Již od antických časů přináší mandloň lidem krásu, zdraví a užitek. První mandloně obecné (Amygdalus communis) vykvetly ve střední Asii. Brzy se jejich věhlas rozšířil, a tak se čtyř- až desetimetrové stromy ocitly na starém kontinentu. Oblíbil šije i císař Karel Veliký a přikázal, aby mandloně byly vysazeny v okolí jeho sídla u toku řeky Neckar na jihu Německa.
Brzy zjara se stromy rozzáří jemnými růžovobílými květy. Do června se něžná krása přemění v plody ukryté pod sametovým, zeleným obalem. Ten postupně vysychá a stává se z něj tvrdá, hnědá skořápka ukrývající v sobě mandlové jádro dozrávající v průběhu října. U mandloní existují dva druhy, s hořkými či se sladkými plody. My nahlédneme do tajemství mandloně sladké (Prunus amygdalus dulcis).
Mandle obsahují 80% nerozpustné a 20% rozpustné vlákniny napomáhající ke snižování hladiny LDL cholesterolu. Normalizuje se i hladina glukózy a inzulínu v krvi a vše společně přispívá k léčbě kardiovaskulárních onemocnění a diabetů.
Díky vitaminům B, B2, B3, draslíku a hořčíku dostává výživu srdce a nervový systém. Cenné látky zlepšují také přenos nervových impulzů, zvyšují mozkovou aktivitu a pomáhají udržet mentální svěžest u seniorů. Pravidelným pojídáním mandlí zpevníte nejenom své zuby a kosti, nýbrž i vlasy a nehty. Jsou totiž plné fosforu, vápníku a zinku. Po přílivu mědi a železa dostanou vaše červené krvinky zdravou barvu a mangan s vitaminem E se zase postará o ochranu buněk před volnými radikály.
Schroupněte stres
Mějte mandle stále při ruce. Začněte s nimi hned na snídani (7-10 kousků každé ráno), přidávejte je do můsli, do kaše, ke svačinkám nebo s nimi zažeňte mlsnou u televize. Mandle pořádně rozkousávejte, žvýkáním uvolňujete stres a zlepšujete svoji náladu.
V současné době se mnoho lidí potýká s překyselením organismu. K potravinám, jež kyselost eliminují a napomáhají s udržením vnitřní acidobazické rovnováhy, patří právě mandle.
Nástrahy pro mlsouny
Dejte si pozor na pražené a solené mandle. Obsahují ohromné množství sodíku a jsou pohromou pro vaše ledviny i štíhlou linii. Zvolte raději zdravou a chutnou alternativu. Nasypte mandle na plech a pečte jev troubě 10 minut při teplotě 175 °C.
Krétský recept na šťastné manželství
Mandloň a její ovoce byly vždy spojovány s plodností. Staří Římané zavedli zvyk házení mandlí na nevěstu, aby se dočkala hojného potomstva. Tradice pokračuje v různých koutech Evropy a přidává se k ní i pokládání pěti mandlí na svatební tabuli. Každá z nich má svůj význam, kdy představuje zdraví, bohatství, dlouhý život, hojnost a štěstí. Na Krétě pak svatební veselí doprovází speciální nápoj z mandlí - soumáda.
Můžete ho ovšem ochutnat i během svého pobytu na tomto středomořském ostrově. Buďho obdržíte od svého hostitele jako „tratarisma", tedy pozornost na uvítanou, nebo vám ho nabídnou v kafeniu. Mléčně zbarvený koncentrát se ředí v poměru 1:4. Tedy najeden díl soumády připadnou 4 díly vody. V létě se pije vychlazený, v zimě teplý, ochucený skořicí. A pokud chtějí Kréťané zahnat chřipku, smíchají soumádu s ohnivou pálenkou tsikoudia.
Přátelství kvete s mandlemi
Když jsem na jaře v Istanbulu, vždy nakupuji na trhu zelené mandle. Tato rarita se sklízí 3 týdny po květu. V podstatě se jedná o nezralé plody. Mají měkkou, zelenou slupku amléčně zbarvené, gelové jádro.
Jedí se buď celé, nebo jen jejich bílý vnitřek. Chutí připomínají kyselé jablko. Turci také tyto peckovice přidávají k jehněčímu s citrónovou omáčkou. V Řecku říkají zeleným mandlím „tsagala". Sejdou-li se přátelé nad skleničkou ouza nebo raki (pálenka z hroznů), často ji doplní touto pochoutkou. A jelikož si chtějí dopřát potěšení ze zelených mandlí i během roku, nakládají je do sladkokyselého nálevu spolu s kořením.
Elixír pro zdravá miminka
Mandlové mléko má vysokou nutriční hodnotu. Proto slouží jako náhražka pro kojence, kteří nemohou být živeni mateřským mlékem. Vhodné je i jako příkrm při kojení nebo v rámci přechodu z mateřského mléka na jiný druh stravy. U starších dětí pomáhá při rekonvalescenci, například po chřipce, angíně, střevních a žaludečních potížích. Určitě zachutná i veganům a osobám nesnášejícím laktózu. Mandlové mléko naleznete v tetrapakovém balení v prodejnách zdravé výživy nebo si jej můžete připravit sami doma: Nejprve přelijte v misce mandle vařící vodou, nechejte je asi čtvrt hodinku spařit a potom je oloupejte.
Smíchejte 1 díl mletých mandlí se 2 až 4 díly vody, v závislosti na požadované konzistenci. Rozmixujte a směs přeceďte přes plátýnko. Mléko uchovávejte v ledničce a nejpozději do druhého dne ho spotřebujte. Drť, která z mandlí zbude, využijte při přípravě dortů, dezertů nebo ji přidejte do ovesné kaše.
Skrytý poklad pro tělo
Zatímco šťavnaté olivy jsou naplněné olejem k prasknutí, hustá tekutina v mandlovém jádru je skrytá, chráněná před vnějšími vlivy. Na povrch ji dostane až lisování za studena. V péči o tělo se mandlový olej používá už pěkných pár tisíc let (Římankám sloužil jako skvělý odličovací prostředek). Na blahodárných účincích se však v průběhu staletí nic nezměnilo. Stále je přírodní zásobárnou vitaminů A a E, hydratuje, regeneruje, vyživuje a změkčuje. Dodává novou vláhu suché, šupinaté kůži po slunění a dokáže zklidnit svědící pokožku. Zaznamenáte-Ii, že se vaše paty, lokty či ruce začaly podobat rozpraskané kůře stromu, vtírejte do nich 3x denně olej ze sladkých mandlí.
Čekáte-li miminko, pořidťe si do kosmetické výbavičky (stačí těsně před porodem) mandlový olej v bio kvalitě. Oceníte jej při kojeneckých masážích i při každodenní péči. Zmírňuje totiž podráždění kůže plenkami a hojí případné stroupky ve vláskách. Od hlavy až k patě můžete mazat i batolata a starší děti.
Kudy teče, tudy léčí
Jemná, ořechová chuť dělá z mandlového oleje neocenitelného pomocníka v gastronomii. Až budete připravovat drobné pečivo (včetně toho vánočního), přidejte pár lžic do těsta nebo zcela nahraďte máslo či jiné tuky tímto olejem. Vykouzlíte tak sladkosti plné libé vůně a šťavnatosti k nakousnutí.
Pro sebe i návštěvu
Smíchejte ve stejném poměru olivový a mandlový olej a osmažte na této směsi banán po dobu 1 -2 minut. Máte postaráno o rychlý, zdravý a chutný zákusek.
Světle žlutý olej se užívá i jako lék. Snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu, chrání před srdečními chorobami a zmírňuje podráždění trávicího traktu. Samozřejmě za předpokladu, zeje olej ze sladkých mandlí vyprodukovaný v organickém zemědělství a lisovaný za studena.
Vyšlápněte si za mandlemi
Mandloňové sady v Hustopečích na jižní Moravě patří mezi středoevropské unikáty. Za největšího rozmachu v nich rostlo na 50 tisíc stromů. Po roce 1989 začaly mandloňové sady chátrat a k jejich záchraně přispěly až za 21 let peníze z evropských dotačních fondů. A tak dnes můžete vyrazit na Mandloňovou stezku a při tom ochutnat „panáčka" mandlovice.
Článek vyšel v časopise Moje Zdraví