápu. Já bych byla taky na prášky, kdyby se mé děti přidaly ke komoušů. Uf, to je představa!

Rambíša
10. prosince • 20:25

Dnes jsou komunisti jiní než v 50.letech,politické procesy nehrozí.Sama myšlenka není špatná,je hodně idealistická,a hoch ještě musí nabýt zkušeností,aby rozuměl všemu,co je dobré na tom a co ne.Tak radím to nehrotit,kdyby každý o krůček ustoupil,nemuseli by se takto trapně rozkmotřovat,ale spíše v klidu argumentovat.Facky a řev se podobají spíše nacistickým či stalinským postupům!

kamarád
10. prosince • 19:57

Hm,co takhle nechat 20 letého syna ,ať si vybere svůj politický směr a nestarat se o něj ,jako o malého...Je to jen jeho věc,na kterou stranu se v politice přikloní...Jinak ,nevím ,co si kdo představuje pod slovem komunismus (politické hnutí komunismus,fašismus),když komunismus nikdy nebyl ,není a nebude! A mimochodem,já si myslím,že nemá smysl dráždit syna a ne dospělé a zkušené muže....Syn se musí rozhodnout a ani otci,a vůbec už ne dědovi do toho nic není!

mambule
10. prosince • 18:38

Že se dal v prostředí pražských VŠ zrovna ke komančům je dost divné, ale také si myslím, že z toho ještě vyroste.

patrikchrz
10. prosince • 18:16

Ještě je šance, že syn ještě trochu dospěje a názor změní. Vzpomněl jsem si na citát o Johna Lenonna: "Kdo není ve dvaceti letech komunistou ten nemá srdce, kdo je komunistou ve třiceti ten nemá rozum.". Mladí lidé často potřebují pocit, že někam patří, že jsou součástí něčeho většího a je tam jen tenká čára mezi tím, jestli se dají k nějakým extrémním politickým hnutím (fašismus, komunismus) nebo k nějakým náboženským skupinám, sektám, cirkvím.
Nemá smysl manžela a otce dráždit, možná je takhle situace, kdy spolu a o sobě nemluví nejlepší.

Doporučujeme

Články odjinud