Mák: Vápníkový rekordman. Vyzkoušejte recept na makové mléko!

14. 3. 2015
Ihned po zalití vodou
100 g máku obsahuje neuvěřitelných 1400 mg vápníku, ve stejném množství středně tučného bílého jogurtu nalezneme pouze 160 mg, v tučném tvarohu 360 mg a v oblíbeném eidamu pak 800 mg vápníku.

Tradiční český

Mák je jedna z mála tradičních českých plodin, jejíž produkci u nás nezdecimovalo pěstování řepky. Ještě stále jsme považováni za makovou velmoc a v tomto ohledu máme být na co hrdí. ČTK dokonce vydalo tiskovou zprávu, v níž se uvádí, že: „Česko se chystá zažádat Evropskou unii o chráněné zeměpisné označení pro Český mák. Žádost zatím nebyla podána, potravináři však pro ni připravují podklady.“

Droboučká zrnka máku setého jsou velmi zdravá, i když v moderní české kuchyni stále více neprávem opomíjená. Mák se u nás konzumuje po staletí a lze jej považovat za tradiční českou potravinu, což je pro některé výživové směry velmi důležité.

Ne každý ale ví, že mák je skutečný vápníkový rekordman; obsahuje totiž mnohonásobně více vápníku, než kravské mléko a výrobky z něj. Ba co víc, v máku je i značné množství často deficitního železa a hořčíku.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Tváříte se jako kakabus, což vám nesluší. Měli byste projevit své city, jedině tak získáte sympatie okolí. Kupte si třeba něco nového. Aktuální událost by vás měla inspirovat k oživení…

Nejčtenější články