Ani za mák inspirace? Pětice následujících receptů vás přesvědčí, že pohled na tuto tradiční českou surovinu rozhodně není černobílý - a že nápadů máme plnou makovici!
Minutkový makovník podle babičky
Příprava: 40 minut
Na 8 řezů:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky mletého máku
- 2 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného sádla
- 1 prášek do pečiva
- vanilkový cukr nebo vanilka
Všechny suroviny smíchejte na hladkou, středně hustou hmotu. Vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy. Pečte asi 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 150 °C.
Podávejte poprášené moučkovým cukrem, nejlépe s pikantní domácí zavařeninou.
Neplněné tvarohové knedlíky s mákem
Příprava: 20 minut
Na 4 porce:
- 2 měkké plnotučné tvarohy
- 200 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 celá vanilka
- med a rozpuštěné máslo na polévání
- kefír nebo mléko k podávání
Všechny suroviny smíchejte v mírně lepivé těsto. Vanilku podélně rozřízněte, ostrým nožem vyškrábněte dřeň a přimíchejte ji do těsta.
Pomoučněte si ruce a z těsta tvořte malé kulaté knedlíčky. Vařte asi 10 minut, až vyplavou na povrch. Ještě teplé obalujte v mletém máku a podávejte posypané moučkovým cukrem s vanilkou, polité medem a rozpuštěným máslem.
Nejlépe chutnají s kefírem nebo mlékem.
Makové karásky
Příprava: 30 minut + kynutí
Na 8 kousků:
- 600 g hladké mouky
- 15 g soli
- 30 g droždí
- 2 žloutky + 1 vejce, prošlehané na potření
- 150 g sádla
- 250 ml mléka
- 15-20 g medu
Z prosáté a osolené mouky, rozdrobeného droždí, medu, žloutků, vlahého rozpuštěného tuku a vlažného mléka zpracujte vláčné a nelepivé těsto. Nechte kynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Rozdělte na asi 24 kousků, z těch vyválejte válečky a vždy tři spleťte jako cop. Nechte ještě asi 30 až 40 minut kynout.
Potřete rozšlehaným vejcem a hustě posypte mákem. Pečte asi 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
Rakouské makové rohlíčky
Příprava: 30 minut + odležení
Na 30 kousků:
- 250 g hladké mouky
- 120 g mletého máku
- 200 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- moučkový cukr s vanilkou na obalení
Ze všech uvedených surovin vypracujte těsto. Nechte alespoň hodinu, ale nejlépe přes noc odpočinout v ledničce.
Z těsta tvarujte rohlíčky a pečte asi 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Ještě teplé obalte v cukru s vanilkou.
Luxusní maková zmrzlina
Příprava: 30 minut + mrazení
Na 600 ml zmrzliny:
- 3 vejce, oddělená
- 150 g cukru krupice
- 0,5 l smetany ke šlehání
- 60 ml amaretta
- 1 celá vanilka
- 2 hrsti máku
Na kornoutky
- 100 g hladké mouky
- 3-4 bílky
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
Ve třech miskách vyšlehejte zvlášť žloutky s cukrem, sníh z bílků a šlehačku ze smetany ke šlehání.
Do žloutků s cukrem přidejte likér a vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku. Nakonec pomalu přimíchejte sníh z bílků a mák.
Formu vyložte pečicím papírem, nalijte směs a dejte alespoň na 8 hodin do mrazáku.
Ze všech surovin na kornoutky umíchejte hladké těstíčko. Pánev pokryjte kolečkem tukem potřeného pečicího papíru a lžičkou vytvořte tenké placičky o průměru asi 15 cm. Opečte je z obou stran a ještě zatepla stočte do tvaru kornoutku.
Tip: Ve všech uvedených receptech můžete použít také bílý mák (starobylá odrůda růžově kvetoucího máku). Chuť má velmi podobnou oříškům a také se jako jejich náhražka používá. Na rozdíl od klasického šedého či modrého je sladší a olejnatější. Klade ale vyšší nároky na skladování - měl by být uložen na velmi chladném místě, nejlépe v ledničce, rychleji totiž žlukne. K dostání je na internetu či v prodejnách zdravé výživy.