Malé děti a klidný spánek

Malé děti a klidný spánek

Proč se děti v noci probouzejí, proč usínají pozdě, problematika dudlíků, důležitost snů a podobně. Jak reagovat, když malé děti odmítají jít spát nebo se často probouzejí, co dělat, trápí-li je zlé sny.

Náročné noci

V patnácti až dvaceti procentech případů mají potíže se spánkem zdravotní příčiny. Pokud umíte rozeznat drobné zdravotní problémy, které ruší klidný spánek dítěte, předejdete mnohým nedorozuměním.

Pročpak ty slzičky?

Není vůbec jednoduché od sebe odlišit vzlykání jako strategii “rozmarného dítěte”, kterému se nechce jít spát nebo by se rádo vloudilo do rodičovské postele, pláč, kterým nám dítě připomíná, že má hlad, pláč pramenící z večerní úzkosti nebo neklidu a slzy skutečné fyzické bolesti. Díky zkušenostem nebude pro vás po čase tolik obtížné tyto případy rozeznat. Důvěřujte svému rodičovskému instinktu – jestliže vašeho uplakánka nedokáže nic utišit, láhev, něžnosti ani kolébání, pak má zcela jistě skutečné bolesti. Ačkoli máme určité sklony to popírat, musíme připustit, že i kojenec může trpět bolestmi.

Původ vážných poruch spánku mohou u kojence vysvětlovat chronické záněty ucha. Pokud si nejste jisti, poraďte se s odborným lékařem ORL.

V kterou dobu pláče?

Doba, kdy dítě začne plakat, je nejdůležitějším ukazatelem. Pláč v druhé části noci bývá obvykle spojen se zcela přirozeným probouzením dítěte mezi spánkovými cykly. Když dítě neumí znovu samo usnout, volá na pomoc rodiče. Naproti tomu pláče-li dítě v první části noci a je-li přitom vzhůru během dlouhých časových úseků, bývá to příznakem nemoci, protože dítě by se během hlubokého NREM spánku nemělo normálně budit. Důvodem bude v tomto případě asi bolest.

Zuby na lavici obžalovaných

Mezi nejbolestivější události v životě malého dítěte patří růst zoubků. Každé klubání zubů je spojeno s několika bouřlivými nocemi. Abyste dítěti ulehčili tyto nevyhnutelné chvíle, neváhejte mu před spaním nanést na zapálené dásně znecitlivující mast. Známý homeopatický lék Chamomilla 9 CH dokáže téměř zázraky. Vyjděte do protiútoku...

Zubní kalendář

Následující kalendář růstu zubů vám pomůže předvídat budoucí těžké noci. Dva přední dolní řezáky se začnou klubat kolem šestého měsíce dítěte. Následují dva přední horní řezáky a dolní dvojky řezáky. V desíti měsících přivítáme horní dvojky řezáky. Na programu pak jsou mezi desátým a dvanáctým měsícem také první stoličky, špičáky mezi šestnáctým a osmnáctým měsícem a nakonec v rozmezí mezi dvacátým a třicátým měsícem druhé stoličky.

Šagrénová kůže*

Problémy s kůží nepronásledují jen dospívající mládež, malé děti si s nimi také užijí. Ekzém odolávající všem lékům dokáže udělat dítěti z noci noční můru. Sotva usne, už ho ze spaní vytrhne intenzivní svědění. Když si chce ulevit, škrábe se, někdy dokonce až do krve. Není to problém, který by se dal lehce vyřešit, neexistuje bohužel žádný zázračný lék.

((Pozn. pod č.))

  • Původně oslí kůže s jemně zrnitým povrchem (pozn. redakce).

Proklaté koliky!

Po zubech, uších a problémech s kůží vyvádí dítěti zlomyslné kousky pro změnu jeho střeva. A samozřejmě ho nebudou nijak šetřit! Jak může mít dítě klidný spánek, když mu nesmírně bolestivé střevní křeče znemožňují usnout nebo ho náhle budí ze spaní? Některé příznaky vám mohou pomoci diagnostikovat známé koliky, které jsou odjakživa středem zájmu péče o děti. Obvykle bývá bříško dítěte nafouklé a napjaté, dítě má větry, velmi nepravidelnou stolici, která je někdy příliš tuhá, někdy příliš řídká. Mívá pocit nucení na stolici, zrudne v obličeji a snaží se ze všech sil tlačit – ale bez úspěchu. Kvůli bolesti, kterou pociťuje, mívá tendenci se kroutit a krčit nožičky k bříšku.

V Africe pomáhá dětem ulevit od bolestí bříška to, že je maminky nosí na zádech.

Praktické rady

Chcete-li miminku trochu ulehčit od kolikových bolestí, můžete mu masírovat bříško, a tím mu ulevit od plynatosti. Bříško masírujte vždycky ve směru hodinových ručiček tak, abyste kopírovali směr střevní peristaltiky. Bříško je možné také zahřát, například tím, že si dítě položíte bříškem na ruce nebo mu na bříško přiložíte (ne příliš) nahřátou látkovou plenu.

Jiný kraj, jiný mrav

Kojence, který trpí kolikovými bolestmi, zavine alžírská matka od hlavy až k patě do pruhů nahřáté látky. Látka, jakási druhá ochranná a zklidňující kůže, ho pak hřeje a uleví mu od bolesti.

Vyléčí to několik kapek trpělivosti

Většina dětí se s takovými více či méně intenzivními problémy setká mezi jedním a čtvrtým měsícem života. Není nic, co by jim mohlo ulevit – nebo v každém případě zásadně ulevit. Neznáme totiž přesně příčiny těch zpropadených kolik, ale zdá se, že pravděpodobným důvodem je určitá nezralost dětského trávicího ústrojí. Střeva kojence špatně snášejí cukr obsažený v mateřském nebo kravském mléce a způsobují kvašení a plynatost. Tato střevní trápení budou jednou, až dítě trochu povyroste, jen nepříjemnou vzpomínkou.

Příliv a odliv

“Provoz” v trávicím ústrojí je často nedokonalý a ne vždy se dodržují všechny zákazy vjezdu. Stává se, že si obsah žaludku splete cestu a vrací se ze žaludku do jícnu. Takový vzestup kyselých žaludečních šťáv končí podrážděním jícnu, které je velmi bolestivé. Dochází k němu nejčastěji v noci, když dítě spí ve vodorovné poloze. Dokáže nás ošálit tím, že u dítěte nevede nutně k ublinkávání nebo ke zvracení, a proto zůstane často nepovšimnuto. Nicméně dítě netrpí o nic méně. V tomto případě mu pomůže pouze lékařské ošetření.

Když dítě chrápe

Chrápání považujeme často za výsadu starší generace. To je ovšem omyl, i malé děti mohou chrápat. Takových projevů byste si měli všímat a snažit se zjistit příčinu. Jestliže chrápání způsobuje rýma, obraťte se na lékaře, který dítěti předepíše lék na uvolnění dýchacích cest. To je důležité zvláště u novorozenců, kteří ještě nedokážou dobře dýchat pusou.

Když se otřásají zdi

Jestliže není původcem chrápání rýma a dítě chrápe dlouho bez přerušení a velmi nahlas (tak, že se sami budíte), rozhodně nad tím nemávněte rukou a nesnažte se znovu usnout. Alespoň ne dříve, dokud neprozkoumáte příznaky. Pokud je chrápání čas od času přerušeno chrčením v hrtanu, jestliže se dítěti vzdouvá více bříško než hrudník, dítě je bledé a nadměrně se potí a pokud se po takové přestávce opět dostaví chrápání, měli byste zpozornět. Vaše dítě trpí velmi pravděpodobně obstrukční apnoe (krátkodobá dočasná zástava dýchání, způsobená cizorodým tělesem – pozn. překladatele). Dítě má ucpané horní cesty dýchací a to znemožňuje volný průchod vzduchu. Ve většině případů způsobují tuto poruchu zvětšené mandle, po jejichž odstranění se vrátí vše do pořádku. Dítě pak bude moci spát klidně, aniž by se budilo několikrát za noc, zmizí také opakované rýmy, angíny a záněty uší.

Každé dítě se ve spánku setká s lehkými případy obstrukční apnoe, kterým se říká dýchací pauzy. Jedná se o zcela normální jev, pokud ho ovšem nedoprovází chrápání.

Praktické rady

Pokud si myslíte, že by vaše dítě mohlo mít tuto poruchu, můžete zaznamenat jeho dýchání v noci na magnetofon. Lékař pak dokáže rozeznat zvuky, které jsou pro tuto poruchu typické – hlasité chrápání přerušované chvílemi ticha.

Obstrukční apnoe pod dohledem

V případě, že vaše dítě trpí touto poruchou, může být přijato na pozorování na specializované pracoviště. Záznamy spánku umožní zjistit, zda tyto obtíže nemají vliv na srdeční činnost a na okysličování krve dítěte.

I malé plíce už mohou být zanesené

V dnešní době, kdy jsou kvůli znečištěnému ovzduší bronchitidy a astma běžným údělem mnoha malých dětí, projevují se často problémy v noci. V době spánku mohou nastat u malých dětí, které musí vyvinout nadměrné úsilí, aby vydechovaly veškerý vzduch z plic. K tomu se někdy přidávají záchvaty suchého kašle, který znemožňuje pravidelné dýchání. Při takových obtížích je nutné včas vyhledat lékaře, který doporučí patřičnou léčbu, pravděpodobně na bázi ventolinu a kortizonu. Někdy může také pomoci, když dítě spí vsedě.


Období po 6. měsíci - klid po bouři

Po zmatku, který vládl v prvních měsících života dítěte, se spánek konečně ustálil.

Je načase naučit se spát

Naše společnost se někdy vůči dětem jeví jako přísná. Sotva se narodí, už od nich očekáváme, že budou spát v noci osm až dvanáct hodin a nebudou budit své okolí. Kdo by se například odvážil ptát cizince, který přijel teprve nedávno do cizí země, jestli už mluví plynně jejím jazykem? Po celých devět měsíců těhotenství se tento malý tvor řídil téměř opačným rytmem, než jakým se řídí život nás, “pozemšťanů”, a spal raději ve dne než v noci. A my teď po něm chceme, aby se svého režimu ze dne na den zřekl. Upřímně řečeno, šest měsíců na přivyknutí novému rytmu není nijak přehnaná doba…

Když Evropané objevili Ameriku, posuzovali její obyvatele prizmatem vlastní kultury. Ale jen do té doby než připustili, že jejich způsob života je jednoduše jiný. Možná někdy posuzujeme podobně i děti. Philippe Grandsenne, Bébé dis-moi qui es-tu (Maličký, řekni mi, kdo jsi)

Láhev už není potřeba

Dítě by si mělo od 6. měsíce života budovat dobré návyky. V tomto věku už například nepotřebuje noční krmení. Pokud má normální hmotnost, pak má dostatečné energetické zásoby, aby bez jídla vydrželo celou noc. A pokud se jídla dožaduje, je to spíš ze zvyku než z nutnosti.

Je proto lepší dítě od této chvíle v noci nekrmit, i když na to bylo zvyklé. Je přirozeně nutné mu novou situaci nejprve vysvětlit a poskytnout mu dostatečný pocit bezpečí větší mírou něhy, je-li to třeba.

Častější buzení v druhé polovině noci

I když dítě prospí celou noc, neznamená to, že by se během noci vůbec nebudilo. Spánek dítěte prošel důležitou změnou – mezi 6. a 9. měsícem života už nezačíná snovou fází, ale fází NREM spánku – tak jako u dospělých.

První polovina noci, kdy je dítě ve fázi NREM spánku, probíhá v zásadě beze snů. Ale od půlnoci, kdy u něho zhruba každou hodinu proběhne REM fáze, se může probouzet častěji, někdy dokonce pokaždé mezi jednotlivými spánkovými cykly.

Tato “fyziologická probuzení” jsou zcela přirozená. Vědci natáčeli na video ty děti, o kterých bylo známo, že spí velmi dobře, protože k sobě v noci nevolají rodiče. Výzkum ukázal, že se přesto budily stejně často jako ty děti, které mají se spánkem potíže. Na rozdíl od nich ovšem tyto děti dokázaly znovu usnout samy bez cizí pomoci.

Vyčíslená fakta

Odhaduje se, že čtyřicet až šedesát procent dětí, kterým je osmnáct měsíců, se budí jednou za noc, dvacet procent dětí se budí častěji. Dítě může být vzhůru i relativně dlouho, zvláště mezi sedmým a osmým měsícem. Nejčastěji ovšem zůstane v postýlce klidně ležet, má otevřené oči, hraje si s oblíbenou hračkou, cumlá palec nebo dudlík a pak znovu usne.

------------------- Ukázky jsou z knihy:

Isabelle Gravillon - Spánek malých dětí Instruktivní kniha o spánku nejmenších dětí a o obtížích s ním je klíčem k pochopení zvláštností dětského spánku. Autorka rodičům vysvětluje, proč se děti v noci probouzejí, proč usínají pozdě, probírá problematiku dudlíků, důležitostí snů a podobně. Radí, jak reagovat, když malé děti odmítají jít spát nebo se často probouzejí, co dělat, trápí-li je zlé sny. brož., 104 s., 129 Kč ISBN 80-7178-720-5 Vydalo nakladatelství Portál

Doporučujeme

Články odjinud