Mandle: Superpotravina nadupaná vitamíny (+recept na mandlové „mléko“)

Mandle: Superpotravina nadupaná vitamíny (+recept na mandlové „mléko“)

Mandle, mandlové „mléko“ ale třeba i „sýr“ a „máslo“ mohou být zdravým a zajímavým zpestřením jídelníčku. Navíc někteří odborníci řadí mandle mezi superpotraviny!

„Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, dodává pevnost svalům a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu. Sportovci a těžce pracující najdou v mandlích potravinu, která dodává tělu energii a vitalitu,“ tvrdí v knize Encyklopedie léčivých potravin lékař a výzkumník působící na universitě ve španělské Grenadě, George D. Pamplona-Roger. Proč jsou mandle tak zdravé?

Hojnost bílkovin i kvalitní tuky

Mandloň obecná je dekorativní, růžově kvetoucí teplomilný strom, který je možné občas zahlédnout i na prosluněném místě na české zahrádce. Lépe je však mandloním v jižní Evropě, Africe a centrální Asii. Plody mandlí, podlouhlé peckovice, v sobě ukrývají nebývalé nutriční bohatství.

„Mandle jsou bohaté na všechny základní živiny. Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky. Skládají se především z mononenasycených (34 %) a polynenasycených (11 %) mastných kyselin, hlavně kyseliny linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci,“ tvrdí ve své obsáhlé publikaci Pamplona-Roger.

7 důvodů, proč lze považovat mandle za superpotravinu

• Mandle jsou jedním z nejbohatších (rostlinných) zdrojů vápníku a fosforu. 100 g mandlí obsahuje až 260 mg vápníku (100 g mléka přibližně 125 g).

• Mandle jsou skvělým zdrojem vitamínů B1 a B6, ty jsou velmi důležité pro optimální fungování nervového systému a zachování duševní rovnováhy. Vitamín B6 hraje důležitou roli v prevenci srdečních chorob.

• Mandle jsou dobrým zdrojem vitamínu E, významného antioxidantu – ochránce buněk. Vitamín E je nezbytný pro nervový systém, plodnost a pěknou a zdravou pleť. Výzkumníci z americké Loma Linda University zjistili, že pravidelná konzumace mandlí zvyšuje hladinu vitamínu E v krvi a současně snižuje hladinu cholesterolu.

• V mandlích též najdeme významné množství často nedostatkového hořčíku a železa. Hořčík pomáhá udržet nejen psychickou pohodu, ale i dobrou kondici nervového systému a svalů. Působí též proti křečím a má celou řadu dalších zdravotních benefitů. Železo je nezbytné pro krvetvorbu.

• Mandle jsou bohaté i na zinek, měď a mangan. Zvláště pak imunitu posilující zinek je opět považován za nedostatkový stopový prvek.

• Mandle jsou bohaté na zdravé nenasycené tuky, které nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ale naopak ji snižují.

• Mandle chrání srdce a jejich konzumace může být příjemnou součástí prevence srdečně-cévních onemocnění. „Výzkumníci se domnívají, že je to pro obsah esenciálních mastných kyselin, vitamínu E, draslíku, mědi a díky výraznému podílu aminokyseliny argininu.“ říká vědecký pracovník, lékař a odborník na zdravý životní styl Igor Bukovský.

Další využití mandlí: Je libo „mléko“ nebo „sýr“?

Mandle můžeme samozřejmě chroupat samotné, se sušeným ovocem, nebo je přidávat do moučníků. Možná ale nevíte, že z nich můžete připravit skvělou a na vápník a bílkoviny bohatou alternativu kravského mléka. Mandlový nápoj lze použít všude tam, kde používáme mléko klasické. U vegetariánů a veganů je oblíbený také mandlový „mazací sýr“ a „máslo“.

Mandlové mléko

Potřebujeme: 1 hrnek mandlí, 2 a půl hrnků vody, sladidlo dle zvyklostí (glukopur, obilný sirup, třtinový cukr), popř. kousek vanilky

Postup: Mandle spaříme a po oddělení slupky oloupeme a necháme v troše vody nabobtnat do druhého dne. Vodu slijeme a mixujeme v cca 2 dcl vody na kaši, zbytek vody postupně dolíváme. (Pokud jste pohodlní, umixujte 1 den namočené mandle i se slupkou).

Nápoj scedíme přes nejjemnější sítko a je hotovo. Hotové mléko dle chuti dosladíme a třeba i dochutíme troškou vanilky. Drť nevyhazujeme! Buď z ní připravíme úžasnou pleťovou masku, nebo ji přidáme do těsta na palačinky apod. Chuťově jemnější mléko vyrobíme z mandlí loupaných.

Pokud byste vyráběli „mazací sýr“, postupujeme obdobně; mandle musí být ale v každém případě loupané, perfektně rozmixované, vody je ani ne poloviční množství. Do hustého kašovitého základu se pak přidávají bylinky a sůl. „Sýr“ se nechává odstát v lednici a maže na pečivo. Naředěný „sýr“ lze použít i jako dip.

Mandlové máslo

Potřebujeme: 2 hrnky na sucho lehce opražených loupaných mandlí, špetku soli, vodu

Postup: Mandle nasypeme do mixéru (nejlepší je nůž ve tvaru „S“) a mixujeme cca. 5 minut. Mandle uvolňují olej a postupně vzniká husté „máslo“. Obvykle je potřeba mixér vypínat a hmotu pravidelně stírat. Do husté hmoty pak přidáváme po lžících vodu, špetku soli a opět mixujeme. Vzniklé „máslo“ uchováváme v chladu. Užití je podobné jako u známějšího burákového másla.

Doporučujeme

Články odjinud