Magický svět Pavla Žáčka v českokrumlovském muzeu

Až do konce dubna budou návštěvníci okresního vlastivědného muzea mít přístup do magického světa, který se zrodil díky fantazii a šikovným rukám Pavla Žáčka.

Magický svět Pavla Žáčka v českokrumlovském muzeu

ČESKÝ KRUMLOV - 4. 4. Až do konce dubna budou návštěvníci okresního vlastivědného muzea mít přístup do magického světa, který se zrodil díky fantazii a šikovným rukám Pavla Žáčka.
Jedenačtyřicetiletý kardiochirurg z Hradce Králové se malbě a dalším výtvarným technikám začal věnovat jako samouk od patnácti let. Veřejnosti se poprvé představil samostatnou výstavou v roce 1980 a během dvaceti let obdivovali jeho díla milovníci nevšedních krás nejen po celé České republice, ale také v Londýně a v rámci společných prezentací také v Polsku, Německu, Spojených státech či v Rakousku.
Kromě olejomalby, která také tvoří podstatnou část prací představovaných v Českém Krumlově, kde Žáček vystavuje poprvé, se autor věnuje také vědecké a knižní ilustraci, užité grafice a designu, fotografii, koketuje i s animovaným filmem, výrobou loutek a dřevořezbou vůbec či s keramikou.
Jak sám přiznává, v poslední době jej silně ovlivňují keltské a irské motivy, které načerpal při svých toulkách francouzskými Auvergne a Bretaní a irskými, skotskými a welskými kraji.
Na Žáčkových obrazech se setkávají zdánlivě nesouměřitelné motivy - usmívající se Kašpárek, splétající se nahá těla prozrazující autorovo oko cvičené v anatomii, ptačí křídlo, na němž je servírována snídaně pro barona Mülchhausena - rodného bratra duchcovského Casanovy, či ostrov s lidskou tváří probouzející se do medového jitřního oparu.
Podrobná studie jednotlivých maleb navíc dokládá, že tu - ač je Pavel Žáček autodidaktem - je na místě označení mistrovská práce s barvami a štětcem.

Autor: Magda P.

Doporučujeme

Články odjinud