Malování jehlou a nití

Malování jehlou a nití

Vyšívání je nejspíš vůbec nejoblíbenější a nejrozšířenější ruční prací. Je jednoduché, efektivní a zábavné!

První počátky zdobení látek vyšíváním se objevily už před tisíci lety. Zejména v Indii a Egyptě jsou dochovány malby či popisy nádherně vyšívaných oděvů bohatých vrstev obyvatel. Do Evropy se tato technika zdobení textilií dostala začátkem našeho letopočtu a stala se oblíbenou kratochvílí žen z měšťanské a šlechtické společnosti. Pomocí výšivky bylo možné snadno dozdobit oděvy a látky pro bytové doplňky, které tak získaly na originalitě. Navíc vyšívání bylo jedna z mála možností, jak ve středověku látky ozdobit či ozvláštnit šaty, a zároveň pro bohaté ženy i jedna z nemnoha činností, k nimž byly podle tehdejších pravidel „povolané“. Výšivka si našla své místo i při tvorbě praporů a zástav spolků nebo sdružení. A ty nejpilnější a nejšikovnější své vyšívací umění dovedly k dokonalosti a dokázaly vytvořit celé vyšívané obrazy. Kromě toho bylo samozřejmostí, aby si dámy vyšily monogramy na svou výbavu: osobní prádlo, kapesníky, prostírání a podobně…

Nenáročné vybavení

Oblibě se vyšívání těší dodnes. A nejen u našich babiček. Je to totiž skvělý způsob, jak si odpočinout, „vypnout“ hlavu unavenou starostmi. Navíc k němu nic moc nepotřebujete. Žádné speciální pomůcky: jen jehlu, vyšívací bavlnku nebo nit a látku, na niž budete chtít vyšívat. Nejsnáze se to naučíte na kanavě nebo panamě, které mají výraznou vazbu vláken, takže se ve vyšívání snadno zorientujete. Pro náročnější jsou k dostání také vypínací rámy, do nichž se látka bezpečně uchytí a zůstane napnutá – tedy přístupnější pro práci při vyšívání. Hodně vám to může usnadnit „život“. A dokonce nemusíte sáhnout ani po čisté látce. V prodejnách typu „švadlenka“ najdete určitě ubrusy, prostírání, polštáře nebo obrázky s předtištěnými vzory, což ocení nejen začátečníci, ale i ti z vás, kdo touží po dokonalosti vyšitého dílka.

Techniky vyšívání

Nejjednodušší a také nejčastější je křížková výšivka (viz dále). Různé tvary je ale možné tvořit i předním, řetízkovým nebo uzlíkovým stehem. Nádhernou technikou je třeba také ažur, kdy se vytahuje část nitek z tkaniny. Složitější technikou je malování jehlou – kratší či delší ploché stehy se vyšívají bavlnkami s pozvolnými barevnými přechody. Vytvořit se tak dají celé obrazy s dokonalým stínováním. Vyšívat ale můžete i s pomocí korálků a možná vás zláká i náročnější vyšívání za pomoci stuh.

Křížky krok za krokem

Pro začátečníky je určitě nejvhodnější křížkový steh. Vezměte si hrubější tkaninu s viditelnou osnovou – zmíněná kanava bude ideální. Z rubu zapíchněte jehlu s bavlnkou a protáhněte tkaninou nahoru, na lícovou stranu. Odpočítejte dvě nitky nahoru a dvě vpravo, a protáhněte jehlu zpět na rub. Vyšívací bavlnku si nestříhejte příliš dlouhou – mohla by se vám cuchat. A během protahování přes tkaninu si ji lehce popotahujte. Opět omezíte riziko zacuchání. Zespodu zapíchněte jehlu dvě nitky nad první vpich, protáhněte a o dvě nitky více vpravo a dvě nitky dolů opět protáhněte na rub. Váš první křížek je hotový! Jak vidíte, nejedná se o nic náročného. Zkuste si jich pár v řadě, abyste se naučili správně utahovat. Pak si vyberte vzor nebo předlohu. Těch totiž právě v křížkovém stehu existuje nepřeberné množství na internetu, v knihách i časopisech věnujících se ručním pracím. Pro první pokusy vybírejte obrázky menšího rozsahu, ať se můžete soustředit hlavně na správné umístění křížků.

Skvělé dekorace

I obrázek z jednoduchého křížku vyšívaného do osnovy vypadá velmi pěkně. Navíc vyšívané doplňky navodí teplo domova a velmi dobře se vyjímají na chalupách a chatách. Nemusíte se hned vrhat na tvorbu velkých obrazů. Pro sobotní rána na chalupě využijete třeba barevné prostírání. Právě v kuchyni mají tyto vyšívané drobnosti své kouzlo, určitě si svými výrobky dokážete vyzdobit i tu svou!

ČTĚTE TAKÉ:
Ve spárech žárlivce

ČTĚTE TAKÉ:
Slavné modelky devadesátek- Jak se změnily a co dnes dělají?

Doporučujeme

Články odjinud