Makový cop
Doba přípravy: 40 minut
Doba kynutí: 40 minut
Doba pečení: 40 minut
Potřebujete (na 2 copy):
1 kostku droždí
½ hrnku cukru krupice
600 g hladké mouky
½ hrnku mléka
¼ lžičky soli
kůru z 1 pomeranče
3 vejce
125 g másla
na náplň:
200 g mletého máku
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíci oleje
3 lžíce rumu
smetanu podle potřeby
Postup:
Do rendlíku dejte mák, cukr, vanilkový cukr, olej a rum. Směs promíchejte a zahřejte. Pode potřeby přidejte smetanu. Přiveďte k varu a pak ihned stáhněte z ohně. Mezitím zahřejte mléko, rozdrobte do něho droždí, přidejte trochu cukru, mouky a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte máslo, vejce, cukr a nastrouhanou pomerančovou kůru.
Vmíchejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte 40 minut kynout na teplém místě. Pak těsto rozdělte na 2 díly, vyválejte na pomoučeném stole do čtverce, potřete je makovou náplní a srolujte je. Rolády dejte na 10 minut do mrazáku, aby se lépe krájely. Ostrým nožem je pak podélně rozpulte. Konce obou polovin k sobě přitiskněte a spleťte do copu. Nechte ještě asi půl hodiny kynout a pak je pečte asi 40 minut dozlatova. Před podáváním nechte vychladnout.
Martina Machová
14. března 2015
Pokračování 2 / 4
Tvarohovo makové řezy
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 40 minut
Potřebujete (na 1 plech):
na těsto:
300 g hladké mouky
3 vejce
100 ml oleje
1 lžičku prášku do pečiva
150 g cukru
1 lžíci kakaa
na tvarohovou náplň:
400 g měkkého tvarohu
2 vejce
200 g moučkového cukru
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
2 jablka
na makovou náplň:
300 g mletého máku
150 g moučkového cukru
špetku mleté skořice
2 lžíce rumu
100 ml smetany
Postup:
V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a olej. Hotové těsto naneste na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Tvaroh prošlehejte s vejci, moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Do rendlíku dejte mák, smetanu, cukr, skořici a rum. Směs krátce svařte a dejte stranou.
Na těsto na plechu dejte na plátky nakrájená jablka. Na ně rozetřete tvarohovou náplň a pak lžící přidávejte makovou náplň. Koláč vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte ho asi 40 minut. Po vychladnutí ho nakrájejte a ozdobte strouhaným kokosem.
Pokračování 3 / 4
Makové řezy s ricottou
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 40 minut
Potřebujete (na 1 plech):
na těsto:
200 g hladké mouky
100 g mletého máku
4 vejce
150 g třtinového cukru
100 ml kefíru
2 lžičky prášku do pečiva
na náplň:
300 g ricotty
150 g moučkového cukru
1 lžíci škrobu
1 lžičku vanilkové esence
150 g malinového džemu
Postup:
V míse ušlehejte vejce s cukrem. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletý mák a kefír. Ušlehejte hladké těsto a nalejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Ricottu promíchejte s cukrem, škrobem a vanilkovou esencí. Směs naneste na těsto a lžičkou pak navrch přidávejte malinový džem. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ho 20 minut a pak stáhněte teplotu na 160 °C a pečte dalších 20 minut.
Tereza Langmajerová
5. října 2018
Pokračování 4 / 4
Makový závin
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 40 minut
Potřebujete (na 2 záviny):
500 g hladké mouky
2 vejce
10 g droždí
50 g moučkového cukru
500 ml mléka
1 vanilkový cukr
100 g másla
100 g sádla
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
špetku soli
vejce na potření
na náplň:
100 ml mléka
100 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
300 g mletého máku
1 lžičku mleté skořice
½ lžičky nastrouhané citronové kůry
1 lžíci medu
1 nastrouhané jablko
Postup:
Do mísy nasypte mouku prosátou se špetkou soli a udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí. Přidejte cukr a vlažné mléko. Pak přiklopte mísu utěrkou a nechte vzejít kvásek. K vyběhnutému kvásku přidejte citronovou kůru, máslo, sádlo, vejce a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 2 díly, každý zabalte do folie a nechte chvíli v chladu. Mezitím připravte náplň. V rendlíku svařte mléko s cukry, přidejte citronovou kůru, skořici, mák, med a strouhané jablko. Dobře promíchejte a stáhněte z ohně. Pak vyválejte 2 pláty těsta. Na každý naneste makovou náplň tak, aby okraje zůstaly volné. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Záviny zatočte a rovněž potřete vejcem. Na několika místech je propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára. Záviny pečte 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
[ArticleBox ORIGINÁL České buchty: 5 náplní, které si zamilujete : 100846