Malé děti mají lepší paměť než jejich rodiče

Malé děti mají lepší paměť než jejich rodiče

Až si nebudete moct na něco vzpomenout a vaše děti vám budou napovídat, měli byste jim uvěřit. Podle amerických vědců zřejmě mají malé děti mnohem lepší paměť než jejich rodiče. Pětileté dítě tak v rozpoznávacím paměťovém testu s přehledem předčí většinu dospělých. Vysvětlení je přitom nasnadě. Dospělí toho vědí příliš mnoho.

"Je to jeden z případů, kdy znalosti mohou skutečně snižovat přesnost paměti," konstatoval Vladimír Sloutský, ředitel Centra pro kognitivní vědy při Ohijské státní univerzitě, který svému výzkumu podrobil sedmasedmdesát malých dětí a o šest méně vysokoškolských studentů,jimž ukazoval obrázky koček, medvědů a ptáků, aniž obě skupiny tušily, kvůli čemu jsou testovány.

"Děti okolo pěti let se při následné identifikaci obrázků trefily v jednatřiceti procentech případů, zatímco dospělí pouze v sedmi procentech," uvedl Sloutský.

Důvod je podle něj prostý. Malé děti používají při analyzování rozdílnou formu dedukce založenou na podobnosti, což znamená, že každý další obrázek kočky pečlivě srovnávají s původním a zapamatují si tak i malé rozdíly. Dospělí lidé naopak obrázky dělí jednoduše jen do kategorií, takže jakmile spatří druhou nebo třetí kočku, nevěnují jí příliš pozornosti a pouze ji zařadí mezi ostatní kočky. Při pozdějším testování proto poznají méně obrázků než děti.

"Dospělí lidé se nestarají, o jakou kočku jde, chtějí jen vědět, jestli je to zvíře kočka nebo ne," vysvětlil Vladimír Sloutský. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud