Majonéza v našem jídelníčku

Majonéza v našem jídelníčku

Žádná potravina není sama o sobě z pohledu nutričního složení nezdravá. Záleží na tom, jak často, v jakém množství a v jaké kvalitě ji do svého jídelníčku zařadíme. Určitě se shodneme, že smažený sýr, hranolky a hromada tatarky moc zdravé nejsou… Ale co zeleninový salát ochucený lžící kvalitní majonézy?

Nabízí se otázka, zda vůbec můžeme považovat majonézu za vhodnou součást jídelníčku. Pokud si ji dopřáváme ke svým oblíbeným pokrmům, nemusíme se vůbec cítit provinile! Nemusíme zpytovat svoje svědomí, protože kvalitní majonéza obsahuje dobré rostlinné oleje, které prospívají našemu zdraví.

Kvalitní, poctivé suroviny Majonéza je vlastně ochucená emulze rostlinného oleje a vajec. Kvalitní majonéza se vyrábí z dobrých a poctivých surovin – z rostlinného oleje (obvykle řepkového), z pasterizovaných vaječných žloutků (někdy i bílků) a okyselujících složek (octa nebo citronové šťávy), případně s přídavkem vody. Tato hustá, krémová omáčka může být dále ochucena hořčicí a kořením. Tatarská omáčka navíc obsahuje kousky zeleniny (okurky, cibuli, pažitku). Do majonézy se sníženým obsahem tuku se přidává zase kukuřičný škrob, který slouží jako zahušťovadlo pro dosažení patřičné konzistence a stability výrobku, aby nedocházelo k oddělování olejové a vodné fáze.

Hlavní složkou majonézy (i tatarské omáčky) je tedy rostlinný olej. Kvalitní majonézy jsou vyráběny z dobrých rostlinných olejů, které obsahují zdraví prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny, včetně esenciálních omega 3 mastných kyselin. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité pro zdravý růst a vývoj, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a brání tak ucpávání cév. Lidský organizmus si je však nedokáže vyrobit sám, musí je přijímat ze stravy. Díky rostlinnému oleji nám majonéza pomáhá také zpracovávat vitamin A, E a K obsažený v zelenině. Tyto vitaminy jsou rozpustné pouze v tucích, a tak k jejich vstřebání naše tělo potřebuje právě tuky, třeba v podobě majonézy.

Další nedílnou součástí majonézy, stejně jako tatarské omáčky, jsou vejce. Pokud se však někdo domnívá, že majonéza obsahuje velké množství vaječných žloutků, a proto nemá ve zdravém jídelníčku co dělat, mýlí se. V jedné sklenici majonézy o obsahu 250 ml je totiž pouhá třetina jednoho vejce! Také obavy, že vejce v majonéze nebo tatarce jsou zdrojem salmonelové nákazy, jsou zbytečné. K výrobě těchto produktů se používají pasterizovaná vejce, která jsou zbavená veškerých škodlivých mikroorganizmů. Tato speciální tepelná úprava vajec tedy vylučuje možnost jakékoli kontaminace.

Lahůdka pro každého Dopřát si majonézu ke svým oblíbeným pokrmům může v podstatě každý. Dokonce i ten, kdo drží dietu. Pokud chceme zhubnout, máme dvě možnosti – počítat s majonézou v rámci denní spotřeby energie anebo navíc nahradit klasickou majonézu nízkotučnou. Jedna porce (jedna polévková lžíce, což je asi 15 ml) majonézy nám přitom dodá 22 až 90 kcal v závislosti

na použitém druhu, to je 1 až 4 % naší denní spotřeby energie – jedna porce klasické majonézy nám dodá přibližně 100 kcal (5 % z doporučeného denního množství pro dospělou osobu), nízkotučná majonéza 60 kcal (3 %), tatarská omáčka 70 kcal (4 %) a nízkotučná tatarská omáčka 50 kcal (3 %). Správné redukční diety, které doporučují odborníci na výživu, jsou založené právě na určitém denním příjmu energie a potom také na pestrosti jídelníčku, bohatém na ovoce a zeleninu a zásobujícím tělo všemi potřebnými živinami. A protože by nám měla zdravá strava nejen při redukční dietě především chutnat, není důvod, proč si zeleninový salát neochutit lžící majonézy.

Majonézy se nemusí vzdávat ani lidé, kteří drží nízkocholesterolovou dietu, ani těhotné a kojící ženy. Stejně tak můžeme majonézu dopřát i dětem (zhruba od šesti let věku), protože kvalitní produkty obsahují vhodné přírodní suroviny a zaručují mikrobiologickou bezpečnost. Tatarka sice obsahuje worcestrovou omáčku, která není pro děti vhodná, ale v tak malém množství (v jedné porci tatarské omáčky je zhruba 0,0375 g worcestrové omáčky), že ji v rozumné míře mohou konzumovat i děti.

Jedna lžíce denně Zdravou stravou se rozumí jíst v rozumné míře různé zdravé potraviny, dosáhnout vyváženosti a pestrosti jídelníčku. Svých oblíbených jídel se proto nemusíme vzdávat, všechna mohou být součástí naší zdravé stravy – včetně majonézy a tatarské omáčky, vynikajících dochucovacích prostředků. Protože se vyrábí z přírodních složek a jsou skvělým zdrojem dobrých olejů, můžeme je s čistým svědomým zařadit do svého jídelníčku. Když majonézou nahradíme produkty, které obsahují velké množství špatných tuků, uděláme směrem ke zlepšení svého zdraví pozitivní krok. Samozřejmě ovšem nesmíme sníst celou sklenici na posezení, ale jedna porce majonézy denně je v pořádku!

RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc. odborník na zdravou výživu Společnost pro výživu zdroj: Quent

Doporučujeme

Články odjinud