Mák: Vápníkový rekordman. Vyzkoušejte recept na makové mléko!

14. 3. 2015
Ihned po zalití vodou
100 g máku obsahuje neuvěřitelných 1400 mg vápníku, ve stejném množství středně tučného bílého jogurtu nalezneme pouze 160 mg, v tučném tvarohu 360 mg a v oblíbeném eidamu pak 800 mg vápníku.

Tradiční český

Mák je jedna z mála tradičních českých plodin, jejíž produkci u nás nezdecimovalo pěstování řepky. Ještě stále jsme považováni za makovou velmoc a v tomto ohledu máme být na co hrdí. ČTK dokonce vydalo tiskovou zprávu, v níž se uvádí, že: „Česko se chystá zažádat Evropskou unii o chráněné zeměpisné označení pro Český mák. Žádost zatím nebyla podána, potravináři však pro ni připravují podklady.“

Droboučká zrnka máku setého jsou velmi zdravá, i když v moderní české kuchyni stále více neprávem opomíjená. Mák se u nás konzumuje po staletí a lze jej považovat za tradiční českou potravinu, což je pro některé výživové směry velmi důležité.

Ne každý ale ví, že mák je skutečný vápníkový rekordman; obsahuje totiž mnohonásobně více vápníku, než kravské mléko a výrobky z něj. Ba co víc, v máku je i značné množství často deficitního železa a hořčíku.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Často se říká, že na člověka nebezpečí číhá na každém kroku. A ona je to taky pravda. Dávejte si tedy velký pozor, kam šlapete, pro zlomeninu rozhodně nemusí člověk vyjet někam daleko.…

Nejčtenější články