Mákové dobroty: Závin, cop i makové řezy a další osvědčené recepty

19. 10. 2018
Mák patří mezi české opomíjené superpotraviny. Nejenže v koláčích chutná skvěle, navíc má v sobě bezkonkurenční množství vápníku!

Makový cop

Doba přípravy: 40 minut
Doba kynutí: 40 minut
Doba pečení: 40 minut

Potřebujete (na 2 copy):

1 kostku droždí
½ hrnku cukru krupice
600 g hladké mouky
½ hrnku mléka
¼ lžičky soli
kůru z 1 pomeranče
3 vejce
125 g másla

na náplň:

200 g mletého máku
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíci oleje
3 lžíce rumu
smetanu podle potřeby

Postup:

Do rendlíku dejte mák, cukr, vanilkový cukr, olej a rum. Směs promíchejte a zahřejte. Pode potřeby přidejte smetanu. Přiveďte k varu a pak ihned stáhněte z ohně. Mezitím zahřejte mléko, rozdrobte do něho droždí, přidejte trochu cukru, mouky a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte máslo, vejce, cukr a nastrouhanou pomerančovou kůru.

Vmíchejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte 40 minut kynout na teplém místě. Pak těsto rozdělte na 2 díly, vyválejte na pomoučeném stole do čtverce, potřete je makovou náplní a srolujte je. Rolády dejte na 10 minut do mrazáku, aby se lépe krájely. Ostrým nožem je pak podélně rozpulte. Konce obou polovin k sobě přitiskněte a spleťte do copu. Nechte ještě asi půl hodiny kynout a pak je pečte asi 40 minut dozlatova. Před podáváním nechte vychladnout.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Každopádně se zaměřte na život v přítomnosti. Kráčejte dál ve dvojici a berte všechny nepříjemnosti s nadhledem. Potěší vás setkání s velmi sympatickou osobou. Nedostanete všechno, na co…

Nejčtenější články